Slik tar du et godt produktbilde
Slik tar du bilder som selger
Driver du nettbutikk, en blogg eller bare skal selge noe på Finn, så kan et eller flere gode bilde gjøre "salget" lettere.
Driver du en blogg, en nettbutikk eller skal selge (eller gi bort noe) på Finn.no, så kan et godt produktbilde øke sjansene for at noen leser bloggen din eller kjøper produktet ditt.
Det å selge eller gi bort ting på nettet er dessuten en fin måte å kvitte seg med ting man ikke lenger trenger. Dessuten så er det bra for privatøkonomien og for miljøet.
Det er ikke noe hokus pokus å få til et godt produktbidle. Her vise vi deg en enkel oppskrift på hvordan du kan ta gode produktbilder med hjelp av enkle teknikker og hjelpemidler.
1. Finn plassering
Først og fremst må du finne ut hvor du skal ta bildet. Har du et bord ved siden av et stort vindu, og du skal ta bildet på dagtid, kan det fungere bra. Ellers må du velge et sted hvor du kan få satt en lampe (desto kraftigere, jo bedre) ved siden av bordet. Det blir sjelden bra å bruke bare blitsen fra kameraet som lyskilde. Unntaket er om du klarer å bruk blitsen på en indirekte måte eller at du har et oppsett med flere fjernstyrte blitser.
Har du ikke en vegg som er plassert lagelig til i forhold til vinduet, kan du som i vårt tilfelle ganske enkelt bruke en pappeske.
2. Lag bakgrunn
Du trenger hvitt papir, jo større, jo bedre. To eller tre A3-ark teipet forsiktig sammen kan gjøre susen. Ellers finnes det også papir på rull. Poenget er å få lagt papiret slik at det går i en bue fra bordet og opp på veggen.
Da vil nemlig ingen hjørner eller kanter vises på bildet og du får en glatt og ren bakgrunn. Har du teipet sammen ark, pass på at teipen havner på baksiden så den ikke vises, selv om den er gjennomsiktig.
3. Plasser gjenstanden
Plasser objektet du vil ta bilde av langt framme på papiret. Du trenger tross alt ikke ta med mye av forgrunnen, mens mye av bakgrunnen vil komme med uansett.
Pass også på at gjenstanden er vasket eller pusset ren. Det gir ikke noe særlig delikat inntrykk med fettede fingermerker.
Bruk et kjøkkenpapir eller en myk klut. Det holder som regel.
For gjenstridige flekker og blanke overflater kan du forsøke med vindusspray eller en fuktig klut påført litt oppvaskmiddel.
4. Gjør lyset mykere
Lyset fra lampen, eller sollyset utenfra, kan fort gi harde og uheldige skygger.
Det kan du forhindre ved å henge opp et tynt tøystykke,
eller tynt papir mellom lyskilden og motivet. Her er det viktig at papiret er så tynt at det ikke stenger ute for mye av lyset.
Vanlig skrivepapir går ofte helt fint, eller et tynt tøystykke. Bare pass på ikke å slenge papir eller tøystykker over selve lampen da det fort kan ta fyr.
I vårt tilfelle er det overskyet ute, så det er strengt tatt ikke nødvendig å gjøre lyset mykere.
5. Bruk reflekser
Hvis lyset ikke er så hardt, men fortsatt gir litt harde skygger, kan du prøve å istedenfor reflektere lyset med et papirark på motsatt side av hvor lyset kommer fra. Slik kan du lette opp harde skygger.
Bruker du lampe, kan det også være en idé å prøve med to lamper, en på hver side. Prøv i så fall å sørge for at den ene lampen står nærmere enn den andre slik at det blir litt forskjell i lysstyrken, ellers kan du ende opp med et ganske flatt å kjedelig lys, eller flere skygger på bakgrunnen, noe som sjelden ser pent ut.
6. Bruk stativ
Selv om det enkleste kan være bare å holde kameraet i hendene og knipse løs, får man alltid best resultat med stativ.
Det er veldig lett å få bevegelsesuskarphet i et bilde, og et objekt ser alltid best ut når det er sylskarpt.
Små bevegelsesuskarpheter kan også være vanskelig å se på kameraskjermen, men blir fort tydelig når det kommer opp stort på en skjerm.
Bruk gjerne selvutløseren på kameraet også. Da slipper du å få med bevegelse som kan komme av at du trykker ned utløserknappen.
7. Bruk Zoom
Det kan hende du blir litt begrenset av plassen du har til rådighet, men generelt sett er det best å plassere kameraet et stykke unna motivet og bruke kraftig tele på produktbilder.
Både fordi dette vil trekke bakgrunnen nærmere å gjøre det enklere å få bakgrunnen til å dekke hele bildet bak objektet. Men også fordi dybdeskarpheten blir mindre med kraftig tele. Dermed vil ujevnheter i bakgrunnen enklere forsvinne, og du får en jevnere og finere bakgrunn.
8. Prøv blits
Selv om du ikke bør bruke blits som eneste lyskilde, kan det være verdt å prøve med blits i tillegg til lyset du bruker.
Du ser fort om det fungerer eller ikke. Blitslyset kan lette opp skygger og mørke partier i bildet, og i enkelte tilfeller gjøre detaljer med synlige.
På blanke objekter, som en mobilskjerm, eller en tekanne, vil blits være en dårlig idé, fordi refleksen av blitsen vil bli så tydelig. Blitsen vil også fungere dårlig hvis den er mye sterkere enn lyset du bruker, eller hvis fargetemperaturen er veldig forskjellig. Bruker du lamper med vanlige lyspærer kan lyset derfra fort bli seende rødt eller gult ut sammenlignet med blitslyset, eventuelt vil blitslyset se blått ut.
9. Still fargebalansen
Dette punktet er mest kritisk om du bruker kompaktkamera eller mobiltelefonen til å ta bilder. Med systemkameraer kan du nemlig fotografere i råformat, og da er det svært enkelt å stille hvitebalansen i ettertid. Men når du fotograferer i Jpeg-format kan det fort bli vanskelig om fargebalansen er veldig feil. De fleste kompaktkameraer, og en del mobiltelefoner gir deg muligheten til å sette hvitebalansen manuelt.
Da kan du enten velge hvilken type lys du bruker, som dagslys, lampelys, lysstoffrør, og så videre. Enkelte kameraer gir deg også muligheten til å måle hvitebalansen. Bare finn manuell hvitbalanse i kameramenyen, rett kameraet mot den hvite bakgrunnen, og trykk måleknappen (i de fleste tilfeller brukes utløser-knappen).
10. Etterbehandling
Til slutt kan du ta bildet inn i et bilderedigeringsprogram. Om du har brukt mobilen til å ta bilde, så finnes det også enkle bilde-redigeringsapper som kan brukes.
Mest sannsynlig vil du måtte gjøre bildet litt lysere. Mange kameraer blir lurt av den hvite bakgrunnen og prøver å kompensere ved å gjøre bildet mørkere. Det kan også være lurt å lette opp skyggepartier litt. Kan hende trenger bildet også å beskjæres litt i tilfelle kantene på bakgrunnen vises.
Om du bruker et litt mer avansert program, som for eksempel Photoshop Elements, kan du også viske bort eventuelle ujevnheter i bakgrunnen, eller stripen der du teipet arkene sammen om den skulle være synlig.
Sluttresultatet blir garantert bedre enn å bare plassere gjenstanden på et rotete stuebord og knipse et bilde med mobilen.
Les også:
Slik fikser du en knust skjerm på iPhone 5S
Gjør et mobilkupp på fjorårets toppmobiler