Nikon D7100
Skarpere bilder
Nikon D7100 lover enda skarpere bilder, og er i tillegg et avansert speilreflekskamera for entusiastene.
Nikon D7100 er for tiden det mest avanserte kameraet med APS-C brikke du kan få fra Nikon, eller DX-format som Nikon kaller det. Det betyr en bildebrikke på 23,5 x 15,6 mm.
Likevel benekter Nikon at dette er flaggskipmodellen i denne klassen. Det er nemlig fortsatt fire år gamle D300s. Vi tror likevel de fleste vil gå for D7100 foreløpig.
D7100 har ikke så mange ferske konkurrenter, men 60D og 7D fra Canon stiller i samme klasse.
Høy oppløsning
Nikon D7100 byr på en høy oppløsning på 24 megapiksler. Det er høyoppløst for et DX-kamera, skjønt ikke helt i klasse med storebror D800 sine 36 megapiksler.
Nikon synes uansett oppløsningen er høy nok til at de kan droppe low-pass filtret. Dette er et filter som diffuserer bildet litt for å unngå såkalt moarémønster.
Moarémønster er kunstige mønstre som kan oppstå når to rutemønster legges oppå hverandre.
Uten dette low-pass filtret vil bildene fra D7100 bli enda skarpere, samtidig som den høye oppløsningen gjør sjansene for å bli plaget av Moaré svært liten.
Solid
Kamerahuset er av den solide sorten. Det har deksler i magnesium, og er gjort bestandig mot vær og støv. Kameraet har et godt grep, og selv med en tyngde på 765 gram er det enkelt å holde stødig.
Kameraet har to innstillingshjul, slik litt mer avanserte kameraer ofte har. Det ene sitter framme lett tilgjengelig for pekefingeren, mens det andre sitter bak, lett tilgjengelig for tommelen.
Nikon har også funnet plass til en egen filmknapp. Den fungerer bare om du har satt kameraet i videomodus i Live View.
Du får også kontinuerlig autofokus mens du filmer, men det er snakk om såkalt kontrastbasert autofokus, hvilket på langt nær er like rask eller nøyaktig som fasedetekteringen som slår inn når du skrur av Live View-en.
Du kan heller ikke stille inn kameraet til midlertidig å felle ned speilet å bruke fasedetekteringen mens du bruker Live View, noe Canon tilbyr selv på sine billige speilreflekskameraer.
Skjermen er 3,2 tommer stor og har VGA-oppløsning. Lysfølsomheten strekker seg fra ISO 100 til 6400, men kan utvides til 25.600.
Positivt er det også at lukkertiden går helt opp til 1/8000 sekund.
I bruk
D7100 er behagelig å bruke. Det er lett å endre innstillinger raskt, og det er sjelden vi må klikke oss inn på menyene for å endre noe.
Vi savner nok litt en utvippbar skjerm slik at det hadde blitt enklere å fotografere i litt vanskelige vinkler.
Vi merker også at vi helst bruker øyesøkeren istedenfor Live View, rett og slett fordi den kontrastbaserte autofokusen er for treg.
Positivt er det at kameraet har innebygget intervallfotografering. Det er noe du ofte må fikse gjennom fjernutløser på andre kameraer.
Den innebygde blitsen fungerer også greit i nødssituasjoner, men entusiastene vil nok heller gå for en ekstern blits istedenfor.
D7100 har to SD-kortplasser. Det betyr at du kan få umiddelbar backup på et ekstra kort hvis du vil, eller bruke ett kort til bilder og et annet til video, eller rett og slett bare utvide lagringskapasiteten.
Pene bilder
Vi er godt fornøyd med bildekvaliteten D7100 leverer fra seg. Hvor stor effekten av at Low-pass filtret ikke er der er vanskelig å si, men vi synes i alle fall bildene er både detaljerte og skarpe.
Nikon D7100
- Oppløsning: 24 megapiksler
- Skjermstørrelse: 3,2 tommer
- Skjermoppløsning: VGA
- Lysfølsomhet: ISO 100-25.600
- Video: 1920 x 1080 piksler, 30 bps
- Seriefoto: 6 bps
- Optisk bildestabilisator: På objektiv
- Minnekort: 2 x SD, SDHC, SDXC
- Mål: 13,55 x 10,65 x 7,6 cm
- Vekt: 765 gram
Skarphetstesten vår viser at D7100 leverer veldig god detaljoppløsning. Det er mulig det også er mulig å presse enda flere detaljer ut av bildene med et enda dyrere objektiv.
Korn og støy er heller ikke spesielt plagsomt her.
På de laveste ISO-verdiene er det nesten ikke mulig å se verken korn eller støy, og etter hvert som det gjør seg mer og mer gjeldende, spesielt fra ISO 3200, så er kornene veldig fine og ødelegger ikke bildet.
Selv bildene tatt ved ISO 25.600 er brukbare, selv om detaljskarpheten her har falt betraktelig.
Videoopptakene er i 1920 x 1080 piksler med 30 bilder i sekundet. Også her er kvaliteten god, og videoopptakene ser skarpe og fine ut.
Imponerende er også det dynamiske omfanget til kameraet.
Selv fra bilder som er overeksponert med opp til fire blendere kan du hente inn tegning fra de lyseste områdene.
Det samme gjelder fra de mørkeste områdene i for mørke bilder, men her kan du fort bli plaget med støy om bildet er for undereksponert.
For entusiastene
Prismessig ligger D7100 ganske høyt i forhold til de billigste speilreflekskameraene på markedet, men her får du også mye kamera for pengene.
Kamerahuset virker svært solid, mens kroppen er praktisk utformet og gir rask tilgang til funksjoner man trenger endre raskt.
Bildekvaliteten er upåklagelig, og selv med veldig høy oppløsning blir ikke korn og støy spesielt plagsomt.
Enkelte små irritasjonsmomenter finnes dog. Vi hadde ønsket oss vippbar skjerm, og den trege autofokusen i Live View ødelegger også inntrykket litt, spesielt for dem som vil ha autofokus under videoopptak.
Alt i alt liker vi likevel Nikon D7100 godt. Dette er et veldig bra alternativ for dem som ikke vil ta steget opp til fullformatkamera riktig enda.
Nikon D7100 fant vi billigst i skrivende stund hos www.abpris.com for 8354 kroner for bare kamerahuset.
For et kit med samme objektiv som vi har testet kameraet med, 18-105 mm, ligger prisen på 9765 kroner.
Testbilder fra Nikon D7100
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 23/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.