Bowers & Wilkins Panorama

Sikter mot stjernene

Bowers & Wilkins lanserer sitt første kompakte høyttaleranlegg i toppklassen. Panorama heter barnet – spørsmålet er om ytelse og effekt står i stil med det lovende utseendet.

Sist oppdatert
Foto: Slettes

Spesifikasjoner

Effekt forsterker: 5 x 25W

Subwoofer: 50W

Frekvensområde: -6 dB at 36 Hz and 50 kHz

Drive enheter: 1 x 1 tommers metal dome tweeter; 4 x 3 tommers surroundkanaler; 4 x 3,5 tommers subwooferes

Dekoding: Dolby Digital, Dolby Pro-Logic II, DTS

Optisk lydinngang: 2 stk.

Koaksial lydinngang: 1 stk.

Analog lydinngang: 2 stk.

Utganger: Subwoofer pre-ut

Dimensjoner: 13 x 109 x 18,6 cm

Vekt: 14,1 kg

Annet tilbehør: RS232 port; vegghylle inkludert; fjernkontroll

Det er ingen tvil om at det er mange som kan tenke seg et kompakt lydanlegg til TV-en - som både ser bra ut og låter fett.

Den nye løsningen fra Bowers & Wilkins kan henges på veggen under flatskjermen din, og kommer med teknologi som skal simulere et lydbilde som tilsvarer fem høyttalere med tilhørende surroundeffekt.

Les også: Våre beste fototips

Og selv om slike løsninger er praktiske og ofte estetiske, er det ikke til å stikke under en stol at det kan gå på bekostning av lydkvaliteten. Produsentene er nødt til å inngå noen soniske kompromisser.

Derfor er det med en smule forventning jeg gir meg i kast med Panorama, den nye modellen fra Bowers & Wilkins, som produsenten uten blygsel uttaler er en løsning i aller øverste divisjon.

Elegant

Panorama ligner på samme produsents anlegg for iPod, Zeppelin, når det kommer til design.

Det er ikke overraskende, da sistnevnte har vært en stor suksess, som har gjort det skarpt i tester også med anlegg bestående av separate komponenter.

Panorama kommer med den samme solide og utmerkede byggkvalitet, med et kabinett som smalner inn på kantene, og plettfri utførelse i stål som ramme rundt den sorte hovedhøyttaleren.

Det er sannsynligvis den mest elegante enkeltstående høyttaleren jeg har vært borte i, men ikke den minste.

For å få plass til de ni driverne er dette en høyttaler med pondus og tyngde - over 14 kilo, for å være nøyaktig. I motsetning til flere av de rivaliserende produktene i denne klassen, har Panorama valgt en løsning med innebygd forsterker og subwoofer.

En egen digital forsterker (type C) driver alle de fem kanalene, som hver har en effekt på 25W - subwooferen har en effekt på 50W.

Les også: Torrent-nedlasting via nettleseren

Enkel oppkobling

Så her får du et 5.1 surroundanlegg komplett med subwoofer og en liten og stilig fjernkontroll for å skifte mellom de ulike lydkildene.

TV-en og iPod-en kan du koble til via en av de analoge inngangene, mens Blu-ray-spilleren eller spillmaskiner kobler du til via de digitale inngangene.

Det du derimot kan se langt etter med Panorama, er enhver form for videoinngang - ingen mulighet for å veksle mellom ulike HDMI-kilder, altså.

Dette hadde det vært mulig å få til, men det krever mer kompleks teknologi og hadde derfor resultert i en helt annen pris.

Men dette gjør også oppsettet til en lek - det er svært enkelt, du kobler rett og slett til kilden du måtte ønske - i mitt tilfelle var det en Blu-ray-spiller - og vips, så er du i gang.

Kabinettet kan plasseres liggende på et bord, eller henges på veggen (nødvendig utstyr er inkludert). I menyen kalibrerer du anlegget etter posisjonen du har valgt. Dette kan du gjøre fra sofaen ved hjelp av den lille fjernkontrollen.

Her er ingen on-screen meny, naturlig nok, men Panorama har stort nok display til å se hvor høyt volumet er stilt inn, eller veksle mellom stereo, bred eller surroundlyd.

Les også: 10 trinn til en raskere PC

Ytelsen

I surroundmodus er alle seks kanalene aktivert mens Panorama fyller rommet med et klart og distinkt lydbilde.

Front- og senterhøyttalerne er forovervendt, mens bakhøyttalerne er montert langs kabinettets kurve og bruker sidevegger og bakvegg for å sende lydbølger ut med ønsket effekt. Resultatet med Battlestar Galacticas livlige 5.1 lydmiks er svært bra - det er nesten så man føler man sitter om bord i romskipene selv, der de suser av gårde.

Panorama greier riktig nok ikke å etterligne den kraften man føler av bakhøyttalerne i et tradisjonelt satt opp 5.1 system - men det har jeg også til gode å oppleve med noen andre kompaktløsninger.

Panorama greier likevel å spre lydbølgene tilstrekkelig til at romfølelsen og surroundfølelsen er der.

Det som kanskje først og fremst skiller Panorama fra konkurrentene, er en distinkt og imponerende renhet i lydbildet, og en imponerende adskillelse av de ulike lydelementene.

Med alle driverne presset sammen i en og samme boks kunne man forventet en mer gjørmete og sammenpresset lyd, men resultatet er som sagt mye bedre enn fryktet. Skifter man til stereomodus, er det kun venstre og høyre fronthøyttaler som er aktivisert - og det funker svært bra på alt av tokanals materiale.

Stereolyden når dessuten godt ut i rommet. Stereoeffekten holder seg også godt om du flytter deg rundt i rommet.

Om du ønsker kan du styrke og øke lyden i dialoghøyttalerne, men det er det strengt tatt ikke behov for - stemmer, effekter og musikk kommer distinkt og tydelig fram i lydmiksen, og ekspederes effektivt ut i rommet.

Du kan også tilpasse lyden etter omgivelsene - avhengig av om stua di består av harde eller myke flater. Forskjellen på tilpasset lyd dersom rommet skiller seg ut i den ene eller den andre retningen er betydelig, så det bør du definitivt ta deg tid til.

De små subwooferne er også meget effektive - jeg tok meg selv i å justere dem ned oftere enn å øke dem i styrke. Uansett er det bra å se at et slikt kabinett kan by på så pass kraftig og god lyd på lave frekvenser.

Uslåelig

Til tross for noen savn på spesifikasjonslisten (her er ingen radio-tuner, iPod-port eller støtte for HD-lyd) debuterer Bowers & Wilkins med et kompakt kabinett av formidabelt kaliber.

Jeg tipper dette anlegget kommer til å selge i bøtter og spann utover høsten blant de kompakte lydanleggene i denne prisklassen.

Les også: Derfor skal du skru av PC-en

Foto: Slettes

Denne saken ble første gang publisert 29/12 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også