Prosjekt: Studiobilder med papp og papir

Lag din egen lysboks

Selger du unna dingser og nips fra roteskuffen på internett? Skal du få napp på annonsen på Finn, QXL eller eBay trenger du bra bilder.

FOTOSTUDIO: En pappkasse, et par lamper fra Clas Ohlson og litt julepapir som bakgrunn er alt som skal til for å ta et godt bilde.
FOTOSTUDIO: En pappkasse, et par lamper fra Clas Ohlson og litt julepapir som bakgrunn er alt som skal til for å ta et godt bilde. Foto: FOTO: Tron Høgvold
Først publisert Sist oppdatert

Dette trenger du

  • En pappeske
  • Papirark, gjerne A3
  • Teiprull
  • Saks
  • To klemmespotter

Kjekt å ha:

  • Rull med hvitt papir
  • Tapetkniv

I teknologiredaksjonen bruker vi i all hovedsak to praktiske hjelpemidler når vi tar produktbilder.

En lysboks med justerbart lys fra alle vinkler, eller et lysbord i kombinasjon med et antall studioblitser. Dette er utstyr som koster litt, men det er mulig å oppnå mye av det samme resultatet ved hjelp av litt kreativitet, litt klipping og en god rull med teip.

(Resultatene fra vårt fotostudio i papp ser du nederst i artikkelen.)

Les også: Slik tar du bedre bilder

Det vi ønsker å oppnå ved å bruke en slik hjemmesnekret lysboks er for det første en jevn belysning uten skarpe skygger. For det andre ønsker man gjerne en ren, pen og nøytral bakgrunn.

Det er to måter å gjøre dette på, enten ved hjelp av lys direkte inn i lyskassen, som reflekteres i veggene. Den andre måten er å lyse gjennom delvis gjennomsiktige vegger av papir eller tøy, der veggene fungerer som diffusorer.

Sistnevnte modell krever relativt kraftige lamper, så derfor skal vi her lage en kasse som bygger på ideen om reflekterende vegger.

Lys gjennom åpningen

Her gjelder det å finne en passende pappeske og kle den på innsiden med hvite ark.

De hvite veggene har som funksjon å reflektere lys, så egentlig spiller det ingen rolle om kanter og hjørner er fullstendig dekket av papir.

Dersom du skal ta bilder av ting med reflekterende flater er det imidlertid fare for at du får stygge refleksjoner i motivet dersom hjørnene ikke er dekket.

Les også: Ta bedre bilder fra fisketuren

1 Tape sammen ark til å fylle bunnen av kassen. Brett kanten av arket for å skape overlapp i hjørnene. Skjær til slik at klaffene på esken kan beveges fritt. Gjør det samme i taket av boksen.
1 Tape sammen ark til å fylle bunnen av kassen. Brett kanten av arket for å skape overlapp i hjørnene. Skjær til slik at klaffene på esken kan beveges fritt. Gjør det samme i taket av boksen. Foto: FOTO: Tron Høgvold
2. Sett opp ark på bakveggen. Sørg for overlapp mot bunnen og taket av boksen også her.
2. Sett opp ark på bakveggen. Sørg for overlapp mot bunnen og taket av boksen også her. Foto: FOTO: Tron Høgvold
3. Til sideveggene skjærer du til hjørnene på et ark slik at du får brettet til overlapp både mot bakveggen, bunnen og taket. Avhengig av størrelsen på esken, kan det også være nødvendig å skjære til arket for at sideklaffene skal kunne beveges fritt. Vurder om du vil kle klaffene på siden med papir også.
3. Til sideveggene skjærer du til hjørnene på et ark slik at du får brettet til overlapp både mot bakveggen, bunnen og taket. Avhengig av størrelsen på esken, kan det også være nødvendig å skjære til arket for at sideklaffene skal kunne beveges fritt. Vurder om du vil kle klaffene på siden med papir også. Foto: FOTO: Tron Høgvold
4. Når alle sidene er dekket til, monterer du bakgrunnen mot bakveggen, slik at den ligger i en bue ut mot bunnen av boksen.
4. Når alle sidene er dekket til, monterer du bakgrunnen mot bakveggen, slik at den ligger i en bue ut mot bunnen av boksen. Foto: FOTO: Tron Høgvold
5. Sett klemmespottene i sideklaffene. Eksperimenter med indirekte belysning for å unngå skygger, eller direkte belysning for å skape skyggeeffekter. Juster også klaffene og høyden på spotene for å oppnå den belysningen du ønsker.
5. Sett klemmespottene i sideklaffene. Eksperimenter med indirekte belysning for å unngå skygger, eller direkte belysning for å skape skyggeeffekter. Juster også klaffene og høyden på spotene for å oppnå den belysningen du ønsker. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Husk

Husk å justere hvitbalansen på kameraet slik at den matcher fargetemperaturen på spotene.

I vårt eksempel har vi brukt to 40w spotter. Det gir ganske mye lys, men likevel ikke nok til «håndholdte lukkerhastigheter».

Stativ og lukkerhastighet på opp til ett sekund kan være nødvendig hvis du ikke har enda sterkere lamper.

Hvis du har speilrefleks og en ekstern blits, kan du også eksperimentere med å rette den i taket på boksen, i stedet for å bruke lamper.

Lyset fra blitsen vil reflekteres i alle de hvite flatene, og gi en jevn belysning av motivet. Ekstern blits på forlengelseskabel er også et godt triks.

Les også: Slik tar du bedre sorthvitt-bilder

Andre tips

Man kan oppnå ganske tøffe effekter ved å bruke farget hobbypapir eller innpakningspapir som bakgrunn.

Bakgrunnen trenger jo ikke alltid å være hvit. Man kan også eksperimentere med farger i veggene på boksen. Farget hobbypapir får du kjøpt hos bokhandleren eller i butikker som selger kontorrekvisita.

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Når du først er ute for å kjøpe papir, kan du også vurdere om du vil kjøpe en rull med hvitt papir, så blir det litt mindre teiping og skjøting av vanlige papirark.

Det er også mange måter å forfine selve lysbokskonstruksjonen på. I stedet for å skjære ut en ramme av en pappeske, kan man selvsagt snekre sammen noe mer stødig og robust av listverk.

Boksen der motivet belyses gjennom veggene trenger heller ikke kles med papir - hvitt tøy fungerer minst like bra.

Eksempel 1: Helikopter

Helikoptervingene kan fort gi skarpe skygger på underlaget, men det å rette spotene opp i taket og inn i hjørnene, unngår man det. Vil man ha skygger som en effekt, er det bare å rette den ene spotten direkte på motivet.

Eksempel 2: Mobiltelefon

Foto: FOTO: Tron Høgvold
Foto: FOTO: Tron Høgvold

De blanke flatene på mobiltelefonen kan fort vise stygge refleksjoner. Pass derfor på vinkelen du fotograferer fra. Her har vi vinklet telefonen slik at det er den hvite flaten i sideveggen som reflekteres.

Eksempel 3: Vann i pappbeger

JULEPAPIR OG VANN: Å leke med vann er alltid moro. Her er det brukt innpakningspapir som bakgrunn, og så er bildet tatt idet et viskelær blir sluppet opp i begeret med vann. For å fryse bildet på denne måten kreves kort lukkertid, og med denne belysningen ble det da nødvendig med høy ISO. Har du en ekstern blits kan du bruke den i stedet, og rette den opp i taket på boksen.

Foto: FOTO: Tron Høgvold
Foto: FOTO: Tron Høgvold

Les også: Tester av digitalkameraer

Foto: FOTO: Tron Høgvold
PROFF: Ved hjelp av litt julepapir, en pappkasse og en kopp med vann kan man ta et ganske morsomt bilde med bra kvalitet.
PROFF: Ved hjelp av litt julepapir, en pappkasse og en kopp med vann kan man ta et ganske morsomt bilde med bra kvalitet. Foto: FOTO: Tron Høgvold