PIONEER VSX-LX51

Kraftpakke med mangler

Vi har en mistanke om at Pioneers LX51 mottaker må kjempe for å finne frem til kjøperne i et marked med stadig flere AV-mottakere i mellomklassen.

Først publisert Sist oppdatert

Gadgetsfakta

Dolby Digital TrueHD: Ja

Dolby Digital Plus: Ja

DTS-HD Master Audio: Ja

DTS-HD HR: Ja

THX Select2: Ja

Multi-channel audio: 7 x 150W

Multi-channel inn: 7.1 kanalers analog innganger.

Multi-room: Nei, men den kan kontroller en annen sone.

AV input: Ja, i bøtter og spann.

HDMI inn/ut: JA 3-inn, 1-ut (v1.3)

Video oppskalering: Ja, til 1080p

Komponent: J, 3-inn, 1-ut

Dimensjoner: 42 x 17,3 x 43,3 cm

Vekt: 13,5 kg

Annet tilbehør: MCACC mikrofon til hjelp til setup inkludert, iPod-dokk, full band

phase kontroll, Kuro Link; HDMI Deep Colour support.

Selv om denne mottakeren fra Pioneer plasserer seg i mellomsjiktet prismessig, ser den ut som et produkt i en dyrere prisklasse.

Les også: Test av ASUS Eee Top ET1602

Og med et kraftig syv kanalers drivverk av en forsterker, som er kapabel til å spille av alle HD lydformatene som fins, reiser spørsmålet seg om VSX-LX51 faktisk også kan dekke de tekniske kravene som stilles for å tilby den funksjonaliteten og ytelsen som trengs for et hjemmekinoanlegg i toppklassen.

Les også: Monsterskjerm med toppkarakter

Mangler noe

Den har i hvert fall papirene i orden. Den kan oppskalere bilder til 1080p, har en THX post-prosessor (Select2), i tillegg til flere muligheter til å trikse med lyden.

Og som alle gode AV-mottakere nå til dags kommer den med autokalibrering, her i form av MCACC (Multi-Channel Acoustic Calibration), for ikke å snakke om USB-inngang til iPoden din (Og vi som ikke hadde tenkt å nevne den en gang).

Men det mangler noe i denne kraftpakken for å virkelig løfte den til de store høyder. Det er ikke noe DAB-tuner eller Ethernet-kontakt, som du kan forvente å finne på dyrere modeller, ingen lysende universal fjernkontroll og ikke noe fancy grafikk i displayet for å hjelpe til under oppsett av mottakeren.

Greit nok, dette kan vi greie oss uten, men det som verre er, er at det kun fins tre HDMI-kontakter.

Nå som praktisk talt alle AV-kilder - inkludert spillkonsoller og til og med digitale kameraer - har begynt å implementere HDMI som standard tilkobling, er tre innganger rett og slett altfor lite på en AV-mottaker som aspirerer til å være noe mer enn en vanlig budsjettinvestering.

Og dette til tross for at VSX-LX51 for øvrig er en godt utstyrt mediehub - frustrerende nok er det satt av plass til hele sju analoge videoinnganger, inkludert fire composite, som mest sannsynlig aldri kommer til å bli brukt.

Les også: Tøffe luftpistoler

Kom i gang

Om vi ser bort ifra denne mangelen når det gjelder tilkoblingene, er dette en mottaker som ellers er godt bygget. Denne glossy og stilige dobbeltdekkeren matcher for øvrig resten av komponentene i LX-serien, som Blu-ray-spilleren BDP-LX71 og plasma tv-en LX6090 vi brukte under denne testen.

Når du skal samkjøre mottakeren med tv-en din, for å justere innganger og informere mottakeren om hvor mange høyttalere du har koblet til, vil du oppdage at menyene som popper opp på skjermen er de grusomme standard tekstmenyene fra de aller første AV-mottakerne.

Konkurrerende merker som Sony og Denon har forlatt dette tungvinte grensesnittet for lengst, og erstattet det med mer visuelle og selvforklarende oppsettmenyer. Pioneer har gjort det samme, men bare på de dyrere modellene.

De gode nyhetene er at MCACC mikrofonen gjør en strålende jobb med rutinene for autokalibrering - høyttalernivåene blir innstilt automatisk. En annen tilkobling som sparer deg for tid og bry, er iPod-dokken. Plugg spilleren i via USB-porten i frontpanelet, og menyen popper opp på tv-skjermen.

Skip ohoi

Med lyd pumpende ut fra fem kanaler, fremstår forsterkeren som moderat, om ikke litt vel muskuløs. Den hissige DTS 5.1-miksen til «Pirates of the Caribbean: At World's End» på Blu-ray, leveres med dynamikk og dybde i flerkanals modus, selv om vitaliteten altså synker noe sammenlignet med stereomodusen. Mottakeren har likevel ikke noe problem med å levere nok trøkk under de kaotiske slagscenene på slutten av filmen.

Den avsluttende malstrømmen på slutten av filmen er en komplisert miks, som stadig avbrytes av kanonskudd, men LX51 viser seg å takle disse utfordringene på en grei måte - hvert eneste kanonskudd leveres med et tilfredsstillende og dypt drønn, helt riktig plassert i lydbildet. Det trengs en kraftig og aktiv subwoofer som makker til mottakeren, men VSX-LX51 er i stand til å gi høyttalere av standard kvalitet det ekstra dyttet de trenger.

Du kan også kose deg med en 7.1 PCM-miks, som du får i for eksempel The Bank Job (Blu-ray), med alle sju høyttalere involvert og i samspill. Resultatet er et involverende og fengslende lydspor.

Les også: Test av NAD Viso Five

Effektmuligheter

Mottakeren tilpasser seg greit alle de ulike lydmiksene som er tilgjengelige med Blu-ray. Standarden er Surround Auto, og den spiller DTS- eller Dolby-spor som de blir presentert.

Og selv om vi nok foretrekker den opprinnelige miksen, er det noen atmosfæriske og interessante DSP-moduser å velge mellom. Du kan også krydre et stereospor med effekten Stereo Extended, eller aktivere høyttalerne bak med modusene Unplugged eller Game.

Det kanskje aller mest interessante prosessystemet - og noe som Pioneer selv ikke er så rent lite stolt av - er noe som kalles Front Stage Surround Advance.

Dette systemet passer for dem som av en eller annen grunn ikke kan plassere høyttalerne som skal være bak i rommet på sin tiltenkte plass. I stedet kan du stille opp alle satellitthøyttalerne pent og pyntelig ved siden av tv-en din.

Det fins adskillig billigere mottakere som tilbyr slike enkle alt-i-ett pakkeløsninger, men vi bet oss merke i at pseudo surroundlyden fra VSX-LX51 låter adskillig hvassere og mer overbevisende enn det som presteres av disse billige jukseanleggene.

Om du bare vil høre på musikk, er denne AV-mottakeren heller ikke så dum, spesielt når det kommer til ukomprimerte mikser. Depeche Modes Violator i Super Audio CD-versjon er eksempelvis en nytelse å høre på i fem høyttalere.

Les også: Test av Samsung BD-P1500

Kraft over tilbehør

Når det kommer til kvalitet på bilde og lyd, gjør denne AV-mottakeren en akseptabel jobb, og en åpenbar sterk kandidat som partner til Pioneers LX Blu-ray-spiller.

Men vi har noen innvendinger. Det er mange andre sterke kandidater å velge mellom på markedet i dette prissegmentet - og mangelen på tilstrekkelig utvalg med HDMI-kontakter er og blir et vesentlig irritasjonsmoment. Men, om hjemmekinoanlegget ditt primært består av analoge komponenter, så har vi ikke noe problem med å anbefale VSX-LX51 som AV-mottaker.