Canon PowerShot SX60 HS
Kraftig zoom
Canon PowerShot SX60 HS gir deg hele 65x optisk zoom, men er kanskje et bedre videokamera enn stillbildekamera.
Canon PowerShot SX60 HS er et kamera i megazoomklassen, og har også en størrelse og form som tilsier det. SX60 er nemlig godt over halvkiloen og konkurrerer med mange speilreflekskameraer på størrelsen.
Fordelen fremfor speilreflekskameraer er at du her får en kraftig 65x zoom, noe som tilsvarer 21–1365 mm i 135-format. Et så kraftig zoomobjektiv ville gjort speilrefleksen din mye større og tyngre enn SX60.
Det har også en god videofunksjon. Og selv om det er en del større enn et actionkamera, så gir zoomen mange muligheter.
Bra grep
En fordel med størrelsen er at det har et bra grep. Vi syntes dermed det var enkelt å holde kameraet stødig, noe som kan trenges når du bruker kraftig tele.
Kameraet har også utvippbar skjerm, noe vi synes er veldig praktisk. Positivt er det også at den kan vippes ut til siden i tillegg til å tiltes opp og ned.
Spesifikasjoner for Canon PowerShot SX60 HS
- Oppløsning: 16,1 megapiksler
- Sensor: 1/2,3 type
- Optisk zoom: 65x
- Skjermstørrelse: 3 tommer
- Skjermoppløsning: 922.000 punkter
- Lysfølsomhet: ISO 100 – 3200
- Største blender: f/3,4–6,5
- Zoomområde (135): 21–1365 mm
- Video: 1920 x 1080 piksler, 60 bps
- Seriefoto: 6,4 bps
- Makro: 0 cm
- Optisk bildestabilisator: Ja
- Internminne: 0 MB
- Minnekort: SD, SDXC, SDHC
- Wi-fi: 802.11 b/g/n med NFC
- GPS: Nei
- Mål: 12,76 x 9,26 x 11,43 cm
- Vekt: 650 gram
Laveste nettpris: 3.990 kroner hos www.netonnet.no
I tillegg til skjermen finner du også en elektronisk øyesøker med like høy oppløsning som skjermen. Denne er ikke like god som de beste på markedet, men gjør jobben når det trengs, for eksempel i sterkt sollys.
PowerShot SX60 har en enkel og grei knappelayout, hvilket gjør bruken litt raskere enn om du må trykke deg inn på menyene for enhver endring. Oppe ved pekefingeren finner du et innstillingshjul, noe som gir assosiasjoner til speilreflekskameraer.
Mange gode egenskaper
Det er lett å finne gode grunner til å like SX60. Det kraftige zoomobjektivet er en ting, den utvippbare skjermen en annen. I tillegg kan du gjøre videoopptak i full HD med 60 bilder i sekundet, noe som muliggjør saktefilmeffekt.
Vidvinkelen er på 21 mm, hvilket både er praktisk og gjør seg godt ved naturfotografering og når du skal ta bilder av bygninger.
Makrofotografer kan glede seg over en nærgrense på 0 cm (!). Det betyr at du kan ta skarpe bilder av ting som berører linseglasset.
Seriefotografering med 6,4 bilder i sekundet, støtte for råfiler og innebygd wi-fi er alt ting som taler til kameraets fordel.
Vi liker også veldig godt at kameraet har både blender-, lukker- og manuelt program slik at du har full kontroll over eksponeringen.
Noen ankepunkter
Av ting som er mindre positivt kan vi selvsagt nevne størrelsen, og blenderåpningen.
Ved full vidvinkel har kameraet en åpning på f/3,4. Det er ca. to blendere dårligere enn de beste kompaktkameraene. Når du zoomer inn til full tele minsker blenderåpningen ned til f/6,5.
Lysfølsomheten på sin side stopper ved ISO 3200, så dette er ikke førstevalget for dem som ofte fotograferer i dårlig belysning.
Sist, men ikke minst, så har vi bildebrikken. Den er av den minste typen du finner i kompaktkameraer, og har dermed ikke det beste utgangspunktet for å levere en bildekvalitet som står til prisen.
Helt grei bildekvalitet
Vi er vant med at megazoomkameraer ikke leverer den aller beste bildekvaliteten, og PowerShot SX60 HS lever opp til den tradisjonen. Bildene er fine, men det er tydelig korn og støy selv ved ISO 100.
Detaljoppløsningen er heller ikke den beste, selv om kameraet gir helt fin skarphet ved lav ISO. Her begynner dog detaljskarpheten å falle, og kornene og øke så snart du øker ISO-verdien. Ved ISO 1600 og 3200 er det snakk om rimelig grøtete bilder.
Det som likevel redder dagen litt er råbildene. Da har du full kontroll over fargetemperatur og støy- og skarphetsfiltre, samt at du til en viss grad kan redde over- og undereksponerte bilder.
Du kan også gjøre kornene litt penere og mer effektfulle enn hva det det grøtete støyfiltret i kameraet får til.
Bedre på video
En annen ting vi er vant med fra megazoomkameraer er at det er bedre på video enn på stillbilder. Naturlig nok kanskje siden en 1080p-video bare er 2 megapiksler sammenlignet med 16 megapiksler fra stillbildene.
PowerShot SX60 er et bedre videokamera enn mange dedikerte videokameraer. Her får du fine, skarpe bilder i full HD og 60 bps. Samtidig har du den kraftige 65x-zoomen som er svært anvendelig, og bildestabilisatoren gjør det mulig å filme passe stødig selv med kraftig tele.
Med det Canon kaller ZoomPlus kan du dessuten doble zoomen opp til 130x. Det er egentlig bare en avansert form for digital zoom, men kan fungere helt greit.
Samtidig tar SX60 langt bedre stillbilder enn hva du får med stillbildefunksjonen i dedikerte videokameraer.
Et morsomt kamera
Canon PowerShot er ikke noe backup-kamera for profesjonelle fotografer, men mer et kamera å ha det gøy med. Den kraftige optiske zoomen gjør det veldig anvendelig, og nærgrensen på 0 cm kan gi mange morsomme bilder.
Ikke minst fungerer det som et supert videokamera.
Er du ute etter best mulig bildekvalitet, så bør du se deg rundt etter noe annet. Du finner lett et systemkamera for de fire tusenlappene PowerShot SX60 HS koster, eller et mer kompakt kompaktkamera med bedre bildekvalitet.
Likevel er ikke bildekvaliteten fra SX60 direkte dårlig. Den er bare ikke helt i toppklassen.
Er du glad i å ta bilder ute i naturen, eller på sportsarrangementer, vil nok den kraftige zoomen til SX60 komme godt med, og wifi-funksjonen åpner også for noen morsomme muligheter, som å bruke mobilen som ekstern søker.
Vi liker kameraet og triller en litt svak femmer på det.
Denne saken ble første gang publisert 26/11 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.