TEST: Nikon D700

Knallkamera for semiproffene

Nikon D700 er en hybrid mellom det semiproffe og det proffe, og det fungerer utrolig bra.

Først publisert Sist oppdatert
Foto: Slettes
Foto: Slettes

Gadgetsfakta

Oppløsning: 12,1 megapiksler

Bildestørrelse: 4 256 x 2 832

Bildebrikke: Fullformat CMOS

Skjermstørrelse: 3 tommer

Skjermoppløsning: 920.000 piksler

Lysfølsomhet: ISO 100 - 25600

Filformater: jpg, raw (NEF)

Minnekort: Compact Flash

Lukkertider: 30 - 1/8000 sek.

Autofokus: 51 punkter

Blits ledetall: 12 (ISO 100)

Mål: 14,7 x 12,3 x 7,7 cm

Vekt: 995 gram

Klikk her for oppdaterte priser.

Nikon D700 er kanskje det dyreste og mest proffe speilreflekskameraet vi har hatt inne på test noen gang, og da er det ikke rart at forventningene er skyhøye.

Kameraet er Nikons andre speilrefleks med såkalt FX-brikke, eller fullformatbrikke om du vil. Det vil si at bildebrikken i kameraet er like stor som negativet på en 135-film. Nikons speilreflekser i lavere klasser bruker bare halvparten av denne størrelsen på sine brikker.

D700 plasserer seg mellom Nikon D3 og D300. Her har nok Nikon innsett at de har mistet potensielle kunder som kunne tenke seg et fullformatkamera, men har syntes D3 er for dyrt. D700 koster nå ca. 20.000 kr for selve huset. Det er 7.000 kr dyrere enn D300, men 10.000 kr billigere enn D3.

Tungt

At D700 er ment for dem som tar fotografering litt mer seriøst merker vi fort både på størrelse og vekt. Kamerahuset veier rundt kiloet, mens størrelsen ligger i klasse med D300.

For dem som har brukt Nikon før vil det ikke være noe problem å sette seg inn i D700. Det aller meste kan stilles inn på en eller annen måte, og kameraet har selvfølgelig Live View.

Positivt er det og at Nikon har inkludert kontrastbasert autofokus, altså at kameraet kan fokusere i Live View-modus uten å måtte skru av Live View-funksjonen i mellomtiden. Dette er dog en treg måte å fokusere på, så Nikon har kalt dette for «stativmodus». I «free-hand» modus slås speilet ned og Live View-bildet forsvinner mens fokuseringen pågår, men dette går uendelig mye raskere.

Høyfølsom

Det største kjøpsargumentet for D700 er selvsagt fullformatbrikken. Den har en oppløsning på 12,1 megapiksler, det samme som D3 og D300. Ved å ikke prøve å presse enda flere piksler inn i bildebrikken har Nikon kunne holdt unna bildestøyen og D700 kan dermed tilby en lysfølsomhet på utrolige ISO 25600.

LES OGSÅ: Velg riktig objektiv

Dette gir selvsagt en del korn, noe som nok er grunnen til at du må aktivere alle ISO-verdier over 6400 i menyen. Nikon selv sier at den høyeste ISO-verdien nok egner seg best til sort/hvit-fotografering, noe vi bare må si oss enig i etter å ha lekt oss litt med kameraet.

Det er nesten så man nostalgisk kan tenke tilbake på legendariske filmtyper som Tri-X 400 og T-Max 3200, filmer som lot deg fotografere med svært høye ISO-verdier uten at kornene ødela bildene helt.

DX på FX

D700 har også andre gode funksjoner på lur. Blant annet bruker mattskiven LCD-merking, hvilket betyr at du kan endre hvordan oppmerking du vil ha i søkeren uten å måtte bytte mattskive. Du kan også få opp et elektronisk vater slik at du kan være sikker på at kameraet er helt plant når du tar bilde.

Nikon kaller sine fullformatkameraer for FX-kameraer. Objektivene som er beregnet på de lavere modellene med mindre bildebrikke kalles DX-objektiver, men disse kan selvsagt også brukes på D700. Da reduseres oppløsningen til

Kornløse bilder

Hva en fullformat bildebrikke gjør for bildene dine merker du best når du forstørrer de opp. På de laveste ISO-verdiene er det så godt som kornfritt, og du må opp til ISO-1600 før de begynner å bli merkbare. Detaljgjengivelsen går tradisjonelt også nedover når ISO-verdien går opp, men på D700 merket vi ikke noen reduksjon før ISO-verdien steg over 3200.

LES OGSÅ: Canon-kanon med filmopptak

Detaljgjengivelsen på de lave ISO-verdiene begynner å bevege seg oppover mot det som er mulig å få til med 12 megapiksler, men fortsatt tror vi du kan hente ut enda mer med bedre objektiver enn det vi testet kameraet med.

Fargene er klare og sterke, og selv på grå regnværsdager henter D700 fram fargene på en bra måte. Den automatiske hvitebalansen fungerer da utrolig bra, men her har Nikon alltid vært god.

Verdt hver krone

Ofte stiger prisen på et proffprodukt mer enn en vanlig forbruker får igjen for pengene. Det synes vi ikke er tilfelle med D700.

Du bør riktignok ha foto som en seriøs hobby, eller som levebrød, for å bruke 20.000 kr på et kamerahus, men er du av typen som gir alt for bedre bildekvalitet vil Nikon D700 være verdt hver krone.