Philips Fidelio HTL9100
Kabelfri surround
Lydplanke med avtagbare trådløse satellitthøyttalere. Det er Philips' vri for kabelfri surround i stua.
Har du lyst på surroundlyd til TV-en, men uten ledningskaoset som følger med? Da bør du lese videre. Philips Fidelio HTL9100 er en meterbred lydplanke designet for å sitte under en TV på 46 tommer, eller mer, for å levere enten stereolyd eller surroundlyd.
Det er ikke noe nytt under solen i akkurat det, og både Sonos og andre har laget velykkede lydplanker.
Men det vi ikke har sett hos noen andre tidligere, er at Fidelio HTL9100 har avtagbare satellitter som sitter festet på lydplankens ender. Tar man av disse to satellittene blir de plutselig til to bakhøyttalere som lager surroundlyd når du ønsker det.
Høyttalerne er helt trådløse.
Hver satellitt har et innebygd batteri som holder i cirka 10 timer, så her kan du kanskje klare å skvise inn en Ringenes Herre-filmfest om du står over Hobbiten.
En subwoofer er også inkludert. Den er også relativt teknisk ufarlig. Den kobler seg automatisk trådløst til hovedenheten, men trenger riktignok en strømkabel.
Egenskaper
Hoveddelen av lydfjøla har to 1-tommers diskanter og to 2,5-tommers mellomtoneelementer. Hver satellitt har et 2,5-tommers element. Satellittene henter ukomprimert lyd fra hovedenheten via en proprietær 5,8 MHz trådløs link og har forhåndsinnstillinger som man ikke kan tukle med.
I tillegg til jobben som surroundhøyttaler til TV-en, har enheten noen funksjoner som øker funksjonaliteten. Den er blant annet utstyrt med Bluetooth for trådløs streaming, noe som gjør at du kan bruke lydplanken som høyttaler til mobilmusikken din.
Lydfjøla fungerer også som en HDMI-hub. På baksiden av hovedenheten finnes to HDMI-innganger. Disse kan du for eksempel bruke til TV-boksen din (Get, Altibox etc.) og en Blu-ray-spiller. I tillegg har enheten en HDMI-utgang for å koble lydfjøla til TV-en. I tillegg finner vi både optisk og koaksial lydinngang i tillegg til et sett med phono-innganger.
Ytelse
Spesifikasjoner: Philips Fidelio HTL9100
- Lydsystem: Dolby Digital 5.1, DTS Digital Surround
- Utgangseffekt: 120 W
- Subwoofer utgangseffekt: 90 W
- Total effekt: 210 W
- Driver per surroundhøyttaler: 1 x 2,5 tommer
- Høyttalerimpedans: 8 ohm
- Subwooferelement: 1 x 6,5 tommer
- Frekvensområde subwoofer: 20-150 Hz
- Fjernkontroll: Ja
- Veggmontering: Ja
- HDMI inn: Ja, 2x
- HDMI ut, Ja, 1X
- Vekt: 4 kg (hovedenhet)
- Størrelse: 1035 x 70 x 156 mm (hovedenhet)
- Vekt subwoofer: 5 kg
Oppsettet av Philips HTL9100 handler rett og slett om et valg mellom stereo eller et virtuelt surround lydmodus. Bytter du mellom disse to, må du regne med et sekunds pause eller så i lyden. Når satellittene tas av er det kun surround som gjelder.
Fjernkontrollen kan kontrollere bass og diskant i tillegg til dedikerte knapper for hver lydkilde.
Når du skal forvandle Philips HTL9100 til et surroundsystem er det bare å koble fra satellitthøyttalerne (festet med magneter) og plassere satellittene der du ønsker å ha dem. Et blått LED-lys tenner på hver av satellittene for å vise at de har kontakt med moderskipet - som er det som står igjen av lydfjøla.
Igjen er det et sekund eller to med pause før lyden igjen er på plass etter omkoblingen.
Vi skulle også gjerne guidet deg gjennom oppsettet av subwooferen, men her er det lite å rapportere. Dette er plug & play på den ultimate måten.
Konseptet med surround «on demand» er imponerende. I «Star Wars: A New Hope» på Blu-ray bidrar summingen fra Dødsstjernen til å skape en fengende opplevelse med mange detaljer.
Lydplanken til Philips klarer også å levere høye volum uten at lydbildet vrenges. Selv om detaljene i diskanten er super, står HTL9100 i gjeld til subwooferen sin, som aldri misser en beat og leverer tette og dynamiske lavfrekvente lyder som står seg godt på tvers av hele lydfjølas lydrepertoar.
Lydfjølen trenger noe tid til å sette lydbildet. Nivået til satellittene er ganske lavt, så det er verdt å bruke litt tid til å eksperimentere med plasseringen av disse. Det avhenger også av filmen, men vi tenderte til å ville ha satellittene ganske nær øret. Rommet ditt vil nok avgjøre plasseringen, men du vil nok finne ut at du vil ha dem i ørehøyde. Det tilsier plassering på et bord bak sofaen, i bokhylla eller i vinduskarmen.
Konklusjon
Opp med armen den som fortsatt har stua full av hjemmekinohøyttalere? Det er nok færre og færre som får lov til det. Men Philips mener å tro at du innerst inne ønsker å returnere til et 5.1-oppsett, om det fantes en måte å fjerne kabelkluss og rot på. Og det er nettopp her Fidelio HTL9100 gjør en god jobb.
Vi liker godt det integrerte gyroskopet som merker om lydplanken ligger på en benk eller henger på veggen, og justerer lydnivået der etter. Oppsettet kunne nesten ikke vært enklere, til tross for at du ikke får hjelp via en guide på skjermen.
Vi går faktisk så langt som å si at dette surroundanlegget så å si er idiotsikkert.
Man kobler hovedenheten til TV og en kilde til lydplanken, så er man i gang. Riv av satellittene og surroundlyd skapes umiddelbart. Vi likte også godt måten høyttalerne sklir på plass igjen på siden av lydplanken når du er ferdig med film - eller satellittene trenger å lades.
Subwooferen er ikke bare enkel å sette opp, den bidrar også til at systemet leverer super stereo og ekspansiv surround. Til og med det virtuelle surroundmoduset når hele lydplanken er i ett stykke fungerer bra.
Skal du ha musikk i flere rom bør du se på tilbudet fra Sonos og det splitter nye systemet til Bose.
Og det er med musikk Philips HTL9100 er mest imponerende, en styrke som gjør streaming via Bluetooth nyttig.
Vi satte ikke så stor pris på nattmodusen som skal gjøre enheten stillere, ser ikke ut til å gjøre stort. Selv om batteritiden på satellittene på 10 timer er bra, så legger det visse restriksjoner på bruken all den tid de må lade noen ganger.
Med sitt gode utseende og gode funksjoner, har Fidelio HTS9100 virkelige noe å gjøre sammen med TV-en din.
Les også:
Bose lanserer multiromsløsning - skal konkurrere mot Sonos
TEST: Sony Vaio Duo: Liten PC - stort nettbrett