Hjemmekinoskolen, del 5

Hjemmekinoskolen del 5: Slik velger du receiver

Det er ikke mye som er fort gjort når en receiver skal kjøpes inn og settes opp, men det er så absolutt verdt tiden når alt er klart og filmkveld etter filmkveld kommer rullende inn over dørstokken.

KRAFTPAKKE: Valg av receiver er viktig.
KRAFTPAKKE: Valg av receiver er viktig. Foto: FOTO: Pioneer
Sist oppdatert
KRAFTVERKET: Receiver er rett og slett en forsterker med radiotuner. Det er denne som skal gi høyttalerne dine lyd og kanskje serverer TV-en din et godt TV-bilde.
KRAFTVERKET: Receiver er rett og slett en forsterker med radiotuner. Det er denne som skal gi høyttalerne dine lyd og kanskje serverer TV-en din et godt TV-bilde. Foto: FOTO: Denon

Receiver. Et navn mange har hørt, men ikke er helt sikre på hva er. Men, en receiver er rett og slett en forsterker med en innebygd radiotuner.

Les også: Slik velger du høyttalere

Å velge receiver etter hvilke høyttalere du har, eller velge høyttalere etter hvilken receiver du har blir litt som høna og egget. Poenget er at uansett hvilken av dem som kom først, så må den ene tilpasses den andre.

Tar vi utgangspunkt i at du allerede har de høyttalerne du behøver er det en rekke ting å tenke på før du skal gå til innkjøp av en ny receiver. Den kanskje aller viktigste er at den må matche høyttalerne på effekt.

Høyttalere med lav følsomhet (db/W) krever en forsterker som kan levere mer effekt (Watt). Som oftest står effekten oppgitt i tre versjoner: stereoeffekt, fem- eller syvkanals effekt og total effekt.

Les også: Slik velger du subwoofer

Stereoeffekt

Stereoeffekten er den effekten som kan leveres til hver kanal når kun to kanaler er i bruk, som for eksempel når du spiler av en CD. Fem- eller syvkanals effekt er effekten som kan leveres til hver kanal når du ser på en DVD eller lignende.

Total effekt er, som navnet tilsier, den totale effekten receiveren kan levere.

Vær oppmerksom på at effekt ikke alltid er effekt. Noen produsenter har for vane å oppgi en effekt receiveren kun kan opprettholde i veldig kort tid, eller enda verre, en såkalt «peak-effekt».

Å bruke en peak-effekt som et utrykk for den effekten som kan leveres, er omtrent som å basere seg på å få strøm gjennom lynnedslag: du kan få veldig mye, men over ekstremt kort tid.

Ikke la deg lure

En regel her er at om total effekt er oppgitt som omtrent den samme som receiveren kan trekke ut fra «veggen» så er det grunn til å være skeptisk til hvor mye effekt den egentlig kan levere.

Med andre ord bør den totale effekten som receiveren er oppgitt å kunne levere som regel alltid være mindre enn 90% av det den kan trekke, ellers er det neppe snakk om «ordentlige» watt.

Tar du turen til en HiFi-butikk kan du som regel få god hjelp til å velge en receiver som er kraftig nok, husk bare å ta med deg informasjon om høyttalerne dine, som effekt, følsomhet (db/W) og impedans (som regel 4, 6 eller 8 ohm.

Bilde-nav

En annen ting å tenke på når det kommer til dagens receivere er at den gjerne også skal fungere som en slags «bildenav ». I dag sendes ofte bilde og lyd gjennom samme kabel, nemlig HDMI.

Nye receivere har derfor gjerne to-tre HDMI-innganger og en utgang. Det er som regel gjennom denne, og ikke gjennom coax- eller optisk kabel, at dagens HD-lyd sendes.

Sjekk derfor også at receiveren støtter dagens HD-formater som blant annet Dolby True HD og DTS HD, det er riktignok ikke et «must», men det er absolutt en fordel om du skal være klar for fremtiden. Ved å kjøre både lyd og bilde gjennom receiveren blir det også enklere å bytte mellom forskjellige kilder.

Les også: Slik plasserer du høyttalerne

Å stille det hele inn

Med receiveren kjøpt inn og alt koblet til kunne man fort tro at alt var klart. Det er det jo for så vidt også, men ikke om du vil få fram det beste anlegget har å by på.

Mange receivere har etter hvert fått noe som heter automatisk romkorreksjon eller autooppsett (som er ca. samme tingen), dette er en funksjon som sparer deg for en hel masse nitid arbeid.

Kort sagt kobler du til en mikrofon som du så setter i lytteposisjon før du trykker på en knapp eller to og lar receiveren stille inn seg selv.

Det receiveren stiller inn, og som du bør stille inn manuelt om du ikke har en receiver med autofunksjon, er blant annet signalforsinkelsen og justering av bass, diskant og justering av lydnivået i hver kanal.

For et best mulig resultat er det viktig at lyden fra alle høyttalerne når ørene dine samtidig, og det er her signalforsinkelsen kommer inn i bildet. Er for eksempel bakhøyttalerne nærmere lytteposisjonen enn fronthøyttalerne, noe de ofte er, bør signalet ut til disse forsinkes litt slik at lyden kommer fram på samme tid som lyden fra fronthøyttalerne.

Lydnivået i hver kanal kan ofte justeres relativt enkelt ved at man «setter» høyttaleren som for eksempel «small» eller «large», kreves ytterligere justering. Det er mulig å få gjort dette, men da manuelt på desibel nivå. Målet her er at ingen av høyttalerne forsvinner i lydbildet, alle bør tre klart og tydelig fram.

Et problem undertegnede har hatt noen ganger er at senterhøyttaleren har blitt litt borte oppi de hele, og med den også nesten all dialog. Dette er et problem som fort kan løses med denne typen innstillinger.

For å få et best mulig resultat på både lyd og bilde kan en kalibrator-DVD være til stor hjelp. En av de bedre på markedet heter rett og slett «Calibrator» og kan være verdt å gå til innkjøp av om du er litt over middels interessert.

Les også: Slik bør lytterommet være utformet

Forrige * Neste

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også