Hjemmekinoskolen, del 4
Hjemmekinoskolen del 4: Slik velger du subwoofer
Hva skulle du gjort om sofaen ikke ristet?
Det få ting som er like morsomt som å kjenne mellomgulvet riste seg sanseløst i takt med eksplosjonene på lerret. Selv om du riktignok kanskje burde bo ensomt ute på landet for å slippe sure naboer på døra hver gang du trykker på play.
Les også: Test av designanlegg
Om alt du vil ha fra subben er at den kan flytte sofaen ti centimeter hit eller dit for hvert eneste slag helt til noen kommer på døra og klager så er i hvert fall en ting enkelt, da finner man den største, kraftigste saken man har råd til.
Ellers er det litt vanskeligere enn som så å finne den riktige subwooferen og uansett sub, er det ikke bare, bare å plassere den.
Størrelse
Kjempestore subwoofere kan levere trykk så du ikke kan annet enn å glise der du sitter i en sofa som rister i takt med eksplosjonene på storskjermen, men samtidig kan de også være så altfor treige når du legger favoritt CD-en i spilleren og trykker på play.
Det har noe å gjøre med at store høyttalerelementer må flytte mye luft for å lage mye lyd, og flytting av luft tar tid, tro det eller ei. Er vandringsveien til elementet i tillegg lang, ja da blir det hele enda tregere. Dette kan ofte fungere meget bra på film, men tilsvarende dårlig på musikk med kjappe rytmer.
Du vil rett og slett merke at den blir hengende litt etter, trommene, dog kraftige, blir ikke like kjappe og kontante som de burde være.
Det er med dette ikke sagt at en stor, sterk subwoofer ikke kan henge med i svingene. Det er bare det at det gjerne koster en betydelig bunke med god valuta for å få den til å gjøre det.
Les også: Test av 6 iPod-høyttalere
Avlasting
Jobben til en subwoofer er i det store og hele og avlaste «hovedhøyttalerne» i dypbassen. Dette er en fordel med tanke på størrelsen til «hovedhøyttalerne», men også med tanke på forsterkeren.
Å drive store, slagkraftige elementer krever mye, og da er det ofte en fordel å kunne sende den jobben over på en aktiv subwoofer.
Å plassere en subwoofer er gjerne litt enklere enn å plassere andre høyttalere da denne delen av lydspekteret ikke er like retningsbestemt som den øvre delen.
Allikevel er det ikke alltid lyden er best der du hadde tenkt å plassere den. Heldigvis finnes det et lite triks for å finne den beste plassen å sette den på.
Istedenfor å flytte en stor, tung boks hit og dit helt til ryggen tar kvelden, kan du heller flytte subwooferen bort til lytteposisjonen og så er det bare for deg å gå rundt i rommet å høre etter hvor det er best «trykk». Der du synes det høres best ut, er der subben aller helst bør stå.
Synes du fortsatt at det ikke er helt det store, så er det en veldig god idé (om lommeboken tillater det) å kjøpe en til. Da sitter man riktignok ikke igjen med så mange alternativer når det kommer til plassering, en på hver side av skjermen og ganske nærme fronthøyttalerne.
Dette har en tendens til å rette opp i mange problemer, og også skape generelt mer trykk. På den måten kan du gå for to litt mindre og kjappere subber istedenfor én litt større, og allikevel få omtrent det samme trykket.
Delefrekvenser& fase
Har du mulighet til å stille inn delefrekvensen bør dette også gjøres. Sett den litt inn på fronthøyttalernes område og ikke helt på grensen av hva det står at de kan spille ned til, da de ofte ikke er på sitt beste helt der nede i grenseland. Tillater fronthøyttalerne det så prøv å sette delefrekvensen rundt 70-75 Hz og gjerne også under dette.
Til slutt er det viktig å få høyttalerne til å spille på samme fase. Når vi snakker om fase, snakker vi om den «syklusen» høyttalernes elementer slår inn og ut i.
Er du uheldig kan den ene subwooferen slå ut mens den andre slår inn, eller samme bare med sub og fronthøyttaler. Tenk på det som pluss og minus, pluss og minus blir fort vekk null, og du sitter igjen uten så mye som et fnugg av bass. Pass derfor på at høyttalerne er riktig terminert (rødt på rødt og svart på svart).
Sett gjerne også fronthøyttalerne til «small» i oppsettet til forsterkeren din så bør du kunne unngå dette greit. Alt som da gjenstår er å koble det hele til, og la alle få høre at du har kjøpt deg en ny sub eller to.
Les også: Test av Orbisound T12
Denne saken ble første gang publisert 12/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.