Hjemmekinoskolen del 3

Hjemmekinoskolen del 3: Slik plasserer du høyttalerne

Å plassere det nykjøpte anlegget riktig, høyttaler for høyttaler tar ikke lange tiden, og vil så absolutt være verdt anstrengelsen.

HJEMMEKINO: Et oppsett av hjemmekino innebærer oppsett av både front-, bak-. og senterhøytalere i tillegg til en subwoofer.
HJEMMEKINO: Et oppsett av hjemmekino innebærer oppsett av både front-, bak-. og senterhøytalere i tillegg til en subwoofer. Foto: FOTO: Matjaz Boncina
Sist oppdatert
OPPSETT: For mange er oppsett av høyttalere en egen vitenskap.
OPPSETT: For mange er oppsett av høyttalere en egen vitenskap. Foto: FOTO: THX.com

Som vi allerede har vært innom i delen om lytterommet, så er det mange faktorer som spiller inn på hvordan det hele kommer til å høres ut.

Om lytterommet nevnte vi faktorer som formen på rommet (L-formet, rektangulært, kvadratisk osv.), interiør og byggematerialer. Felles for disse faktorene er at de ofte kan være vanskelige å gjøre noe med, eller å få tillatelse til å gjøre noe med,« kun» for å få bedre lyd; å stille høyttalerne så riktig som det lar seg gjøre, er derimot ikke så vanskelig gjøre.

Les også: De 50 beste Blu-ray utgivelsene

Refleksjoner

I delen om lytterommet ble det nevnt at enkelte romformer, byggematerialer og «interiørelementer» kan være med på å forsterke refleksjonene i rommet.

Refleksjoner, altså den delen av lyden som når ørene dine via vegger, tak osv., er så godt som umulig å unngå, men vi kan prøve å forminske volumet på- og mengden av dem. Den lyden du helst vil ha er den direkte lyden, altså den som når ørene dine direkte fra høyttalerne.

For at det er denne du skal høre må den direkte lyden nå deg kjappere enn den indirekte, reflekterte lyden. Her kommer avstanden mellom høyttaler og deg (i lytteposisjonen din) og avstanden mellom høyttaler og sidevegg inn i bildet.

Den direkte lyden bør ha en kortere vei å reise enn den indirekte, noe som innebærer at du som regel bør prøve å flytte høyttalerne en del ut fra både bakveggen samt sideveggene. De må også, for all del, ikke vinkles så mye som en eneste grad inn mot sideveggen, men derimot litt mot lytteposisjonen.

Les også: Test av Philips Essence 42PES0001H/10

Stereoperspektivet

I så vel film som musikk er et godt stereoperspektiv alfa og omega. Så langt det lar seg gjøre bør du prøve å opprettholde dette, selv om det innebærer å måtte flytte på en bokhylle eller to.

Tommelfingerregelen her er å tenke likesidet trekant og symmetri. Du bør sitte midt mellom høyttalerne og avstanden mellom høyttalerne bør helst ikke overgå avstanden mellom lytteposisjon og høyttaler. Dog kan du gjerne prøve å ha de ganske nærme opptil den avstanden.

Les også: Test av Pioneer KRP-600A

Plassering av gulvstående høyttalere

Mange gulvstående høyttalere har enten flere middels store basselementer eller et stort et. Dette skaper mye trykk og gjør at høyttalerne aller helst bør dras et stykke ut fra bakveggen; prøv gjerne å dra de så langt som en meter ut i rommet, og gjerne enda lenger.

Dette er med på å skape større dybde i lydbildet. Spesielt viktig er dette om høyttalerne har basseport på baksiden, sitter denne på fremsiden kan høyttaleren tåle å stå litt lenger inn om nødvendig.

Med dette mener jeg ikke å si at lyden ikke kan bli bra om du er nødt til å sette høyttalerne så godt som helt inntil bakveggen, den bare blir ikke så bra som den kan være. Bruk gjerne spikes eller gummiføtter for å dempe uønskede vibrasjoner, eller «rumlingen» om du vil.

Les også: Den beste peke-PC-en

Plassering av småhøyttalere

Det er bedre, synes i hvert fall jeg, å kalle dem for småhøyttalere istedenfor bokhyllehøyttalere.

De fortjener nemlig absolutt et bedre underlag enn det en bokhylle kan gi. I motsetning til gulvstående høyttalere er småhøyttalere som oftest avhengig av hjelp fra bakveggen for å levere optimalt «trykk».

Drar du de for langt ut i rommet vil de fort høres puslete og svake ut med langt mindre basstrykk enn de kunne ha levert. Sett de på et godt stativ som bringer høyttalerens diskantelement opp til ørehøyde (når du sitter i godstolen, ikke når du står) og trekk dem helst 30 til 50 cm ut i rommet.

Les også: Test av Philips Wake-up light HF 3475

Kabellengde

Senterhøyttaleren bør plasseres sentrert og rett over TV-en, eller i hvert fall så nærme hodehøyde (når du sitter i lytteposisjonen) som mulig.

Bakhøyttalerne er kun for effekter og er ikke like retningsbestemte, disse bør derfor ikke settes i hodehøyde, men gjerne litt over. De behøver heller ikke peke rett mot lytteposisjonen, så lenge de peker inn i rommet. Bruker du et 5.1 oppsett kan bakhøyttalerne stå enten litt på siden av lytteposisjon eller bak, bruker du et 7.1 oppsett derimot, må de selvsagt få plass bak ettersom sidehøyttalerne, logisk nok, gjør krav på sideveggene.

Kabellengde

Flisespikkeri, ja da, absolutt. Og undertegnede har aldri vært i nærheten av å kunne noen forskjell, men det finnes nå en regel som sier at en bør ha lik lengde på alle kabler. I hvert fall til alle «par»: front, side og bak.

Teorien bak dette er at signalet skal reise hele veien fra forsterkeren og ut til høyttaleren. Er det mye lengre til venstre fronthøyttaler enn det er til høyre fronthøyttaler må jo også lyden komme ut med en viss forsinkelse fra den venstre siden.

For den vanlige mann, meg inkludert, så skal nok denne forskjellen i kabellengde opp i et par runder rundt huset/leiligheten før man kan sanse en forskjell, men følelsen av at alt er akkurat som det bør være er jo ikke noe å kimse av. .

Og hva med subwooferen da? Den er helt kapittel for seg selv.

Les også: Gromlyd i en (nesten) vanlig stue

OPPSETT: Slik kan et avansert høyttalersystem settes opp.
OPPSETT: Slik kan et avansert høyttalersystem settes opp.

Forrige * Neste

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også