Test av Grundig DTR 8860
God opptaksboks for RiksTV
Grundig sin nye RiksTV-dekoder (DTR 8860) gjør TV-opplevelsen flere hakk bedre.
Grundig 8860 PVR
- Leverandør: Grundig
- Modell: DTR8760 VOD
- Farge: Sort
- 12 volt: Ja
- HDTV klar: Ja
- Strømforbruk: 50W
- S/PDIF: Ja (optisk)
- YPbPr: Ja
- RF loop-trough: Ja
- RF modulator: Nei
- Doble tunere: Ja
- HDMI: Ja, 1 stk.
- RCA stereo: Ja
- SCART: Ja, 2 stk.
- LED display: Ja
- Menyspråk: Norsk og engelsk
- Elektronisk Program Guide: Ja (7 dager)
- Radio: Ja
- Hjelpefunksjoner: Ja
- Foreldrekontroll: Ja
- Teletext: Ja
- Programliste: Ja
- Favorittliste: Ja
- Opptak (PVR): Ja, 500GB Harddisk
- Digital Text-TV: Ja
Endelig kan også de som bruker RiksTV sette direktesendinger på pause, spole og gjøre opptak. Nesten et år forsinket er den første PVR-dekoderen for det digitale bakkenettet på vei inn i norske butikkhyller. Grundig DTR 8860 er en spennende dekoder som har noen svakheter i forhold til konkurrentene for kabel-TV og satellitt, men som også har en del fordeler.
Flott grensesnitt
Menyene i DTR 8860 vil være kjent for dem som har brukt en av de tidligere Grundig-dekoderne. De lyseblå menyene ser like delikate og oversiktlige ut som vi har blitt vant til, og det går fort å gjøre seg kjent i de ulike menyene. Den reagerer raskt når du trykker på en knapp, så her er det ingen sirup-følelse. Også kanalskiftet opplever vi som akseptabelt, rundt 2,5 sekunder målte vi det til i gjennomsnitt.
Den elektroniske programguiden (EPG) er riktignok litt uvant. Mens de fleste andre dekodere har valgt en oversikt hvor du kan se hva som går på de ulike kanalene samtidig, får du med RiksTV sin dekoder bare se en kanal av gangen. Du får beholde TV-bildet oppe i det høyre hjørnet på skjermen, men så fort du bytter til en annen kanal i programguiden skifter også tuneren til denne kanalen.
Det er en litt irriterende måte å løse det på, siden du blir avbrutt hvis du sitter og følger med på et program og bare kjapt skal legge inn et opptak på en annen kanal. På samme måte starter opptakene når du blar i listen over tilgjengelige opptak. Det er mulig at dette er en vanesak, men det er litt irriterende med den hakk-i-plata-opplevelsen du får av å bla opp og ned i opptakene.
Bare en av gangen
En annen svakhet ved denne dekoderen er at den ikke kan utnytte begge mottagerne til opptak samtidig. Den ene er nemlig reservert til å se på TV, uansett om den faktisk brukes til det eller ikke. Her har konkurrentene løst det bedre ved å gi beskjed når det faktisk oppstår en konflikt, og si fra at du må bytte kanal eller miste et opptak.
Dekoderen kan heller ikke gjøre serieopptak, altså opptak av samme program hver gang det går. Det opplyses i et medfølgende brev at dette vil komme etter hvert, men hvor raskt dette lar seg løse er ukjent. Dermed blir du nødt til å legge inn opptak av favorittserien hver eneste gang, i hvert fall en stund til.
Stor harddisk
Til tross for disse svakhetene, er det mye bra å si om Grundig DTR 8860. I denne boksen er det blant annet funnet plass til en harddisk på hele 500 GB. Det er dobbelt så mye som HD-dekoderne fra Canal Digital og Get, og skal gi plass til hele 370 timer opptak. Vi var litt spent på hvor mye lyd denne harddisken gir fra seg i bruk, men er positivt overrasket. En liten dyp dur lager den, men ikke sjenerende mye. Etter 20 minutter innaktivitet stopper harddisken.
Den store harddisken skal etter planen også brukes til en spennende tjeneste RiksTV varsler vil komme første halvår neste år. Da skal ledige frekvenser om natten brukes til å fylle deler av harddisken med film og TV-serier, for dem som ønsker å abonnere på dette. Mye av dette vil være i HD-kvalitet, noe som gjør at RiksTV-kunder vil kunne se HD-innhold før det blir plass til HD-kanaler i bakkenettet.
LES OGSÅ: RiksTV får videoutleie
Barnesykdommer
Som vi så altfor ofte ser på slike produkter, slippes de ut uten at alle feil er luket bort. Vår testmodell har for eksempel en svært selektiv hukommelse. Når du har sett deler av et TV-opptak skal dekoderen huske hvor langt du har kommet, slik at du kan fortsette derfra neste gang. Dette fungerte bare av og til på vår testmodell. Slike feil blir gjerne rettet opp automatisk med programvareoppdateringer underveis, slik at de som er tidlig ute med å kjøpe blir mest plaget.
Denne saken ble første gang publisert 04/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.