Makro med dorull

Ekstreme nærbilder

Visste du at du at et systemkamera og en enkel dorull kan gi deg fantastiske makrobilder?

EKSTREM MAKRO: Selv om det ikke ser direkte elegant ut er det å bruke en kjøkkenrullhylse eller en dorullhylse en måte å prøve ut ekstrem makro på.
EKSTREM MAKRO: Selv om det ikke ser direkte elegant ut er det å bruke en kjøkkenrullhylse eller en dorullhylse en måte å prøve ut ekstrem makro på. Foto: Lars Vidar Nordli
Først publisert Sist oppdatert

Et godt fototips er å ta makrobilder. Makrobilder kan være kule, og desto nærmere du kommer, desto mer spennende bilder kan det bli.

Nå er ikke nærgrensen på mobiltelefoner og kompaktkameraer alltid de mest imponerende, selv om det finnes unntak. Enkelte kameraer har en nærgrense på 0 cm, hvilket vil si at du kan fokusere skarpt på det som ligger helt inntil glasset på objektivet.

Ekstreme nærbilder

Men selv ikke det gir de helt ekstreme nærbildene som vi skal snakke om her. For å få til det trenger du et systemkamera. For å øke nærgrensen er det nemlig nok å øke avstanden mellom objektivet og bildebrikken. Faktisk kan du ta makrobilder bare ved å løsne objektivet og holde det et lite stykke foran kameraet. Problemet med den metoden er at du veldig lett får strølys inn på bildebrikken, og det er veldig vanskelig å holde objektivet rolig nok.

Det finnes selvsagt tilbehør som oppnår dette. Mellomringer kalles de, og monteres mellom kameraet og objektivet. Disse kan fort koste flere hundre, eller til og med flere tusen kroner, selv om det er mulig å få dem billigere også. Forskjellen er gjerne at de dyrere ringene inneholder elektronikk slik at funksjonalitet som autofokus og automatisk blender fortsatt virker. De billigste vil kun være en tunel mellom kameraet og objektivet ditt.

FLUE: For å ta bilde av hodet på en flue trenger du en hel kjøkkenrull. Skal du ha med hele fluekroppen i tillegg må du nok nedgradere til en dorull, eller en enda kortere sylinder.
FLUE: For å ta bilde av hodet på en flue trenger du en hel kjøkkenrull. Skal du ha med hele fluekroppen i tillegg må du nok nedgradere til en dorull, eller en enda kortere sylinder. Foto: Lars Vidar Nordli

Gratisløsning

Er du en som fotograferer mye og ofte irriterer deg over at du ikke kommer nærme nok kan det nok være like greit å investere i ett sett med mellomringer først som sist. De finnes likevel en annen metode som helt gratis lar deg få en smak på supermakrofotografering.

Alt du trenger er en tom dorullhylse, eller hylsen til en rull husholdningspapir, alt etter som hvor nært du vil komme.

Det trenger selvsagt ikke være en dorull, enhver ugjenommsiktig sylinder i passende størrelse kan gjøre jobben. Det kan være alt fra en brusboks med endene klippet av, eller en Pringles-pakke med bunnen skåret vekk. Ideelt sett bør innsiden av sylinderen du bruker være sort, ellers kan du fort få et litt slørete resultat. Vi bruker likevel en dorull uten modifikasjoner som eksempel her.

Dette trenger du

Det du trenger er et systemkamera, en dorullhylse, mørk teip og et objektiv. Det er en fordel med et zoomobjektiv da zoommekanismen i dette tilfellet vil være bedre egnet å fokusere med enn fokusringen. Et stativ er også en fordel.

EKSPERIMENT: Ønsker du å se hvordan mellomringer fungerer, kan du leke deg med hylser fra tomme do- og kjøkkenruller.
EKSPERIMENT: Ønsker du å se hvordan mellomringer fungerer, kan du leke deg med hylser fra tomme do- og kjøkkenruller. Foto: Lars Vidar Nordli

Slik gjør du det

Du bør ha kameraet montert på stativ, eller i det minste planlegge motivet slik at du kan fotografere det mens kameraet står på bordflaten.

Ta objektivet av systemkameraet ditt.

Plasser dorullhylsen helt inntil kamerafestet på objektivet og bruk mørk teip til å feste den. Ikke dekk over zoomringen med teipen.

Plasser andre enden av dorullhylsen mot objektivåpningen på kameraet og fest så godt du kan med teip også her. Det kan nok være vanskelig å få teipen til å støtte opp dorullen og objektivet ordentlig, så det er lurt å støtte objektivet på noe, for eksempel bordplaten.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Plasser det du vil ta bilde av så nært glasset på objektivet som mulig. Bruk zoomringen til å fokusere. Du vil miste mye lys ved bruk av mellomring, så en ekstra lyskilde kan være en fordel. Eventuelt kan du passe på å plassere oppsettet ditt slik at du kan utnytte solskinnet fra et vindu eller lignende.

Om systemkameraet ditt krever det kan det hende du må inn i kameramenyen og angi at du skal kunne ta bilder selv om det ikke er noe objektiv montert på kameraet. Denne innstillingen kan hete «Shoot w/o lens» eller lignende.

Da er det bare å trykke på utløserknappen for å fange ditt ekstreme makrobilde. Det kan være lurt å bruke selvutløser. Ekstrem makro ligner på ekstrem tele ved at alle rystelser fort kan føre til bevegelses-uskarphet i bildet, så et stillestående motiv er nødvendig.

En tørkerull gir et nærbilde som kan være litt for ekstremt i mange tilfeller. Om du bytter til en dorull vil du se at du får mer med i bildet (og kanskje mindre sløring). Er det også for ekstremt kan du klippe dorullen i to.

Helt skarp makro

Ved bruk av mellomringer vil dybdeskarpheten bli svært liten, selv om du blender ned. Om du ikke tar bilde av et helt flatt motiv vil dermed bare en veldig liten del av bildet ditt bli helt skarpt. Det er mulig å gjøre noe med ved hjelp av et avansert program som for eksempel Photoshop. Photoshop Elements ser ikke ut til å ha denne muligheten, men det er mulig å prøve Photoshop gratis i 30 dager på www.adobe.com.

For å kombinere fokuset fra flere bilder, begynn med å ta en rekke bilder med forskjellig fokus.

Åpne bildene i Photoshop og kopier alle bildene inn i ett bilde slik at hvert bilde ligger i hvert sitt lag.

Merk alle lagene i Layers-vinduet ved å først klikke på det øverste laget, også på det nederste mens du holder inne SHIFT-tasten.

Klikk på Edit -> Auto-Blend Layers og velg Stack Images. Da vil Photoshop prøve å finne de skarpe områdene i hvert bilde og flette alle bildene sammen til ett eneste bilde som er skarpt overalt.

FLERE BILDER: Dette bildet av en popkorn har fått litt bedre skarphet ved å kombinere flere bilder til ett.
FLERE BILDER: Dette bildet av en popkorn har fått litt bedre skarphet ved å kombinere flere bilder til ett. Foto: Lars Vidar Nordli

Verre er det ikke, men selv om det kan høres enkelt ut vil du nok bruke noen forsøk før du får et bilde du er fornøyd med. Det er mye som skal klaffe, og det er svært små bevegelser som skal til både for å lykkes og for å ødelegge hele scenen. Denne metoden kan likevel gi deg en liten smak på ekstrem makrofotografering slik at du vet om det er noe for deg før du bruker penger på å kjøpe ordentlige mellomringer.

KORT NED: Om makrofunksjonen med en kjøkkenrull blir for kraftig må du bruke noe kortere, som for eksempel en dorull.
KORT NED: Om makrofunksjonen med en kjøkkenrull blir for kraftig må du bruke noe kortere, som for eksempel en dorull. Foto: Lars Vidar Nordli