Tips for deg med GoPro-kamera

Åtte geniale tips for bedre GoPro-filmer

Jasså, blir ikke GoPro-filmene dine like actionfylte som klippene du har sett på YouTube? Her har du åtte tips som gjør deg i stand til å utnytte actionkameraet ditt bedre.

KULE FILMER: GoPro er for mange en viktig del av utrustningen når man skal ut for å sykle, surfe, stå på ski eller andre fritidsaktiviteter.
KULE FILMER: GoPro er for mange en viktig del av utrustningen når man skal ut for å sykle, surfe, stå på ski eller andre fritidsaktiviteter. Foto: iStockphoto
Sist oppdatert

GoPro er suveren markedsleder i det eneste kamerasegmentet som vokser - markedet for actionkamera. Noen ganger også omtalt som hjelmkamera. Bare siden vi testet actionkamera for et år siden, har det skjedd mye i dette markedet.

GoPro har kommet med flere nye modeller i GoPro Hero 4-serien, Sony har lansert et par nye modeller og nye aktører som Panasonic med flere har kastet seg over dette voksende kamerasegmentet.

Sjansen er derfor stor for at du enten har et GoPro liggende, eller at du funderer på å kjøpe et.

Sjansen er også ganske stor for at du har latt deg imponere av supre GoPro-filmer på nett, men ikke helt greier å få til så imponerende bilder selv.

Mye ligger selvsagt i hva du filmer, hvordan du fører kameraet og hvordan du klipper det sammen, men mye handler også om å lære GoPro-kameraet bedre å kjenne og vite hvordan du kan få mest ut av opptakene i en bra arbeidsflyt for etterbehandlingen.

Her har du 8 nyttige tips.  

Følg oss gjerne på Facebook.

Rediger med GoPro Studio

Visste du at GoPor har et godt og gratis redigeringsprogram for både PC og Mac?

Visste du at GoPro har et helt gratis redigeringsprogram for PC og MAC? Bruk det!

Det er nemlig skreddersydd videofilene fra GoPro, og gir deg mulighet til å justere farger og eksponering, snu bildet (dersom du glemte opp/ned-funksjonen i kameraet før du satte i gang å filme), sette ned eller øke hastigheten på opptakene og selvsagt sy sammen filmen til slutt.

Uansett om du foretrekker å redigere i et annet program, bør du bruke  GoPro Studio til å importere filene og justere eksponering og farger når du bruker ProTune (se eget tips). I GoPro Studio er det også en funksjon for å fjerne fish-eye-effekten fra vidvinkelobjektivet.

Tilpass bilderaten

Tilpass bilderaten og lag kule slow-motion effekter.

REDIGER: Bruk redigeringprogrammet som følger med GoPro. Det har funksjoner du trenger.
REDIGER: Bruk redigeringprogrammet som følger med GoPro. Det har funksjoner du trenger. Foto: Skjermbilde

GoPro kan fange video med mange forskjellige bilderater. Dette oppgis i FPS ,som betyr bilder i sekundet. Om du ikke helt har en formening om hva klippene skal brukes til, kan 50 (PAL) eller 60 FPS (NTSC) være et greit utgangspunkt. Disse egner seg også godt til opptak der ting skjer fort.

Raskere bilderater enn dette bør du kun bruke når du vet at du skal konvertere til slow-motion-klipp. Et opptak i 120 FPS konvertert til 30 FPS blir f.eks. til et glimrende slow-motion-klipp.

Men jo raskere bilderate, dess mindre lys slippes gjennom lukkeren, noe som vil gi mye korn og bildestøy i dårlig belysning. For best mulig bildekvalitet når lyset er svakt, bør du derfor bruke bilderater på  24 (”film”), 25 (PAL) eller 30 FPS (NTSC).

Eksperimenter med utsnittet

Dette trikset trenger du når du filmer personer som sykler eller kjører på ski.

GoPro har tre ulike FOV-innstillnger (Field of View): Widw, Medium og Narrow. Alle disse kan brukes med oppløsningen 1080p (Full HD), og du kan med fordel variere bruken av dem.

SLOW MOTION: Tilpass bilderaten for å lage klipp i sakte film.
SLOW MOTION: Tilpass bilderaten for å lage klipp i sakte film. Foto: Tron Høgvold

Det er ikke alltid den ekstreme vidvinkelen (Wide) passer. Bruk gjerne Narrow for å komme nærmere det du filmer - det er mye bedre enn om du zoomer inn i redigeringsprogrammet, for da mister du nemlig piksler og dermed også skraphet.

Bare når du har godt med piksler i opptaket er det en god ide å zoome inn i redigeringsprogrammet, dvs 4K-opptak som skal konverteres ned til 1080p eller 1080p som skal konverteres ned til 720p.

Bildebrikken på GoPro er forøvrig 4:3 og ikke 16:9.  Det er dette som utnyttes i SuperView-innstillingen.

Ved opptak i 16:9 utnyttes nemlig ikke helt bildebrikken, men i SuperView brukes hele brikken for å få med mer bildeinformasjon oppe og nede i bildet. Deretter strekkes bildet på sidene for å få 16:9. Om GoPro-modellen din ikke har SuperView, kan du simulere den samme effekten ved å gjøre opptak i 1440-oppløsningen.

Dette er et 4:3 opptak som da benytter hele bildebrikken og dermed får større utsnitt oppe og nede, og du får SuperView-effekten ved å strekke bildet til 16:9 i etterbehandlingen Dette trikset, og Superview, er glimrende ved ting som sykling eller skikjøring.

Lag timelapse

Tren deg på å lage timelapse. Det kan gi morsomme effekter som du kan bruk i filmen din.

GoPro er glimrende til å lage timelapse. Ved å sette kameraet til å ta bilder automatisk med bestemte intervaller, skaper man fascinerende fort-film når man syr alle disse bildene sammen til video.

På GoPro kan du stille intervallene til 0,5, 1, 2, 5, 10, 30 og 60 sekund. Hva du velger er litt avhengig av hva du tar bilde av. Skal du ha en timelapse av skyer som beveger seg over himmelen, blir f.eks. videoen hakkete om intervallene mellom bildene er for lange. Her gjelder det å prøve seg litt fram.

TRIKS: Dette trikset trenger du når du skal filme personer som sykler eller kjører på ski.
TRIKS: Dette trikset trenger du når du skal filme personer som sykler eller kjører på ski. Foto: Tron Høgvold

Still kameraet på et stativ eller fast underlag når bildene tas. For å skape mer liv og bevegelse er det en super idé å sette kameraet på en eggeklokke. Denne roterer jo 360 grader på en time og kan være med på å skape riktig så fasinerene fortfilm.

Ulempen er at du bare får rotasjon mot venstre. (Søk ”IKEA Ordning timelapse”, og du finner utallige guider på hvordan du lager stativfeste til en slik timer). For å sy sammen videoen importerer du bildesekvensen til GoPro Studio. Før du konverterer til video, setter du hastigheten via Advanced-knappen i programmet. Vi anbefaler i tillegg å krysse av under Motion Blur, for å gi timelapsen enda mykere bevegelser. Du kan også justere hastigheten i Edit-modulen etter konvertering.
 

Se også hvordan du kan lage Stop Motion med en iPhone.

Sørg for bedre lyd

Husk dette for å få god lyd når du filmer.

Lyden fra GoPro er ofte elendig fordi mikrofonen sitter på kameraet og kameraet sitter i et vanntett hus. Noe bedre lyd får du hvis du bytter bakdøren på huset. Med i esken lå det en bakdør som har to vertikale åpninger. Bruk denne når du trenger litt bedre lyd, men fortsatt trenger litt beskyttelse fra elementene.

En enorm lydforbedring får du ved å ta kameraet helt ut av huset og bruke en monteringsramme, som The Frame i stedet.

Skal du ha riktig god lyd må du derimot ha en ekstern mikrofon. Mikrofon kobles til USB-kontakten på kameraet. Det finnes en USB-til-minijack-adapter for dette, eller du kan kjøpe en GoPro-spesifikk mikrofon med USB-kontakt.

TIMELAPSE: En eggtimer er alt du trenger for å legge til litt ekstra finesses til timelaps-filmen din.
TIMELAPSE: En eggtimer er alt du trenger for å legge til litt ekstra finesses til timelaps-filmen din. Foto: Tron Høgvold

Nesten hva som helst av eksterne mikrofoner gir bedre lyd enn den mikrofonen som er integrert i kameraet. Mikrofoner finnes i alle mulige forskjellige former og kvaliteter, og selv en billig «flue» fra DealExtreme til 10-12 dollar innebærer en vesentlig lydforbedring.

Protune

Slik skviser du mer ut av bildene dine.

Protune er for deg som vil skvise litt ekstra ut av bildekvaliteten. Protune øker bitraten på opptakene, hvilket rett og slett betyr at kameraet fanger mer bildeinformasjon og øker størrelsen på videofilene.

Om du da importerer videofilene til GoPro Studio, tas den ekstra bitraten vare på, og du får noe større frihet til å justere bildekvaliteten og fargekorrigere klippene..

Protune åpner opp for endel manuelle innstillinger på kameraet, som hvitbalanse, maksimal lysfølsomhet (ISO), skarphet og fargeprofil.

En ting vi liker veldig godt med Protune er eksponeringskompensasjon. Grå og kjedelige opptak i snøkledd landskap på en overskyet dag blir plutselig mye bedre ved å stille eksponeringskopmensasjonen til f.eks. +1. Hero 3 Black, 3 Silver, 3+ Black og Hero 4 støtter Protune.

Bruk appen

BEDRE LYD: En ekstern mikrofon vil gi deg utrolig mye bedre lyd på opptakene dine.
BEDRE LYD: En ekstern mikrofon vil gi deg utrolig mye bedre lyd på opptakene dine. Foto: Tron Høgvold

Bruk appen som følger med GoPro til din mobil. Den gjør en del ting enklere for deg.

GoPro har et bittelite display og bare tre knapper for å håndtere menyene. Det blir mye trykking for å komme fram til de rette innstillingene. Om du i tillegg har flere GoPro fra forskjellige generasjoner (f.eks. et Hero 3+ og et Hero 4) er menyene og knappebruken lagt opp helt forskjellig. Å bruke smartmobil-appen til å gjøre innstillingene forenkler oppsettet en god del og gjør det hele mer oversiktlig.

Appen er i tillegg fin for å få forhåndsvist utsnittet, og du kan laste bilder og video direkte over på mobilen. De siste GoPro-generasjonene bruker også mobil-appen til oppgradering av firmware. Appen er kompatibel med alle GoPro-modeller som har WiFi.

Kveld og natt

Bilder i svak belysning kan være en utfordring. Her får du et tips som kan hjelpe deg til å ta bedre nattbilder med din GoPro.

GoPro har en bitteliten bildesensor, 5.75 mm × 4.28 mm, og små bildesensorer har typisk problemer med dunkel belysning.

Til gjengjeld har GoPro en ganske stor blenderåpning på f/2.8, og sammen med en liten bildesensor gir denne blenderåpningen mye mer dybdeskarphet enn om bildesensoren var større.

PROTUNE: Bruk ProTune til å ta bilder med bedre eksponering.
PROTUNE: Bruk ProTune til å ta bilder med bedre eksponering. Foto: Tron Høgvold

Som nevnt i punkt 2 påvirker også bilderaten, altså hastigheten lukkeren opererer i (antall bilder pr. sekund), hvor mye lys som kommer inn. For å fullføre eksponeringsjobben justerer GoPro som standard ISO-følsomheten selv.

Kommer det for lite lys inn på sensoren, økes ISO-følsomheten. Jo høyere ISO, dess mer kornete og grøtet bilde får du.

GoPro Hero 3+ og Hero 4 har noe som heter Auto Low Light for video. Dette er en funksjon som automatisk tilpasser bilderaten for å få bedre bilder svakt lys.

Protune gir i utgangspunktet ikke så mye bedre bilder i svak belysning ,men ved å utnytte Protune-mulighetene kan du få bedre kontroll over den automatisk eksponeringen, hvilket betyr bedre nattlige opptak.

APP: Bruk GoPro-appen. Der kan du gjøre noen ting litt lettere enn på selve kameraet.
APP: Bruk GoPro-appen. Der kan du gjøre noen ting litt lettere enn på selve kameraet. Foto: Skjermbilde
NATTBILDER: Med riktige innstillinger på din GoPro, kan du også ta bedre bilder under dårlige lysforhold.
NATTBILDER: Med riktige innstillinger på din GoPro, kan du også ta bedre bilder under dårlige lysforhold. Foto: Tron Høgvold

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også