Actionkamera: Sony HDR-AS30V
Mye actionkamera for pengene
Actionkameraet HDR-AS30V fra Sony er svært brukervennlig og har bra bildekvalitet, men har en dårlig tilbehørspakke.
Actionkameraet HDR-AS30V fra Sony er et vedlig bra kamera, der Sony har løst brukervennligheten bra i forhold til menysystem og innstillinger på den lille LCD-skjermen.
Vi ble raskt kjent med dette kameraet. Raskere enn vi har klart med konkurrerende actionkamera, som for eksempel modellen fra GoPro og AEE.
Kameraet har GPS som kan logge bevegelsene i opptaket, og denne informasjonen kan deretter legges på videoen med Sonys egne gratisprogram Play Memories.
Appen har samme navn, og kommuniserer med kameraet via WiFi. Har du en telefon med NFC, kan man koble på kameraets trådløse nett bare ved å berøre kameraet med mobilen.
Sony kan skilte med den aller mest nøyaktige forhåndsvisningen vi har sett, med ekstremt lite forsinkelse. Men det hakker når du filmer.
Appen gir tilgang til de fleste innstillinger, men ikke ting som å veksle mellom PAL og NTSC. Vi lot den stå på NTSC hele tiden, siden det ikke er noe slowmotionmodus for PAL.
Slow motion
Spesifikasjoner: Sony HDR-AS30V
- 720p-video: 25, 30, 50, 60, 120 fps
- 1080p-video: 25, 30, 50, 60 fps
- Fotooppløsning: 12 megapiksler
- Vidvinkel: 170 grader
- Bildestabilisator: Ja, med beskjæring
- Trådløsfunksjon: WiFi med NFC-paring
- GPS: Ja
- LCD-søker: Nei, WiFi-søker som ekstrautstyr
- Vekt kamera: 87 gram
- Vekt med hus: 141 gram
- Vanntetthet: 60 meter med hus
- Målt batteritid 1080p/30 fps: 2t 14 min
Det fine med 120 fps-moduset til Sony, er at det virkelig er et slowmotion-modus. Den fanger 120 bilder i sekundet, og konverterer det til vanlig bilderate i kameraet slik at det er et slowmotion-opptak idet filen overføres til redigeringsprogrammet.
Garmin gjør det samme på sitt actionkamera, Wirb, og dette er praktisk siden du slipper å konvertere ned til vanlig bildehastighet etterpå. Timelapse-moduset fanger imidlertid stillbilder som du selv må sette sammen til video, altså et rent intervallfotomodus.
Festesystemet til Sony er både smart og klønete på en gang. På den klønete siden må du bruke undervannshuset med mindre du kjøper en monteringsramme. Det må man også med GoPro, men Sony kan ikke engang stå på et plant underlag uten undervannshuset.
Men huset har standard stativfeste, og det liker vi. Dette brukes også for å feste klipset til klebefestene. Som du ser er det umulig å vinkle kameraet når det brukes med et klebefeste, og det gjør montering nærmest håpløst.
Her må du kjøpe en vinkeladapter samtidig med kameraet, hvis ikke blir det bare frustrerende. Med på klønelista må vi også oppføre at klebefestene er for dårlige. I stedet for en skumpute med lim, slik alle andre bruker, har Sony bare et tynt limlag rett på plasten. Det betyr at det er nærmest umulig å få klebefestene til å sitte godt på noe annet enn helt plane flater eller noe som matcher krummingen på det kurvede festet 100 %. Det er det ytterst få hjelmer som gjør.
God lydkvalitet
Sony har best lydkvalitet blant alle actionkameraene vi testet sammen med HDR-AS30V (testen kan leses i HjemmePC nr. 4/2014).
Lydtestene er da gjort uten undervannshus, og som sagt trenger man ekstrautstyr for å bruke Sony uten dette.
Men da vi pakket alle kameraene (minus Garmin) inn i undervannshusene sine, hadde Sony fremdeles best lyd.
Bilde- og videokvaliteten er meget bra. Lysmåleren gjør en bra jobb, og kameraet serverer gode detaljer i skyggeområdene og klare, naturlige farger.
Hvitbalansen kan ikke stilles manuelt, men den automatiske håndteringen fungerer veldig bra. Det var bare i overskyet, snødekt landskap at bildene ble grå og kjedelige, og dårlig lysforhold straffet skarpheten i form av bildestøy, men det gjelder de fleste av disse kameraene.
Hvis budsjettet er i underkant av 2000 kroner, er Sony HDR-AS30V et opplagt valg. Kameraet leverer gode resultater. Det starter raskt og menysystemet er brukervennlig, men Sony har gjort en dårlig jobb med tilbehørspakken og klebefestene.
Sony er i disse dager ute med en ny modell, HDR-AS100. Vi har nettopp fått inn dette, og trykker testen i juliutgaven av HjemmePC. HDR-AS100 har noen små men viktige oppgraderinger som gjør at det ser ut til å bli en interessant utfordrer i dette markedet.
Les også:
Stor test: De beste tastaturmappene til iPad
10 kule funksjoner på Samsung Galaxy S5
Trenger du et vanntett nettbrett - sjekk ut Sony Xperia Z2 Tablet