Test av All Purpose Weather Station WP1400 – Værstasjon
Lag din egen værmelding
Glem Gislefoss, Yr og værdamene på TV2. Det er mye morsommere å eie sin egen «værmelding».
Spesifikasjoner: WP1400
Tekniske data
Overføringsavstand: 140 meter
Frekvens: 868 MHz
Viser:
- Temperatur inne/ute
- Luftfuktighet inne/ute
- Vindhastighet
- Nedbør
- Trykk
Pris 665 kroner (http://www.scandinavianphoto.no)
Leverandør: Tura Scandinavia (www.turascandinavia.com )
Les også: Omtale av programvaren Easyweather PC Software
«Værmeldingen» vi har testet heter "All Purpose Weather Station WP1400" og kommer fra det svenske selskapet Proove.
Værstasjonen består av en utedel og en innedel. Delene kommuniserer trådløst med hverandre med en rekkevidde på opp til 140 meter.
Utedelen består av en vindmåler, en vindretningsmåler, en nedbørsmåler og en enhet for trådløs overføring av værdata til innedelen.
Les også: Yr.no på mobilen
Dårlig skjerm
Innedelen består kun av en batteridrevet «værvarsler» som er en stor LCD-skjerm som kontinuerlig viser oppdaterte værdata.
LCD-skjermen har ikke all vedens oppløsning og man må ha en pinlig korrekt innsynsvinkel for å se informasjonen klart. Skjermen er berøringsfølsom og betjenes ved hjelp av pekefingeren.
Les ogå: Fjernstart PC-en med magiske pakker
Mye informasjon
Mengden av informasjon man kan få fram på LCD-displayet er imponerende. Her vises det temperaturer ute og inne, maksimum- og minimumstemperaturer. I tillegg visers det informasjon om luftfuktighet ute og inne, vindstyrke, vindretning, trykk (barometerfunksjon), trykk over tid, nedbørsmengde, klokke og dato. I tillegg finnes det en rekke muligheter for å se minimums- og maksimumsverdier samt å stille inn alarmer når gitte verdier overskides.
Plasser den riktig
En god og tekstrik bruksanvisning på norsk kommer godt med for å forstå alle funksjonene. Utedelen er relativt ukomplisert å montere, men den må monteres på en slik måte at været måles mest mulig korrekt. Ikke plasser den inne i en lun krok, men få den til å henge høyt og fritt.
Bruk garasjen, hustaket eller på en påle i hagen. Uansett må du plassere den på en slik måte at den ikke på noen måte er skjermet for vær og vind. Både innedelen og utedelen drives av batterier (vanlige AA-batterier), så det er ukomplisert å flytte rundt på enhetene. Batterilevetiden for utedelen oppgis til minimum 24 måneder og 12 måneder for innedelen.
Det er enkelt å få tilgang til værdata. Litt mer komplisert blir det når man skal endre innstillinger og oppsett. Flere trykk på samme sted gir tilgang på flere funksjoner. Men bruker du instruksjonsboken aktivt går det greit.
Les også: Snerten ekstra-PC
Presis
For å få et inntrykk av nøyaktigheten på vår "værmelding" har vi brukt yr.no som referanse. Stort sett stemte vår private værvarsling godt med de varslene yr.no kom med for vårt område. På grunn av fravær av regn har vi ikke fått testet regnsensoren. Vi er også noe usikre på hvor god den er til å vise tendensen på været, selv om den viser det aktuelle været relativt presist.
Programvare
Data fra værstasjonen kan også overføres til PC. Et medfølgende program gir deg tilgang til å gjøre endringer i innstillingene og følge med på værutviklingen via PC-en. Dette programmet har vi ennå ikke testet ferdig, men vi kommer tilbake og oppdaterer testen når vi har fått brukt og testet programmet over en noen lengre periode.