Mobiltips

Ikke gjør disse mobiltabbene i ferien

Unngå USB-ladere, trådløse nettverk, klor- og saltvann.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>MORSOMT:</b></strong> </span>Det er gøy å ta bilder under vann, men husk at mobilen din nødvendigvis ikke tåler klorvann selv om den er vanntett.
MORSOMT: Det er gøy å ta bilder under vann, men husk at mobilen din nødvendigvis ikke tåler klorvann selv om den er vanntett. Foto: Getty Images/Gilaxia
Sist oppdatert

Vi tar ferie fra jobb og skole, men mobilen får ikke fri. Den bruker mange av oss nesten døgnet rundt for å ta bilder, se film, finne frem (GPS), spille, sende meldinger og lese nyheter.

Høysesong for tap av mobil

Sommeren er også høysesong for tap av mobiltelefoner, enten det skyldes tyveri eller fordi den glipper over bord midtfjords.

– Tyveri av mobil, penger og pass skjer ofte på steder der et der samlet mye folk og der du gjerne er litt stresset, som på flyplasser og togstasjoner, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

Selv om sommeren er høysesong for tyveri og tap av mobiler, så forteller Clementz at i takt med at nordmenn reiser mer heler året, fordeler tapene seg også mer utover enn for bare noen år siden.

LES OGSÅ: Test av Huawei P30 Pro

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>GODE RÅD:</b></strong></span> Sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, Hanne Tangen Nilsen, ber mobilbrukere ta noen enkle forholdsregler slik at man ikke lett blir et offer for kriminalitet og svindel.
GODE RÅD: Sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, Hanne Tangen Nilsen, ber mobilbrukere ta noen enkle forholdsregler slik at man ikke lett blir et offer for kriminalitet og svindel.

Ikke bli et enkelt offer

Gjør dette før du drar på ferie

1. Skru på mobilens innebygde funksjon for sikkerhetskopieringen

2. Skru på «Finn min iPhone» på Apple og «Finn mobil/enheten min» på Android

3. Skru på tofaktorautentisering på tjenester som tilbyr dette, som Apple, Facebook, Google, Instagram med flere. Med tofaktorautentisering må det to trinn til for å for eksempel skifte passord på en tjeneste. Ofte ved at du får en SMS eller en kode på e-post.

– Mobilen kobler oss til det som betyr mest for oss og informasjonen kan også ha verdi for kriminelle. Når vi er på ferie, slapper vi av. Vi anbefaler likevel at å ta noen forholdsregler, slik at du ikke blir et lett offer for kriminalitet og svindel, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Vær forsiktig med USB-ladere

USB-uttak for lading finner man over alt. På toget, på kjøpesenteret og på flyplasser. Det som er viktig å huske på er at USB også er en kanal for elektroniske signaler.

– Dersom du kobler din mobil til en ukjent USB-tilkobling, kan informasjon på din mobiltelefon hentes ut. I tillegg gjør USB-ladepunkt det mulig å plassere skadevare på telefonen din, sier Tangen Nilsen i Telenor.

LES OGSÅ: Dette hodesettet gjør mye bra, men én ting imponerer oss spesielt mye

Vær forsiktig med trådløse nettverk

For å spare mobildata, jakter vi ofte på trådløse nettverk vi kan koble oss til gratis. Det skal vi være en smule forsiktige med, siden man aldri kan vite hvem som kontrollerer nettverket.

– Risikoen med et åpent trådløst nettverk er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter kommunikasjonen din. Du risikerer at din kommunikasjon med venner, kjente, jobben og banken kan bli avlyttet på ukjente trådløse nett, sier Tangen Nilsen og legger til at du alltid bør bruke 4G dersom dette er tilgjengelig.

Data er billig, prat er dyrt

Stort sett kan du nå bruke mobildata i hele Europa på samme måte som du gjør hjemme. Har du 4 GB mobildata, kan du like gjerne bruke disse i Barcelona som i Tromsø. Prisene for samtaler i Europa og EØS er også som hjemme. Men, utenfor EU/EØS bør du passe på når noen ringer deg.

Mottar du en samtale uten for EU/EØS, må nemlig både den som ringer og den som mottar samtalen betale.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>MOBILTAP:</b></strong></span> Sommeren er en topp for tap av mobiltelefon, men i takt med at nordmenn reiser mer hele året, fordeler tapene seg også mer utover året enn tidligere, sier informasjonssjef i If, Sigmund Clementz.
MOBILTAP: Sommeren er en topp for tap av mobiltelefon, men i takt med at nordmenn reiser mer hele året, fordeler tapene seg også mer utover året enn tidligere, sier informasjonssjef i If, Sigmund Clementz. Foto: If

Er du i USA og noen ringer deg for å skravle, koster det deg 6,99 kroner per minutt om vedkommende ringer fra Norge. Er du i Canada koster det deg 9,99 kroner per minutt å motta en samtale.

Skal du reise utenfor Europa/EØS, så bør du sjekke prisene på data og mobilsamtaler hos din mobiloperatør.

Unngå saltvann og klor

En vanntett mobil er nødvendigvis ikke vanntett. Mange mobilprodusenter reklamerer med at mobilen de selger er vanntett. Dette er gjerne oppgitt med en såkalt IP-rating. Denne klassifiseringen gjelder bare for ferskvann. Mister du mobilen i et klorbasseng eller i saltvann, kan du ikke være sikker på at mobilen tåler det.

Skulle du være uheldig å miste mobilen i vann, anbefaler sikkerhetsselskapet Ibas at du slår av mobilen, fjerner batteriet om det er mulig og, om det er mulig, søker hjelp. Selv om du tørker mobilen godt, så kan det oppstå senskader.

10 tips for sikrere mobilbruk

1. Lås telefonen
Den enkleste måten å få tilgang til telefonen er hvis noen får fysisk tilgang til telefonen, er den ikke låst er det bare å gå inn. Benytter du mønstergjenkjenning, kan det være lurt å tørke av skjermen, ellers kan det være veldig lett å se mønsteret ditt.

2. Bruk sporingsverktøy
Skulle du miste telefonen vil man kunne bruke sporingsverktøy for å finne den. For dem som ikke har dette innebygget, bruk en tredjepartsløsning. Det finnes flere slike man kan laste ned til telefonen sin.

3. Bruk fjernslettingsverktøy
Skulle man miste telefonen sin og man er redd for at noen skal kunne komme seg inn på den kan man bruke et verktøy for å fjernslette telefonen. Mulighet for dette finnes også i iCloud for iPhone. Det finnes også andre verktøy for andre telefoner.

4. Ta sikkerhetskopi av telefonen
Man har gjerne mye på telefonen som man ikke ønsker å miste, f.eks. bilder. Det er flere måter å gjøre dette på. F.eks. skytjenester som iCloud for iPhone. Til andre telefontyper så finnes det en rekke apper og tjenester som lar deg gjøre dette.

5. Tenk deg om hvilke apper du laster ned
Man bør for det første ikke ha flere apper på telefonen enn det man bruker. Når du laster ned en applikasjon så får du informasjon om hvilke ressurser appen vil ha tilgang til. Vær også oppmerksom på at kriminelle kan lage falske versjoner av apper og lure disse inn i App Store eller Google Play. Det er også viktig å ikke installere apper som ikke kommer fra App Store eller Google Play. Apper fra tredjeparts appbutikker er ikke kontrollert like strengt, og kan inneholde virus.

6. Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det
For det første bruker det ekstra batteri, og man unngår at telefonen kobler seg til trådløse nettverk som du ikke ønsker å koble deg til. Mange apper og e-postprogrammer begynner da å sende og motta data. Hvis dette går ukryptert vil noen med onde hensikter kunne se all datatrafikken din.

7. Krypter datatrafikken
En del tjenester gir mulighet for kryptering, men det krever at du skrur det på i tjenesten. Da vil ingen kunne se dataene dine. Dette gjelder spesielt e-post hvis du bruker det på telefonen din.

8. Hold mobilen oppdatert
Dette gjelder både apper og operativsystem.

9. Vurder også kryptering
Skulle du miste den vil ingen få tilgang til innholdet. Det vil også hjelpe i forhold til lagringskort som sitter i mobilen. Her har man gjerne bilder o.l. Skulle man få tak i dette kortet vil man ikke kunne hente ut dataene på det.

10. Bruk mobilen din som om det var et bankkort
Ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, e-posten din, Facebook-kontoen din. Mange har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen. Da begynner vi å skjønne hva slags verdier vi går rundt med i lomma. Kilde: Nettvett.no

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2019, og sist oppdatert 27/06 2019.

Les også