Fem steg for å overleve eksamen

Her er tipsene som gir deg det lille ekstra.

Publisert

Hvert eneste år er det to grusomme perioder i enhver students liv – eksamensperioden. Enten det er tiden før jul eller rett før sommerferien, er det en periode avsatt til enorme mengder kaffe, skippertak, pugging, svetting, banning og lovnader om «aldri igjen!». Det er likevel ikke noe du kommer unna i dagens skolesystem. Du må rett og slett bite i det sure eplet, og forberede deg så godt du kan til eksamen, skriver teknofil.no.

For å hjelpe deg igjennom den vanskelige perioden, har vi i Teknofil samlet sammen noen av de aller beste tipsene på nettet. Så, ta deg fem minutter fri fra pugginga, og følg med i timen vår:

Forbered deg mentalt

For bare en uke siden skrev vi at forskere har funnet årsaken til hvorfor man får jernteppe. For å koke en hel doktoravhandling ned til én setning, handler det om hvordan du forholder deg til det å tape. Det viser seg nemlig at dårlige tapere yter best under press, fordi de hater å tape.

Dette kan du ta med deg i eksamensforberedelsene dine. Finn ut om du blir mest motivert av det du har å tape eller det du har å vinne, og så fokuserer du på det. Blir du motivert av å tenke på toppkarakteren eller skremt av å stryke?

Tving deg selv til å jobbe

Hvis du allerede sitter og leser denne artikkelen, er du trolig en ekspert på prokrastinering - altså å gjøre alt annet enn det du egentlig burde gjøre. Heldigvis finnes det flere apper og programmer som kan hjelpe deg å holde deg unna distraherende nettsider og tjenester, slik at du kan fokusere på studiene.

Hvis du har en Mac bør du laste ned appen Self Control, som lar deg blokkere nettsteder og tjenester for en viss tid. Du kan for eksempel sette den til å blokkere alle andre nettsteder enn Bokmålsordboka og Det Store Norske Leksikon frem til klokka 11 på kvelden.

Cold Turkey er Windows-brukernes svar på Self Control, og gjør omtrent nøyaktig det samme.

Hvis du synes det er litt drøyt å blokkere nettsteder, kan du gå for det litt hyggeligere alternativet Rescue Time. I stedet for å blokkere nettsteder, holder den følge med på nettaktivitetene dine, og loggfører alt sammen. Resultatet blir presentert i en fin graf, som kan avsløre at du faktisk brukte seks timer på Facebook i går, mens Google-dokumentet ditt bare var aktivt i fem. Kanskje skamfølelsen er nok til å få deg til å jobbe mer effektivt?

Unngå bilder og video

Du synes kanskje pensumbøkene dine ser dørgende kjedelige ut, men det er ikke uten grunn. Det er faktisk bra for deg at sidene er fylt med bare tekst, uten at det brytes opp av fine bilder og grafer. En undersøkelse viser nemlig at ren tekst er mye lettere å lese.

Hvis du har muligheten bør du altså holde deg unna bildene, grafene og videoene hvis du kan, og heller pløye gjennom tekstbolkene så effektivt som mulig.

Hvis du lese på nettet, anbefaler vi deg å laste ned et programtillegg til nettleseren eller en en app til mobilen din som stripper vekk alt annet enn teksten.

For eksempel kan du bruke gratistjenesten Readability. Alt du trenger å gjøre for å fjerne bildene i en artikkel er å trykke på en knapp.

Drikk kaffen din riktig

Hvis du er en student trenger vi neppe å fortelle deg at du bør drikke kaffe for å holde deg våken. Det du kanskje ikke visste derimot er at du kan doble koffeineffektiviteten ved å ta en liten lur rett etter kaffen - en såkalt « kaffelur».

Vi skrev om fenomenet for en stund tilbake, og det kombinerer to kjente metoder for å få litt energi i kroppen: Kaffedrikking og «power nap». Ved å drikke en kopp kaffe og så sove i 20 minutter, gjør ifølge forskere underverker for konsentrasjonen din.

Les mer om hvordan du tar en kaffelur her »

Last ned disse appene!

Mobilen din er alltid med deg, og kan være både en irriterende tidstyv eller en hyggelig medhjelper. For å i tillegg til å kunne vise deg alle de kule Buzzfeed-artiklene og oppdateringer på Facebook, finnes det også drøssevis av nyttige apper der ute, som kan hjelpe studietiden din betraktelig. La oss se på et par av dem:

Exam Time (iOS)

Lar deg sette opp nøyaktig tidspunkt for alle eksamene dine, og viser nedtelling til samtlige i en fin oversikt.

Countdown Days (Android)

Omtrent det samme som Exam Time, men for Android. Kan også være nyttig etter eksamenstiden, ettersom du kan holde følge med vanlige dager også, ikke bare eksamener.

Sparker (iOS, 7 kroner)

Sparknotes er kjente for å lage oppsummering av bøker og andre litterære verk, og er som skapt for studenter i en tidsklemme. Kombinerer du dette med Spritz, appen som gjør at du kan lese opptil 1000 ord i minuttet, har duSparker. I Sparker kan du finne bøker du vil ha en oppsummering av, og så lese igjennom notatene på rekordfart. Hvis du setter lesehastigheten til rundt 500 ord i minuttet kommer du igjennom plottet til en hel bok på bare to minutter.

Photomath (iOS, Windows Phone, Android i 2015)

Denne appen er nesten for bra for å være sann. Alt du trenger å gjøre er å holde kameraet foran et avansert mattestykke, og svaret dukker umiddelbart opp på skjermen. Foreløpig kan appen løse ligninger på opptil ungdomsskolenivå, men målet er å øke vanskelighetsgraden etterhvert.

Les mer om Photomath »

RealCalc Science Calculator (Android)

Er ikke den innebygde kalkulatoren på telefonen din avansert nok? Med RealCalc Science Calculator har du tilgang til alle de særeste funksjoner du noen gang skulle trenge for å løse et mattestykke.

Har du flere gode eksamenstips og triks? Kom med dem i kommentarfeltet nedenfor!

Drakk du kaffe mens du leste dette?

Ta deg en «kaffelur» og våkn opp mer uthvilt »

Les flere saker på teknofil.no.