Operasjon Trojan Shield
FBI utviklet meldingstjeneste for kriminelle
Etter at den krypterte meldingstjenesten Phantom Secure ble stengt av FBI i 2018, gikk mange kriminelle over til tjenesten ANOM. Det de ikke visste, var at FBI sto bak.
Den kanadiske meldingstjenesten Phantom Secure var populær blant kriminelle nettverk, og i 2018 bestemte FBI seg for å stenge hele tjenesten. Etterretningstjenesten vurdere først å følge etter brukerne til nye nettverk, men de kom opp med en enda bedre løsning; De utviklet sin egen tjeneste, kalt ANOM, og etter å ha tatt ned ytterligere en rival i oktober 2019, begynte jungeltelegrafen å arbeide for den nye meldingstjenesten.
Når de kriminelle gikk inn på tjenesten, og sendte meldinger, fikk FBI en kopi av meldinger, og i løpet av de neste årene har myndighetene samlet inn mer enn 27 millioner meldinger fra 12000 enheter på 45 forskjellige språk, med fellende bevis mor organiserte kriminelle over hele verden.
Mer enn 800 mistenkte har blitt arrestert, og det ble beslaglagt mer enn 32 tonn narkotika, inkludert kokain, cannabis, amfetamin og metamfetamin. Politiet beslagla også 250 våpen, 55 luksusbiler og mer enn 148 millioner dollar (1,23 milliarder kroner) i kontanter og kryptovaluta. 17 internasjonale distributører er siktet for organisert narkotikasalg, og kriminelle i over 100 land er avslørt.
Forhindret drap
Krypterte meldingstjenester fungerer ved at enhetene ikke bruker internett eller vanlig telefonnett, men sender beskjeder på krypterte nett mellom enhetene. Imidlertid fikk altså FBI systemet til å lage en kopi av alle meldingene, slik at man hadde oversikt over all aktiviteten.
ANOMs suksess var ikke umiddelbar, men ved å stenge konkurrerende nettverk som EncroChat og Sky ECC, gjorde man kjeltringene avhengig av en ny app, og FBIs egen plattform sto klar til å dekke behovet.
«Vi har også forhindret drap. Beslagene av narkotika har ledet til beslagleggelse av våpen, og dette har bidratt til å forhindre en rekke forbrytelser», fortalte Calvin Shiver, assisterende direktør for FBIs kriminelle etterforskningsavdeling, på en pressekonferanse i Haag, Nederland.
Sverige og Norge
Operasjonen ble ledet av FBI i samarbeid med amerikanske DEA (Drug Enforcement Administration), EUs politibyrå Europol og politimyndigheter i en rekke land.
Ifølge tall fra Trojan Shield har 11800 enheter vært i bruk, med landene Tyskland, Nederland, Spania, Australia og Serbia som de mest aktive landene.
Svensk politi mener at de har forhindret et dusin planlagte drap og mener de har arrestert flere ledende aktører i kriminelle nettverk.
Norsk politi skal også ha gjennomført arrestasjoner, og ni personer er har tiltalt for grove narkotikaforbrytelser.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2021
Denne saken ble første gang publisert 06/07 2021, og sist oppdatert 06/07 2021.