Philips Wake-up light HF 3475
Mot lysere tider
Fuglene synger og solen skinner. Det er på tide å våkne.
Philips Wake-up light HF 3475
Gadgetsfakta
Lampens brennetid: 7 år ved daglig vekking
Lysstyrke: 300 lux
UV-stråling: Nei
Radio: Ja
Innsovingstimer: Ja
Strømbackup: 5 minutter
Vekkelyd: Fuglesang, "avslappende pip", afrikansk jungel, vindsus, radio
Effekt: 38 W
Mål: 14 x 19,5 x 23 cm
Vekt: 1, 3 kg
Du sier sjusover. Jeg sier nattmenneske. Du sier våkne. Jeg sier fem minutter til, og sovner igjen. Sånn har det vært siden jeg var tolv år.
Nå endrer Philips på dette. Siden tirsdag har jeg våknet frisk og utsovet, som et uhørt positivt morgenmenneske. Jeg ankommer jobben som en solstråle og sprer glede i redaksjonen, allerede før den første snusen og mine tre kopper svart automatkaffe. Eller nei. Det fungerer selvsagt ikke slik. Ikke i det hele tatt.
Les også: Våkne til soloppgang
Morgengrysimulator
Faktum er at den nye versjonen av Philips Wake-up light ikke vekker meg i det hele tatt.
Jeg forsov meg første dagen i dens selskap, og kom til jobben både senere og surere enn vanlig. Tanken med denne lamperadiovekkerklokken (eller «morgengrysimulatoren», som den også har blitt kalt) er altså følgende:
En halv time før alarmen setter i gang tennes lampen, først svakt, for så å øke i lysstyrke, sakte med sikkert. Den skal servere en virtuell soloppgang i soverommet mitt, som skal få kroppen min til starte opp før jeg våkner.
Problemet er bare at jeg ikke våkner. For hvem åpner øynene av litt fuglekvitter? Spesielt med tanke på at de innebygde fuglene kvitrer så lavt og forsiktig, før de setter i gang på ordentlig. Jeg liker jo fugler, og sover like tungt som vanlig.
Les også: Perfekt iPod-dokk for soverommet
Sterkere krutt
Nei, det er først når jeg stiller inn Philips Wake-up Light på et mer tradisjonelt alarmsignal og øker lysstyrken til maks at vekkerklokken virkelig får meg opp av sengen. I dag tidlig våknet jeg til og med før klokken ringte, på grunn av det sterke "sollyset" - og det føltes riktig så bra.
Innstillingene er svært enkle å bruke, på tross av at alt styres av tre volumknappaktige ratt. På lampeklokkens front fins et innebygd display som viser tiden og om alarmen er aktivert eller ei. En liten treveis strømbryter på siden tar hånd om snooze-funksjonen og av/på.
Om kroppen min virkelig setter i gang produksjonen av energihormonet kortisol, som er tanken, skal være usagt. Men Wake-up Light gjør faktisk morgenene triveligere enn vanlig. I et rom fylt av lys er det dessuten vanskeligere å sovne igjen. Og det i seg selv er jo strålende.
Les også: Stilig DAB-radio
Slik fungerer Wake-up Light
Still inn alarmtiden og maksimal lysstyrke på lampen. En halv time før utsatt tid begynner Wake-up light å lyse med et skinn som gradvis øker. Det skal sette i gang den fysiske oppvåkningsprosessen i kroppen din og gjøre deg mer energisk og på hugget når du våkner. Ved angitt klokkeslett starter vekkelyden du har valgt.
Les også: Test av Samsung Innov8