Philips Hue lukkes for 3. parts produkter

Lyset gikk - brukerne raser mot Philips

Philips har ertet på seg sine egne brukere etter en svært upopulær oppdatering av det smarte lysstyringssystemet Hue.

SUKSESS: Philips har hatt suksess med sitt smarte, trådløse lysstyringssystem Hue. Nå raser brukerne etter en upopulær programvareoppdatering som har gjort at mange av lysene deres ikke lenger fungerer.
SUKSESS: Philips har hatt suksess med sitt smarte, trådløse lysstyringssystem Hue. Nå raser brukerne etter en upopulær programvareoppdatering som har gjort at mange av lysene deres ikke lenger fungerer. Foto: Produsent
Sist oppdatert
SMART: Hue er et system der du kan automatisere belysningen, styre lysene fra en app eller fra trådløse brytere.
SMART: Hue er et system der du kan automatisere belysningen, styre lysene fra en app eller fra trådløse brytere. Foto: Produsent

Vi har tidligere testet smartlysene til både Philips Hue og Osram Lightify. Begge bruker den åpne trådløsstandarden Zigbee Light Link for å kontrollere lyspærene, og systemene ligner slik sett mye på hverandre.

Begge systemene består av lamper og pærer som kommuniserer via Zigbee med en styringsboks, og denne styringsboksen kontrolleres via en app på mobil og nettbrett. I tillegg finnes det fysiske fjernkontroller som fungerer som trådløse brytere eller dimmere.

Selv om Philips og Osram er konkurrenter, har det til nå vært en viss kompatibilitet mellom disse systemene, ved at du har kunne bruke pærene til Osram i et Philips Hue-oppsett.

På det amerikanske markedet har Hue-brukere også kunne bruke Zigbee-pærer fra General Electric (GE) og Cree. Dette har gitt brukerne flere valg når man skal sette opp et smart lysstyringssystem hjemme, og vært med på å gjøre Hue til en veldig populær plattform.

Denne kompatibiliteten rimer også godt med at både Philips og Osram, sammen med General Electric, Lutron og Panasonic, var med på å danne en allianse for tilkoblede lys, The Connected Lighting Alliance.

Connectet Lighting Alliance har som uttalt mål å promotere og stimulere en åpen standard for trådløse lysstyringssystemer basert på Zigbee, der produktene skal samhandle best mulig og dermed gi ekstra verdi for brukerne.

Derfor raser brukerne nå over at Philips gjennom en programvareoppdatering av styringsboksen har blokkert alle andre lyskilder enn Philips sine egne.

Friends of Hue-sertifisering

Philips lanserte i forrige uke noe de kaller for en Friends of Hue-sertifisering, og presenterte samarbeidspartnere som Bosch, Logitech, Nest og Samsung SmartThings.

Dette er et initiativ for å utvide Hue-systemet til å være kompatibelt med andre typer smarthusteknologi, sier Philips i en pressemelding.

For samarbeidet med Bosch innebærer dette at Hue-lysene kan samhandle med noen nye, smarte radiatortermostater som kan installeres på radiatorene du allerede har.

Et tenkt scenario er at Hue-lysene endrer lysstyrke og farge samtidig som radiatorene sørger for temperaturøkning eller -senkning. Tenk deg at lyset dimmes gradvis til en varmere gultone etter hvert som temperaturen stiger.

For den smarte røykvarsleren til Nest, betyr integrasjonen at lyset kan blinke gult sammen med brannalarmen, for så å bli rødt, som ifølge pressemeldingen fra Philips er best når du skal finne veien ut av en røykfylt bolig.

For SmartThings, betyr samarbeidet at Hue-lysene vil jobbe sammen med de ulike sensorene i SmartThings-systemet til Samsung. For eksempel vil en romsensor kunne sørge for at lyset går på, eller at lys slukkes idet man låser døra med en SmartThings-lås.

 

Får kjeft fra brukere og utviklere

OSRAM: Denne GU10-pæren fra Osram er Zigbee-sertifisert og har vært populær å bruke med Philips Hue siden Philips sin egen GU10 er for stor for mange lamper. Nå har Philips stengt Osram ute.
OSRAM: Denne GU10-pæren fra Osram er Zigbee-sertifisert og har vært populær å bruke med Philips Hue siden Philips sin egen GU10 er for stor for mange lamper. Nå har Philips stengt Osram ute. Foto: Produsent
CREE: Mange amerikanere har installert denne Zigbee-pæren fra Cree i sine Hue-oppsett, men nå har Philips stengt Cree helt ute.
CREE: Mange amerikanere har installert denne Zigbee-pæren fra Cree i sine Hue-oppsett, men nå har Philips stengt Cree helt ute. Foto: Produsent
GENERAL ELECTRIC: Pærer fra GE er utbredt i amerikanernes Hue-systemer. Også GE er nå stengt ute av Hue.
GENERAL ELECTRIC: Pærer fra GE er utbredt i amerikanernes Hue-systemer. Også GE er nå stengt ute av Hue. Foto: Produsent

Samtidig har Philips helt uten forvarsel begynt å distribuere en ny programvare til sin styringsboks, Hue Bridge. Denne programvaren blokkerer for tredjeparts lyspærer som tidligere har fungert med Hue.

Philips har gjort det klart  at det ikke er mulig å nedgradere programvaren når oppdateringen først er gjennomført.

Her i Europa gjelder dette først og fremst mange brukere som har spedd på Hue-systemet med Osram-pærer, men i andre markeder gjelder det også brukere som har benyttet pærer fra General Electric og Cree.

Dette har blitt svært dårlig mottatt blant brukere og kritikken har haglet mot Philips på Hue sin egen Facebook-side, på Twitter, Reddit, diverse forum for smarthusløsninger og i Philips Hue sitt eget utviklerforum.

En utvikler av en 50-kroners Hue-app som vi har vært i kontakt med sier han frykter negative tilbakemeldinger og dårlig score i App Store og Google Play når flere og flere mottar denne programvareoppdateringen og oppdager at appen hans ikke lenger kan kontrollere lysene.

- Jeg er veldig opprørt over at Philips blokkerer tredjepartspærer som fungerte utmerket med tidligere versjoner av programvaren. Hele poenget med Zigbee Light Link er å tillate produkter fra forskjellige produsenter å fungere sammen i et privat hjem, sier han.

Samtidig legger han vekt på at den nye programvaren til Hue Bridge gir utviklerne noen spennende nye muligheter for å lage nye scener knyttet til å gruppere lys i rom og håndteringen av lysscener.

En annen utvikler vi har vært i kontakt med sier han kommer til å stoppe utviklingen av sin app og trekke den fra App Store.

Veldig mange brukere sier de vil forlate Philips Hue, og kanskje til og med kreve pengene tilbake av butikken. Noen henviser til andre styringsbokser som kan erstatte Hue-boksen, mens andre snakker om å hacke Hue-boksen for å lage en åpen programvare for den.

Hos netbutikken Amazon.com har flere Hue-kunder vært inne og gitt produktene én stjerne og regelrett produktslakt som følge av blokkeringen.

Mange brukere sier at de har kjøpt produkter fra Cree, GE og Osram fordi Philips selv ikke har disse produktene, og at de nå har utstyr for flerfoldige tusen kroner som nå ikke fungerer.

Noen brukere spekulerer i om det er samarbeidet med Apple som gjør at Philips må stenge ute konkurrenter som ikke betaler seg inn i Friends of Hue-programmet. Philips Hue ble nemlig HomeKit-kompatibel tidligere i høst, slik at man kan styre lysene med Siri.

Fortsatt oppdelt marked

Markedet for smarthusprodukter har vært preget av proprietære systemer som ikke snakker med hverandre

Men for smart lysstyring har det lenge sett ut som om at produsentene har landet på en felles plattform gjennom den åpne Zigbee-standarden. Nå ser det likevel ut som om at markedet for smart lysstyring deles opp, selv om mange produsenter bruker samme grunnleggende teknologien.

Klikk.no har pr. epost vært i kontakt med generalsekretæren i The Connectet Lighting Alliance, Dr. Simon den Uijl. På spørsmål om dette er i tråd med målene til alliansen, henviser han til en uttalelse fra Philips på utviklerforumet til Hue.

Der skriver Philips selv at dette ikke påvirker deres engasjement for et åpent system og Zigbee Light Link som den beste standarden for styring av lys.

Samtidig legger den Uijl vekt på at dette er et tema som er nødt til å undersøkes nærmere før han kan kommentere hvorvidt dette er i tråd med alliansens mål eller ikke.

Vi har foreløpig ikke fått noen kommentar fra Philips her i Norge.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også