Prøvekjørt: 3D Robotics Solo
Her flyr vi verdens mest avanserte drone
3D Robotics vil utfordre DJI på dronemarkedet, og Solo er dronen som skal gjøre det. Vi har flydd den.
3D Robotics Solo er en fersk drone på det norske markedet, hvor det allerede er mange droner å velge mellom.
Vi måtte dra til utkanten av Stockholm en kald høstdag i november for å få prøve en av de heteste dronene for tiden, Solo fra 3D Robotics.
3D Robotics, eller bare 3DR som selskapet selv forkorter navnet til, er et amerikansk firma som bla startet opp i 2009 av Chris Anderson og Jordi Munoz.
Chris Andersen er kjent som tidligere sjefsredaktør i Wired. 3DR har siden oppstarten vokst til å bli den største droneprodusenten i USA, men er likevel ca. bare en tiendedel så stor som den kinesiske konkurrenten DJI.
Det skremmer ikke 3DR som nå vil erobre Skandinavia også, og det skal de gjøre med det de kaller verdens mest avanserte drone, Solo.
Solo
Det er i denne sammenhengen at vi ble invitert til å prøve Solo av 3DR. På en liten åpen slette utenfor Stockholm hadde selskapet troppet opp med erfarne dronepiloter fra USA for å vise hva Solo er i stand til.
Solo er en forbrukerdrone i samme klasse som DJI Phantom 3, men med noen viktige forskjeller.
Begge er smarte droner med gyroskop, GPS, barometer og andre sensorer som skal hjelpe dem med å stabilisere seg under flyging.
Solo skiller seg litt ut fra standard quad-koptere med en litt avlang kropp istedenfor de vanlige kvadrat-kroppene.
Her er heller ikke noe kamera inkludert i pakken. Istedenfor har 3DR fått tillatelse fra GoPro til å lage en svært GoPro-tilpasset montering og app.
Det betyr at du får videobilde fra GoPro sendt direkte til nettbrettet eller telefonen din via Solo-håndkontrolleren. Du kan også endre alt av innstillinger på GoPro-kameraet direkte fra Solo-appen.
Det gjør Solo litt mer allsidig enn for eksempel Phantom 3 som har fastmontert sitt eget kamera. Med Solo kan du tross alt bytte kamera om du skulle ønske det.
Dronen er som sagt laget for GoPro kameraer spesielt GoPro Hero 3+ og 4. Om det likevel skulle være mulig å feste kameraer med en lignende formfaktor vet vi ikke, men i så fall vil du jo ikke få videofeed og muligheten til å kontrollere kameraet fra Solo-appen.
En annen forskjell er at Solo også har en egen prosessor i kontrolleren. Det skal gjøre Solo dobbelt sikret mot feil på autopiloten. Om den i helikoptret skulle svikte kan den i håndkontrolleren ta over.
Veldig stabil
Etter å ha fått en innføring fra den amerikanske instruktøren ble det endelig vår tur til å kontrollere Solo helt på egen hånd.
Vi har fra før av erfaring med Phantom 3 Professional, og overgangen til å bruke Solo var ikke veldig stor.
Du har en Fly-knapp på selve kontrolleren. Den kan du trykke og holde for å starte motorene, og trykke og holde en gang til for å få dronen til å automatisk lette et par meter over bakken.
Så er det bare å bruke venstrestikka for å styre høyden på dronen og høyrestikke for å fly fram og tilbake, og til høyre og venstre.
Føler du at du mister kontrollen er det bare å slippe stikkene, og Solo står stille i luften. Dette prøvde vi noen ganger, og Solo står akkurat så støtt i luften som vi forventer fra en drone i denne prisklassen. Har den god fart fremover vil den automatisk tippe bakover for å bremse farten så snart du slipper kontrollen.
(Artikkelen om 3DR Solo fortetter under bildet)
Det var ikke mye vind da vi testfly dronen, og bortsett fra små justeringer sto Solo bom stille så lenge vi lot kontrollstikkene være, selv høyt oppe der vinden nok var mer merkbar for dronen. Så snart vi rørte på stikkene beveget den seg stødig i riktig retning.
Vi opplevde også litt duskregn under flyvningen, men ble forsikret om at såpass skulle dronene tåle. Det er likevel ikke vanntette eller værbestandige droner vi snakker om her.
Solo er så avansert at den i likhet med Phantom 3 blir mye enklere å fly og holde styr på enn mange mindre og billigere droner. Blir du usikker bare slipper du stikkene, og Solo står stille og venter på deg til du får summet deg.
Krystallklar video
Et annet aspekt vi var spent på var hvor godt videofeeden fra GoPro ville fungere. Vanligvis er det en dårlig idé å bruke den trådløse overføringen fra GoPro kameraet mens det er montert på en drone, da wi-fi signalet går på samme frekvens som kontrolleren.
Det har 3DR løst ved å flette signalet fra GoPro og kontrolleren sammen til ett signal som ikke forstyrrer hverandre. Også dette så ut til å fungere svært bra.
Videoen som kom inn på iPad Mini, som for anledningen var montert på kontrolleren, var veldig klar og fin og var til god hjelp når vi skulle komponere bilder og videoer med dronen.
Solo har selvsagt også alle sikkerhetsfunksjoner som vi kjenner fra Phantom. Her får du både batterivarsler i god tid før den går tom og automatisk knapp for landing, eller for å først fly tilbake til utgangspunktet og lande, såkalt Return-to-home.
Dyr
Solo blir til sjuende og sist en del dyrere enn DJI Phantom 3. Mens Phantom 3 leveres som en komplett pakke med drone, kontroller, kamera og gimbal, leveres Solo i utgangspunktet uten kamera og gimbal.
Phantom 3 får du fra 7500 kroner (Standard) til 13.500 kroner (Professional).
Solo på sin side koster 12.000 kroner, men det er for bare dronen. Så må du ut med 4800 kroner for gimbal-en, og har du ikke GoPro fra før av må du beregne det og med i prisen.
For å matche 4K-opptakene fra DJI Phantom 3 Professional så må du opp på en GoPro Hero 4 Black Edition, noe som betyr 4000 kroner til.
Det høyner prisen til hele 20.800 kroner. Da er ikke rart om de fleste da synes den ferdige pakken til 7000 kroner mindre fra DJI er mer forlokkende.
Bedre kundeservice
3DR mener likevel å ha et bedre produkt enn DJI Phantom 3. Blant annet skal det være enda mindre sjanse for uhell og såkalte fly-aways på grunn av alle sikkerhetsanordningene og de doble prosessorene.
3DR satser også på å ha en bedre kundeservice enn det DJI noen gang har tilbudt. Blant annet logger Solo 500 flyparametre 20 ganger i sekundet som lagres både på dronen og kontrolleren.
Dermed skal det være mulig å hente ut detaljerte logger fra Solo slik at man kan finne ut om den gikk i bakken (eller vannet) på grunn av menneskelig svikt, eller teknisk svikt i selve dronen.
Viser det seg å være dronens feil lover 3DR deg en ny drone og gimbal (om du hadde en installert). Ny GoPro vil de også dekke om du hadde det installert.
Hvor bra dette fungerer i praksis er det vanskelig å si noe om før man faktisk sitter der med en ødelagt drone.
Solo vs. Phantom 3
Etter en litt begrenset seanse hvor vi bare fikk flydd en 10-minutters tid har vi likevel et veldig positivt inntrykk av Solo. Det store spørsmålet er selvsagt hvordan den står seg sammenlignet med DJI Phantom 3.
Vi har som sagt flydd en del med Phantom 3 Professional tidligere, og rent praktisk må vi innrømme at vi ikke merket den store forskjellen. De to dronene er sånn ca. like enkle og nøyaktige å styre, med veldig like funksjoner.
Solo har for eksempel det den kaller Cable Shot, hvor solo kan huske to posisjoner og bevege seg helt jevnt mellom disse i valgfri hastighet. Det er egentlig bare en variant av Waypoints som du kan bruke på DJI Phantom 3.
Solo har dobbel autopilot (en i dronen og en i kontrolleren), mens DJI har optiske sensorer på undersiden som kan hjelpe den å holde posisjonen selv om GPS-signalet skulle falle bort.
Hvilken drone som faktisk er aller mest stabil og mest sikker er vanskelig å si noe konkret om uten å ha brukt begge dronene samtidig side om side.
Slik det ser ut nå ser det ut til at DJI Phantom 3 Professional er litt mer drone for pengene, mens 3DR Solo på sin side kanskje er mer framtidssikret. Med Solo kan du tross alt bytte ut kameraet etterhvert, og i tillegg har den en egen ekspansjonsport som kan holde fremtidig tilbehør.
Flyreisen til Stockholm ble betalt av 3DR.