Droneflyving
Tips for vinterflyving
Trodde du droneflyging kun var en sommeraktivitet? Tro om igjen, men det er likevel flere ting du bør passe på når du begir deg ut på en vinterflytur.
Om du først har brukt mange tusen kroner på en god fotodrone så er det litt kjedelig å måtte pakke den ned så snart høsten banker på døren.
Det er det slettes ikke sikkert du har noen grunn til. Mange droner takler fint å fly i moderat kulde, og snølandskap kan gi både vakre og spennende luftfotomuligheter. Det er likevel grunn til å undersøke litt før man hiver seg hodestups ut i en vinterstorm. Her er noen tips som kan gi en bedre og tryggere droneopplevelse på vinteren.
Les også: Polar A360 - aktivitetsarmbånd for deg med ambisjoner
Sjekk spesifikasjonene
Det første du bør gjøre er å se om produsenten har oppgitt noen temperaturbegrensninger for dronen din. Hos mange produsenter finner vi ikke noe om dette i spesifikasjonene, mens DJI ser ut til å anbefale å holde seg mellom 0 og 40 grader for alle sine forbruker droner. Litt dyrere profesjonelle droner som Inspire 2 er angitt til å kunne takle kulde helt ned til – 20 grader.
I alle tilfeller kan det også være lurt å søke litt rundt på nettet om andre har prøvd å fly din modell i minusgrader og snø, for å se om dem har hatt noen problemer.
Husk også å alltid holde dronen din oppdatert med den siste firmwaren. Det hender produsentene kommer med oppdateringer på vinteren som nettopp skal forbedre dronens ytelse ved lavere temperaturer.
Hold dronen varm
Når du først beveger deg ut med dronen er det viktig å holde dronen varm frem til du skal fly. Om du ikke kan ha den innendørs eller i bilen frem til du faktisk skal ta av, kan det være et godt tips å investere i noen varmepakker du kan ha sammen med dronen mens du kommer deg dit du skal fly. Her kan det også være verdt å gjøre litt research å finne ut hvor temperaturmåleren i dronen sitter og plassere varmepakkene nær disse.
Bruker dronen din mobil eller nettbrett under flygingen, så er det heller ikke så dumt å ha med en nødlader. Dronen er lett å skifte batteri på, men det er verre på et nettbrett.
Les også: Test av Zhiyun Tech Crane M - videostabilisering for alle
Hold batteriene varme
Minst like viktig, om ikke viktigere, er det å holde batteriene varme. Om mulig bør du pakke dem inn og ha dem på innerlommen eller andre steder nær kroppen fram til du skal fly. En varmepakke eller to i nærheten av batteriene er heller ikke dumt.
Kortere flytid
Når du først er oppe i luften er det vanskelig å beskytte dronen og batteriet mot kulden. Da er det viktig å huske på at batteriet vil gi betydelig kortere flytid i kaldt vær.
Husk derfor alltid å lade batteriene helt opp til 100 % før du drar ut. Pass også på å lande dronen i god tid før batterinivået blir for lavt. Plutselig kan strømnivået begynne å gå veldig fort nedover, og da er det dumt å være langt fra landingsplassen.
Velg landingsplass med omhu
Og når du skal lande, og også når du tar av, er det viktig å finne et sted hvor du ikke risikerer å få dronen full av snø. Det betyr ikke bare at det må være snøfritt eller hardpakket snø der du tar av eller lander, men det bør ikke være puddersnø rundt dronen som kan virvles opp når propellene setter i gang.
Les også: Lag din egen Quiz
La dronen sveve
Elektronikk kan være litt mer uforutsigbar i vintervær. La derfor dronen sveve en meter eller to over bakken i minst ett minutt før du begynner selve flygingen. Da vil du raskt merke om dronen oppfører seg som den skal, og om den ikke gjør det så bør det være rimelig enkelt å få den trygt ned på bakken igjen fra den høyden uansett.
Hold deg selv varm
Det er ikke bare dronen og batteriene som må holdes varme, men også piloten. Spesielt hender og fingre er viktig å holde varme og bevegelige. Hansker og votter er bra, men her må du huske at du helst skal ha mulighet til å trykke på skjermen til mobilen eller nettbrettet også. Dermed bør du investere i et par touch-hansker. Disse lar deg bruke nettbrettet uten at du må ta av hanskene til stadighet.
Om du vil ha en mer omfattende løsning, og som også bidrar til å beskytte kontrolleren fra elementene, så finnes det egne kontrollerhansker, eller transmitter gloves» om du vil. Disse kan du tre over hele kontrolleren. Hendene kan stikkes inn i egne åpninger slik at du får direkte kontakt med kontrolleren samtidig som du fortsatt er beskyttet mot kulden.
Pass på snø og tåke
Det er selvsagt ikke all slags vær som egner seg for vinterflyging. Du må fortsatt være obs på sterk vind, spesielt om det er puddersnø i luften. Det kan lett trenge seg inn i dronen og gjøre elektroniske komponenter våte. Nesten verre i det henseende er tåke. Tåke er som kjent fuktighet, og i kaldt vær kan det fort sette seg overalt, og til og med begynne å bygge opp is på dronen.
Tåke kan også føre til problemer med kommunikasjonen mellom kontrolleren og dronen din, og er nok dermed best å unngå helt.
Les også: Test av TomTom Spark 3 - aktivitetsklokke med GPS
Signaltap ved isvann
Et annet vinterfenomen som er verdt å være obs på er signalforstyrrelse når du flyr over islagte sjøer eller vann. Antagelig går det oftere bra enn ikke, men flere har rapportert om problemer med kommunikasjonen med dronen når de fly over store isflater. Her er det nok lurt å ta det pent.
Likte du denne saken? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!
Bruk manuell eksponering
Selvsagt må man jo også ta hensyn til vinterforholdene når det kommer til filming og fotografering med drone. Vinterlandskap kan bli svært lyse og forvirre automatikken i kameraene. Kan du styre eksponeringen manuelt kan det nok være lurt å gjøre akkurat det.
Et annet godt tips er å bruke ND-filter, eller såkalte gråfilter. Når en scene blir veldig lys blir lukkertiden i kameraet kortere, og det kan gi en litt hakkete opplevelse i dronevideoer. Med et ND-filter får du senket lukkertiden igjen og dermed mykere bevegelser i bildene.
Husk å filme ned
Et vinterlandskap sett fra luften kan være pent nok i seg selv. Men helt hvit snø blandet med bare flekker og harde skygger kan gi veldig spennende bilder.
Husk derfor å rette kameraet rett ned og utforsk vinterlandskapet på den måten også.
Pass på kondens
Når du har kommet deg helskinnet gjennom en vintertur med dronen din, så er ikke alle farer over ennå. Når du tar dronen inn fra kulden og inn i varmen kan det fort bli mye kondens både utenpå og inni dronen. Det er derfor lurt å la dronen akklimatisere seg litt i bilen eller garasjen før du tar den helt inn. Pass også på at dronen faktisk får tørket helt før du setter i batterier og skrur den på igjen.
Fly innendørs
Om du likevel ikke føler deg komfortabel med å fly dronen din om vinteren, så betyr ikke det at du trenger å la droneferdighetene dine svinne hen fram mot sommeren. Det finnes mange gode og morsomme små droner du kan fly innendørs med. Det er spesielt god trening siden disse ikke har samme GPS-støtte og barometre som hjelper til med å holde høyden.
Et annet, og litt dyrere alternativ er å bruke en simulator. RealFlight er en modelflysimulator med mange år på baken. Her kan du koble en kontroller til PC-en og fly en virtuell drone som om det var utendørs. Uheldigvis trenger du en egen kontroller til dette, og selve programvaren er heller ikke billig, så her kan en helt ny minidrone faktisk være et billigere alternativ.
Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.
Denne saken ble første gang publisert 06/03 2017, og sist oppdatert 03/05 2017.