Det finnes to beskrivelser av de neste årene - den ene er full krise

Halvparten av oss mister jobben, oljepengene forsvinner - og staten får ikke inn skatt.

Automatiseringen sørger for at det blir behov for stadig færre mennesker på jobb. Her fra en fremtidsutstilling i Moskva i 2014. Frykten er at køene på NAV kan bli lange i tiden fremover.
Publisert

Hele verden står nå på terskelen av en revolusjon som vi trolig aldri har sett maken til.

Automatiseringen. Robotene og datamaskinene tar over for vanlige arbeidsplasser.

Frykt eller optimisme

Det finnes to måter å se det hele på.

Den ene måten å se verden på, som Finansdeparementet velger, er at vi blir mer effektive. Vi tjener bedre. Vi får en bedre hverdag. At vi får en velferdsøkning. Alt blir som under den industrielle revolusjon.

- Teknologisk utvikling har vært den viktigste drivkraften bak velstandsveksten i verden siden den industrielle revolusjon. Den frigjør ressurser, ikke minst arbeidskraft, til bruk i andre sammenhenger, sier statssekretær Paal Bjørnestad til Side3, som sier at bare man klarer å omstille seg, går det fint.

APPLES TOPPSJEF Tim Cook (i midten) har blitt viden kjent for skatteplanlegging som gjør at de knapt betaler skatt. Hva skjer når stadig flere samfunnsoppgaver vil tas over av internasjonale giganter?

Den andre måten å se fremtiden på er langt mer dyster: Der har halvparten av oss mistet jobbene våre. De er tatt over av roboter og automatiserte tjenester fra internasjonale giganter som knapt nok betaler skatt i Norge. Slik Facebook, Google og Apple i dag slipper unna.

Og de som mister jobbene? Vel, de har kanskje ikke noe nytt å gå til. Fordi det i liten grad blir behov for ansatte andre steder.

Noe helt annet enn det som skjedde før

Dagens automatisering er nemlig noe helt annet enn den vi så på 1800-tallet da maskinene begynte å hjelpe til med produksjonen.

Hele yrkesgrupper er i ferd med å utraderes. Andre yrker blir så automatisert at de trenger mange, mange færre arbeidsplasser. Og i motsetning til tidligere er det ikke bare enkle arbeidsoppgaver som gjøres overflødig.

- Middelklassens tid er over. Den kommer ikke tilbake. Husker du reisebyråene? Husker du hvordan de bare forsvant en dag? Det samme vil skje med andre arbeidsplasser som tidligere gjorde oss til middelklasse - det vil forsvinne inn i det samme magiske, klassedrepende, jobbdrepende ormehullet som reisebyråarbeidsplassene engang forsvant, og de vil aldri returnere.

Douglas Coupland

Skjer på alle fronter

Jobber i banker er snart historie. Alle som jobber i transportbransjen kan vinke farvel til sine arbeidsplasser innen 2030. Da vil alt som er av taxier, langtransport og tilsvarende være noe som skjer av selvkjørende biler. Båter er ikke noe unntak. Buss og T-bane vil kanskje være tidligere ute.

Les også: Solvik-Olsen vil ha selvkjørende busser i Norge

I butikken blir det stadig vanligere at kundene sjekker ut varene sine selv. Hvis de i det hele tatt går i butikken, da. Kanskje bestiller man på nett, der varene plukkes og pakkes av roboter. Varene sendes med selvkjørende biler til automatiserte distribusjonssentre.

I Japan har en introdusert helautomatisert hotelldrift. Mens selskaper i Silicon Valley jobber med nettjenester som skal automatisere regnskapsjobber.

Forskningen som foregår på automatisert restaurantdrift er skremmende langt på vei - alt fra denne avanserte roboten til maskiner som fikser 300 hamburgere i timen på fast food-restauranter.

Sjefen for McDonald's har funnet ut at den teknologiske utviklingen på roboter nå gjør at det er i ferd med å bli unødvendig med ansatte på kjøkkenet på restaurantene hans. Ja, det finnes allerede restaurantroboter som lager hamburgere. Robotarmer som kan jobbe døgnet rundt er ikke dyre.

Vi kjøper allerede selvgående støvsugere, gressklippere og vindusvaskemaskiner. De fleste som jobber i klesindustrien kan pakke sammen sysakene.

Det norske nyhetsbyrået NTB har på sin side begynt å la datamaskiner skrive nyhetssakene for seg. Noen jobber til og med med å automatisere styrearbeid.

Vil du forsvare landet ditt, kan det meldes at militæret er i ferd med å bli automatisert. Det snakkes om autonome fly og robotsoldater.

Atlas-roboten utvikles spesifikt for å kunne operere på egenhånd. Med våpensystemer blir den en ekte «Terminator».

Enorme mengder arbeidsplasser forsvinner

Oxford har forsøkt å analysere fremtiden til 702 forskjellige yrkesgrupper, og sett på hvor lett de kan byttes ut av automatisering i tiden fremover.

170 av yrkesgruppene har ifølge rapporten over 90 prosent sannsynlighet for å forsvinne. 58 prosent av yrkesgruppene forsvinner med over 50 prosent sannsynlighet.

Smak på den: Oxford-eksperter mener at nesten 6 av 10 yrkesgrupper kan bli helt erstattet i automatiseringsprosessen som vi nå står i startgropen for.

Hva skal man med frisører når man har roboter?

Vi snakker da om ting som lærerassistenter, personer i salg, byggeinspektører, finansrådgivere, slakteriarbeidere, sveisere, mekanikere, IT-support, postmenn, snekkere (!), frisører og så videre og så videre.

To milliarder arbeidsplasser forsvinner

Google har analysert hvordan dette kommer til å påvirke verden som helhet, og har kommet frem til at to milliarder arbeidsplasser vil forsvinne i hele verden innen 2030. Dette til tross for at en del nye arbeidsplasser vil springe ut nærmest som en direkte konsekvens av automatiseringen.

At lærere mister jobben, betyr at noen uansett må designe de automatiserte utdannelsene.

At biler blir selvkjørende, betyr at noen må lage programvaren som får det hele til å fungere - og så videre.

Vi vil i dagene som kommer se nærmere på hva vi kan leve av i en fremtid der mange av oss vil stå uten jobb - og hvordan Norge kanskje har en fordel oppi situasjonen.