Asus Zenbook UX31E

Ultra fra Asus

Ultrabookene er lette, tynne, veldesignede, ganske kraftige. De er i samme segment som Apples Air-maskiner, og vi har testet 13-tommeren fra Asus. Den er god, men ikke uten skavanker.

KONVEKS: 
Skjermlokket har konveks overflate med avrundede hjørner, dessuten ser det meget bra ut!
KONVEKS: Skjermlokket har konveks overflate med avrundede hjørner, dessuten ser det meget bra ut!
Først publisert Sist oppdatert
METALL: Zenbook er hovedsakelig laget i en aluminiumslegering. Det gjør den solid og stabil, mens designet går i retning av minimalisme.
METALL: Zenbook er hovedsakelig laget i en aluminiumslegering. Det gjør den solid og stabil, mens designet går i retning av minimalisme.

Zenbook er laget i en aluminiumslegering, og da er det ikke så rart at metallfarge dominerer designen. Utseendet er metallisk og minimalistisk, og de eneste områdene med mørk overflate er rundt skjermen og mellom tastene. Kurvede hjørner og en konveks form bidrar til et meget eksklusivt utseende. Kvalitetsfølelsen tilhører toppsjiktet, og det er omtrent ikke tegn til myke områder eller ustabilitet i basen. Lokket er blant de tynneste vi har sett noensinne, men likevel er det steinhardt. Vi klarte ikke å lage forstyrrelser på skjermen ved å presse på lokket.

Tastaturet er laget i chiclet-design, og tastene er temmelig glatte. Tastemotstanden er lett og litt upresis, men om man liker tilnærmet flate taster er nok det en vanesak. Tastene er for øvrig nesten lydløse og gir avgir en myk lyd.

Pekeplaten er stor og har en behagelig glatt overflate, som passer godt inn i resten av designet. Dessverre er museknappene av typen som er integrert i pekeplaten, men Asus sin løsning er ikke av de verste vi har prøvd. Store deler av pekeplaten fungerer som venstre museknapp, mens et relativt lite område nede til høyre fungerer som høyreklikk. Klikkelyden er hørbar, men myk.

Design og byggekvalitet minner mye om Apples MacBook Air.

Glanset med begrensninger

Skjermen har høy oppløsning og det er befriende å ha ekstra piksler til rådighet. Asus påstår de har klassens høyeste lysstyrke, og det er ingen tvil om at den er lyssterk.

Overflaten glanset, og den gode lysstyrken reduserer problemet med strølys. Likevel går høy lysstyrke utover batteritiden, så det er et rart valg på en ultraportabel som skal brukes under varierende lysforhold. Innsynsvinklene er ikke spesielt gode, og vi hadde håpet på bedre vertikale vinkler, spesielt siden skjermen har høyere oppløsning enn vanlig i klassen.

Lyden er levert av Bang & Olufsen, og den er i utgangspunktet klarere og fyldigere enn det man finner på større maskiner. Dessverre kommer det skurr fra selve kabinettet, selv ved lave lydnivåer, og det ødelegger mye av lytteopplevelsen.

Svært kjapp SSD

Ultrabooks

Salget av bærbare datamaskiner daler og mye av årsaken er at mange har eldre, fortsatt dugelige maskiner som kjører Windows 7 med letthet. Den eneste produsenten som ikke faller er Apple. De har litt over 5 prosent av PC-markedet, og har vært toneangivende på innovasjon, design og kvalitetsfølelse.

Suksessen til slanke Mac Book Air, der Intel har utviklet mye av innmaten, har fått Intel til å se muligheten til å sparke nytt i liv et lite innovativt marked fokusert på lavest mulig pris. Derfor har Intel lansert varemerket Ultrabook, fulgt av et sett kriterier produsentene må overholde.

Maskinene må være mindre enn 2 cm tykke, være lettere enn 1,4 kg, ha minst 5 timers batteritid og helst mer enn 8, bruke Intels lavvotsprosessorer, ikke ha optisk drev og de skal bruke SSD til lagring. Dessuten skal prisen skal være omkring $ 1.000, eller rundt 10.000 kroner i Norge.

Zenbook føles overraskende kraftig, og mye skyldes en meget kjapp minnebasert harddisk. Denne jobber sammen med en lavvolts Core i7-prosessor med integrert grafikk. Det gjør responsen upåklagelig, samtidig som den er strømgjerrig og kald. Den takler de fleste oppgaver med glans, men trives ikke med spilling.

Ved maks last blir den bare varm bakerst på midten, men det blir aldri ubehagelig. Viftelyden er lav, selv om viften surrer nesten kontinuerlig. Selv ved last er ikke viftelyden ikke mer enn moderat, og da bare med lyden av luft som suser.

På tilkoblingssiden er det ikke så magert som man kunne fryktet, for her får man blant annet nyeste USB-versjon, mini-HDMI og seneste tapning av blåtann. Dessverre mangler den mulighet for innebygget 3G.

En annen kjekk funksjon er hurtigstart fra dvale, som Mac-brukere er vant med. Det er bare å slenge igjen lokket, og maskinen fortsetter der du slapp i løpet av et par sekunder. Batteriet skal visstnok holde i 14 dager i dvalemodusen, men det har vi ikke fått testet.

Konkurrenten Acer har med sin ultrabook, Asus S3, lovet inntil 50 dagers batterilevetid i standby.

Konklusjon

Zenbook er en lekker maskin, som stort sett imponerer. Kvalitetsfølelsen er upåklagelig og skjermen har høy oppløsning med topp lysstyrke.

Dessuten er den kraftig, kald og stillegående.

Likevel, glanset skjerm på en maskin som dette, synes vi er et underlig valg. Pekeplaten, med fullt integrerte museknapper, er heller ingen favoritt men løsningen til Asus fungerer greit. Nå får man Zenbook med den testede konfigurasjonen, eller en versjon med 11-tommers skjerm, men det kommer andre konfigurasjoner senere.

TYNN: Zenbook er absolutt en visuell konfekt.
TYNN: Zenbook er absolutt en visuell konfekt. Foto: Produsent

Les også:

Spesifikasjoner

Prosessor: Core i7 2677M

Minne: 4 GB DDR3

Skjermkort: Intel HD Graphics 3000

Skjerm: 13,3 tommer (blank)

Oppløsning: 1600 x 900 (16:9)

Harddisk: 128 GB SSD

OS: W7 HP 64-bit

Vekt: 1,3 kg

Mye mini-PC for 3.000 kroner

Halv pris - like bra som MacBook Pro

Teknojulegavene alle vil bli glade for

Knallsterk toppmobil fra Motorola

100 tommers bilde for 7.000 kroner

Testresultater

3DMark Vantage: E6931

PCMark Vantage: 9748

PCMark Vantage - Gaming: 8375

PCMark Vantage - HDD: 45316

x264 Benchmark HD (pass 1): 49,56 fps

x264 Benchmark HD (pass 2): 12,12 fps

Futuremark Peacekeeper: 3429

WinRAR Benchmark: 2.331 KB/s

Windows Experience Index: 4,7

BatteryEater - Classic: 2t 50min

BatteryEater - Reader: 9t 02min