Toshiba Satellite M50D (A-10N)
15-tommer på budsjett
Toshibas nye M50D er myntet på hjemmebrukere med stramt budsjett og lave krav.
Toshiba er på banen med en splitter ny 15-tommers hjemmesliter. Den er svært hyggelig priset, og da må man naturligvis ofre litt i forhold til maskiner som er noen lapper dyrere. Det første man kjenner er at kvalitetsfølelsen ikke er helt på nivå med mer påkostede maskiner, som for eksempel Dell Inspiron 15, men vi ble positivt overrasket likevel.
Tidligere kunne man ofte klemme sammen flatene på chassiset, akkompagnert av knak og knirk, men ikke her. M50D har relativt solide plastplater, og mangelen av optisk drev gjør nok sitt til at den slanke basen har en stabilitet vi sjelden finner i denne prisklassen. Skjermlokket er mindre solid og litt hardhendt håndtering gir gjennomslag på skjermen. Da skal det ikke mye til før man får skade på panelet.
Skrivekomforten på tastaturet lider av at basen er tynn, for tastevandringen er i korteste laget. Det blir anstrengende for fingrene å skrive mye av gangen, men basen er fast og fin, så mange vil nok finne seg til rette her. Pekeplaten er av klikketypen og har anselig størrelse. Den er presis, men klikkfunksjonen er i hardeste laget for vår smak. Både tastaturet og platen er nesten lydløse.
Som vanlig på rimelige modeller er skjermen et av de store ankepunktene. Toshiba har gitt M50D et TN-panel med HD-oppløsning og smale innsynsvinkler, så det skal ikke mye til før bildet blir utbrent. Fargegjengivelse, kontrast og svartnivå er i beste fall midt på treet, og det er som forventet i forhold til prisen.
Det er tross alt ikke mange år siden denne skjermkvaliteten var standarden også på dobbelt så dyre maskiner. Fronten er glanset og den lave lysstyrken gjør at det lett blir forstyrrende refleksjoner.
Høyttalerne gir en kvalitet som knapt duger til nyheter på kjøkkenbenken, for lyden er skarp og litt slitsom å høre på. Trenger man litt volum må eksterne løsninger kobles til.
Gjensyn med AMD
Spesifikasjoner for Toshiba Satellite M50D (A-10N)
- Prosessor: AMD A6-5200
- Grafikk: Radeon HD 8400
- RAM: 6 GB
- Lagring: 750 GB / 5400 opm
- Skjerm: 15,6 tommer, TN, blank
- Oppløsning: 1366*768 piksler
- Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth
- Ethernet: 100 Mbp/s
- Kamera: 1 megapiksel
- OS: Windows 8.1 64-bit
- Vekt: 2,11 kg
AMD har levert innmaten og ytelsen duger til vanlige hjemme-oppgaver, som tekstbehandling, surfing, video på nett eller lokalt, og bilderedigering. Nok minne gjør det smertefritt å kjøre flere programmer samtidig, mens en små-treg snurredisk gir noen sekunders ventetid på menyer og lasting av programmer.
Spilling er en blandet opplevelse, for Metro: Last Lights innebygde benchmark ga kun 12 bilder per sekund på lavest mulig innstilling og oppløsning. Dirt: Showdown, som er et eldre spill, klarte 42 bilder i skjermens oppløsning med alt av snadder skrudd av på laveste kvalitetsinnstilling. Eldre spill bør altså være spillbare, mens nyere titler kan by på problemer.
Viftelyd er noe man må forholde seg til, for viften går så godt som kontinuerlig. Ved lav belastning er den hørbar, men grei å overse. Det skal ikke så mye til før den spinner opp ganske kraftig, og da blir lyden mer hissig og vanskelig å ignorere.
Det er likevel sjelden lett bruk som surfing gir økt viftehastighet. Kjølingen er heldigvis effektiv, for den blir ikke veldig varm..
Tilkoblingene er trukket tilbake fra håndleddsstøtten, så eventuelle kabler er ute av veien. Det mest essensielle er på plass, med tre USB-porter, HDMI, kortleser og lydplugg. Ethernet har den også, men kun med 100 Mbit/s.
Konklusjon
Toshibas nye Satellite M50D passer for dem med enkle behov og trangt budsjettet, eller som en ekstra bærbar i huset.
Ytelsen fra den AMD-baserte innmaten duger til enkel bruk og gamle spill, men man får en laber skjerm, ventetid og viftelyd med på kjøpet.
For målgruppen er nok en solid base, tilstrekkelig ytelse og lav pris vel så viktig.
Les også:
Test av Nexus 5 med Android 4.4
Test av iPad mini med Retina-skjerm
Denne saken ble første gang publisert 06/03 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.