Dell XPS 13 mot HP Folio 13

To knallgode ultrabooks

Ultrabook heter den bærbare PC-typen som i løpet av kort tid skal dominere PC-markedet. Vi har testet to svært gode representanter for Ultrabook-segmentet.

DUELL: Ultrabooks er morgendagens PC-type. De er tynne, lette, har lang batterilevetid og bra ytelse. Vi har testet to 13-tommere fra Dell og HP.
DUELL: Ultrabooks er morgendagens PC-type. De er tynne, lette, har lang batterilevetid og bra ytelse. Vi har testet to 13-tommere fra Dell og HP. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Først publisert Sist oppdatert
BLANK: Skjermlokket på Folio er temmelig hardt og beskytter skjermen godt. Fronten er glanset og det er ingen god kombinasjon med lav lysstyrke fra panelet.
BLANK: Skjermlokket på Folio er temmelig hardt og beskytter skjermen godt. Fronten er glanset og det er ingen god kombinasjon med lav lysstyrke fra panelet. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
MYK: Håndleddsstøtten er dekket av et materiale som er passe mykt og helt nydelig å hvile håndleddene på.
MYK: Håndleddsstøtten er dekket av et materiale som er passe mykt og helt nydelig å hvile håndleddene på. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Flere produsenter har åpenbart brukt MacBook Air som inspirasjon da de designet sine ultrabooks, slik som Samsung med sine tynne og lette PC-er i 5-serien og Asus med Zenbook.

Mn med XPS 13 og Folio 13 går Dell og HP mot strømmen.

Dell har laget en pakke som er liten, lett og stilig men samtidig har stort fokus på komfort og portabilitet.

HP har laget en litt større og mer firkantet pakke, som også er stilig men drar tankene i retning av maskiner for proffer.

Dell XPS 13

Med lokket lukket har Dells XPS 13 et tradisjonelt ultrabookdesign med avrundede kanter og aluminiumsflater. Hvis man snur den på hodet finner man en svart bunn av karbonfiber, og åpner man lokket møtes man av en base og håndleddstøtte dekket av et fløyelsmykt, mørkt materiale som er særdeles godt egnet til å hvile håndleddene på. Byggkvaliteten virker meget god, og konstruksjonen og materialvalget bidrar til en kvalitetsfølelse i toppklassen. Det er ingen myke områder eller tegn til vridning under normal bruk. Skjermen er beskyttet av et steinhardt lokk som gjør den immun mot gjennomslag.

Tastaturet er av flistypen og har taster med søkk på midten, som gjør at fingrene søker inn mot senter. Skrivekomforten er ikke så verst, og det er lite tegn til svikt i basen, men kort vandring og ullent trykkpunkt trekker ned for dem som trenger en skrivemaskin. Heldigvis er tastene nærmest lydløse og de har bakgrunnsbelysning. Håndleddsstøtten er også svært behagelig.

Pekeplaten er dessverre av typen som kommer i ett stykke, med knappene som trykkfølsomme felt på selve platen. Dells løsning fungerer moderat godt, og er ikke blant de verste vi har prøvd. Men den er plagsom så lenge man er vant til å bruke pekeplater med egne knapper. Når det er sagt, så er presisjonen god og overflaten er meget behagelig å dra fingeren over.

Skjermen er blank med en heldekkende glassplate. Kanten rundt selve skjermen er ganske tynn, så størrelsen på lokket tilsvarer det vi tradisjonelt finner på en 12-tommer. Oppløsningen er ikke mer enn HD, og det er som forventet selv om andre leverer høyere oppløsning. Lysstyrken er god, men ikke nok til at den kan brukes problemfritt utendørs eller med et vindu i ryggen. Fargegjengivelsen ser ut til å ligge midt på treet i klassen, mens kontrast og svartnivå er svakere enn forventet. Innsynsvinklene er slik at man må jobbe litt for unngå utbrente områder og bildefeil.

Lydkvaliteten er god, men ikke på nivå med HP. De lavere frekvensene mangler fra lydbildet, men det som gjengis kommer uanstrengt. Lydnivået er også nok til at man kan bruke maskinen på kjøkkenbenken.

NEI: Vi klarte ikke å bli fortrolig med Folioens pekeplate. Overflaten er passe glatt, men museknappene er fullstendig integrert i platen og de er for harde å trykke ned. Heldigvis er tastaturet i en klasse for seg.
NEI: Vi klarte ikke å bli fortrolig med Folioens pekeplate. Overflaten er passe glatt, men museknappene er fullstendig integrert i platen og de er for harde å trykke ned. Heldigvis er tastaturet i en klasse for seg. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Temmelig lik innmat

Spesifikasjoner: Dell XPS 13

Prosessor: Intel Core i5 2467M / 1.6 GHz

Chipset: Mobile Intel QS67

Minne: 4 GB (1x4 GB) DDR3-1333

Skjermkort: Intel HD Graphics 3000

Skjerm: 13,3 tommer (blank)

Skjermoppløsning: 1366 x 768 (16:9)

Harddisk: SAMSUNG SSD PM830 mSATA128GB

Nettverk: Intel Centrino Advanced-N 6230 (a/b/g/n), 3.0+HS Bluetooth

Lyd: Realtek ALC275, Intel HD Audio-kontroller

Batteri: 6 celler, 47 Wh

Operativsystem: Windows 7 HP 64-bit

Porter venstre side: Strømkontakt, USB 2.0, hodetelefon

Porter høyre side: Mini-DisplayPort, USB 3

Dimensjoner: 316 mm x 205 mm x 18 mm

Vekt: 1,36 kg

Annet: Webcam

Begge maskinene har samme lavvolts Core i5-prosessor fra Intel, med en nedklokket grafikkløsning integrert på prosessoren.

Begge har også rene brikkedisker på 128 GB. Dells disk er kjappere, og det gir seg utslag i bedre PCMark-resultat. Disse maskinene er uansett såpass likt utstyrt at ytelsen i praksis er tilnærmet identisk. De går kjapt ut fra dvale, takler dagligdagse oppgaver meget godt og viker ikke tilbake for fotoredigering.

Bare husk at fargepaletten skjermene viser nok ikke er spesielt stor. Videoredigering går også, men brikkediskene har ikke all verdens lagringsplass.

Dessuten er nok prosessorer i Core i7-serien mer egnet til tygging av videofiler og andre oppgaver som krever rå regnekraft. Spillkraften skal heller ikke overvurderes, men den er tilstrekkelig til å dra det meste på middels eller lav kvalitet i skjermens oppløsning.

Dell XPS 13 er temmelig stillegående, det er bare under last at viften gasser på og lyden er av den lite irriterende typen. Når belastningen synker går viften raskt ned i hastighet. Stort sett er den kald og god, men den kan bli temmelig varm midt på bakerst ved tung bruk. Batteritiden ligger på ni timer ved lett bruk-testen og det er omtrent som de andre i klassen.

Det er ingen tvil om at XPS 13 er en pen pakke, men det spørs om ikke Dell har utelatt litt for mange tilkoblinger på bekostning av designet. Man kan jo si at Mini-DisplayPort er fremtidsrettet, men vi savner minnekortleser, HDMI og for så vidt også Ethernet. To USB-porter kan nok også være litt i snaueste laget, selv om USB3 er på plass. For vår del vil vi nok savnet minnekortleseren mest.

HP Folio 13

KARBONFIBER: Dells XPS 13 kommer med en kombinasjon av aluminium karbonfiber, og Dell har fått til en kvalitetsfølelse helt i toppklassen.
KARBONFIBER: Dells XPS 13 kommer med en kombinasjon av aluminium karbonfiber, og Dell har fått til en kvalitetsfølelse helt i toppklassen. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

I 2007 lanserte Palm en minibærbar som skulle passe som hånd i hanske for deres Treo-smarttelefoner. Navnet var Foleo og den skulle eliminere behovet for en vanlig bærbar når man var på forretningsreise. Foleo ble raskt latterliggjort, siden den var for liten til å være behagelig å bruke, for stor til å passe på innerlommen og manglet funksjonalitet. I 2010 kjøpte HP opp Palm og nå trekker HP fram den gamle merkevaren igjen, i lett bearbeidet form. Nok historie...

Spesifikasjoner: HP Folio 13

Prosessor: Intel Core i5 2467M / 1.6 GHz

Chipset: Mobile Intel HM65

Minne: 4 GB (1x4 GB) DDR3-1333

Skjermkort: Intel HD Graphics 3000

Skjerm: 13,3 tommer (blank)

Skjermoppløsning: 1366 x 768 (16:9)

Harddisk: SAMSUNG MZMPA128HMFU 128 GB

Optisk drev -

Nettverk Realtek PCIe GBE Family Controller

Broadcom 4313GN 802.11b/g/n

3.0+HS Bluetooth

Lyd: IDT 92HD99BXX

Intel HD Audio-kontroller

Batteri: 60 Wh

Operativsystem: Windows 7 HP 64-bit

Porter venstre side: Strømkontakt, Ethernet, HDMI, USB 3.0, Minnekortleser

Porter høyre side: USB 2.0, hodetelefon-/mikrofonkontakt

Dimensjoner: 319 mm x 220 mm x 18 mm

Vekt: 1,49 kg

Annet: Webcam

I motsetning til andre produsenter, som har forsøkt å lage ultrabookene så små, slanke og lette som mulig, har HP laget en maskin som er litt mer kantete og tykkere. Den retter seg nok mer mot proffbrukerne, og selv om den er litt annerledes ser den meget bra ut. Dessuten er tykkelsen likevel bare 18 mm. Byggkvaliteten er meget god, med lite antydning til vridning eller svikt ved normal håndtering. Kvalitetsfølelsen ligger et lite hakk under Dell, for mens det er brukt aluminium på overflatene finner vi et plastmateriale på undersiden. Skjermen er godt beskyttet bak det harde lokket, som også er særdeles tynt.

Tastaturet er av flistypen og har helt flate og matte taster. Skrivekomforten er veldig god til å være i denne klassen, med relativt lang vandring og godt trykkpunkt. Basen kjennes litt myk enkelte steder, men det er ikke nok til å trekke skrivekomforten ned, så lenge man kan trives med helt flate taster. Tastaturet er bakgrunnsbelyst og lager lite lyd.

Pekeplaten er av den traurige typen som har alt i ett. Overflaten er behagelig å bruke og presisjonen er god, men feltene der museknappene sitter er ubehagelig harde å trykke ned. Det gjør at man ofte er i tvil om man trykker på rett sted, og når man treffer kommer det en høy klikkelyd. Det er litt synd at HP har gitt Folio en såpass designorientert pekeplate, når tastaturet er meget godt og resten av maskinen har et utseende som ikke akkurat krever slike designsprell.

I likhet med Dell XPS 13 har også HP Folio 13 en glassplate foran skjermen. Den går ikke like langt ut mot kantene, men så har også Folio en tykkere ramme. Skjermen er naturlig nok blank og lysstyrken i beste fall moderat. Det gjør at man raskt støter på problemer med refleksjoner, også innendørs. Oppløsningen er HD og fargegjengivelsen er omtrent som hos Dell. Kontrasten synes å være noe svakere enn hos Dell, mens svartnivået er omtrent på samme nivå. Innsynsvinklene er på nivå med Dell.

Høyttalerne er et par hakk kvassere enn dem i XPS 13, og lydkvaliteten er noe av det beste vi har hørt i klassen. Lave frekvenser mangler også her, men Folio 13 går dypere og er fyldigere enn det de fleste andre makter. Dessuten spiller den ganske så høyt og det uten at lyden forvrenges.

Innmat og ytelse er omtalt sammen med XPS 13, siden dette er tilnærmet identisk og gir ditto opplevd ytelse. Folio 13 blir ikke like varm ved last som XPS 13, men blir varm i samme område på midten bak. Dessverre har Folio en temmelig irriterende viftelyd, som raskt blir merkbar når belastningen øker. Om man plages av denne er naturligvis individuelt, men vi synes den er et par hakk mer slitsom i lengden enn Dells vifte.

Batteritiden ved lett bruk-testen er best av alle ultrabookene hittil, og den topper tung bruk-testen også. Folio er bedre utstyr med tilkoblinger enn XPS 13 og har en samling omtrent som vanlig i klassen.

Konklusjon

Både Dell XPS 13 og HP Folio 13 skiller seg ut fra mengden designmessig, og begge har god kvalitetsfølelse.

SOLID: Skjermlokket steinhard og beskytter 13-tommeren meget godt. Dessverre er skjermen blank og det er et litt underlig valg på en maskin som er tenkt å brukes under varierende lysforhold.
SOLID: Skjermlokket steinhard og beskytter 13-tommeren meget godt. Dessverre er skjermen blank og det er et litt underlig valg på en maskin som er tenkt å brukes under varierende lysforhold. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

De har temmelig lik ytelse, mens HP trekker det lengste strået når det kommer til batteritid og tilkoblingsmuligheter.

PROFF: Designet på HPs Folio 13 drar tankene mer i retning av proffmaskin, enn en stilren ultrabook. Likevel synes vi HP har gjort en god jobb med designet på Folio, og det skiller seg definitivt ut fra resten av flokken.
PROFF: Designet på HPs Folio 13 drar tankene mer i retning av proffmaskin, enn en stilren ultrabook. Likevel synes vi HP har gjort en god jobb med designet på Folio, og det skiller seg definitivt ut fra resten av flokken. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Skjermen til Dell er mest lyssterk og det er poeng på blanke skjermer som skal brukes under varierende lysforhold.

Prisen spiller naturligvis også inn og i skrivende stund er HP Folio 13 snaut 2 500 kroner rimeligere enn Dell XPS 13, og når den har best batteritid og tilkoblingsmuligheter så kårer vi den til duellvinner.

Dell XPS 13

Turn on: Lyssterk skjerm, materialvalg, kvalitetsfølelse, byggkvalitet og design.

Turn off: Blank skjerm, få tilkoblinger, pris og pekeplate.

Karakter: 5

Pris: 9.990 kr hos Dustin Home

Leverandør: Dell

HP Folio 13

Turn on: Pris, batteritid, tastatur og lydkvalitet.

Turn off: Blank skjerm, viftelyd og pekeplate.

Karakter: 5

Pris: 7.490 kr hos Elkjøp

Leverandør: HP

Les også:

Vanvittig rå spill bærbar

HTC One X: En av de beste mobilene du kan kjøpe akkurat nå

Får du bredbåndet du betaler for? Sjekk selv

21 Android tips som gjør det til en mobilproff

TEST: Testresultatene til HP Folio 13 og Dell XPS 13 sammen med et par aktuelle konkurrenter vi har testet tidligere.
TEST: Testresultatene til HP Folio 13 og Dell XPS 13 sammen med et par aktuelle konkurrenter vi har testet tidligere. Foto: HjemmePC