Ultrabook-duell: Asus mot Dell

Begge får terningskast 6!

Vi gir deg svaret på hvilken av disse lette super-PC-ene som bør bli din favoritt.

DELL MOT ASUS: De er overraskende nok temmelig ulike, men også meget gode.
DELL MOT ASUS: De er overraskende nok temmelig ulike, men også meget gode. Foto: Andreas Jahren
Sist oppdatert
LYNRASK: Dell har Thunderbolt 3, som gir opptil 40 Gbps, nok til å drive to 4K-skjermer på 60Hz..
LYNRASK: Dell har Thunderbolt 3, som gir opptil 40 Gbps, nok til å drive to 4K-skjermer på 60Hz.. Foto: Andreas Jahren
HURRA: Asus både HDMI og Mini-Displayport i normal størrelse, da slipper man overganger.
HURRA: Asus både HDMI og Mini-Displayport i normal størrelse, da slipper man overganger. Foto: Andreas Jahren

Asus og Dell traff godt da de lanserte henholdsvis Zenbook og XPS med 13-tommers skjerm for noen år siden.

Forrige utgave av Dell XPS 13 scorte full pott hos oss på vårparten 2015. Forrige utgave av Asus Zenbook UX 303 fikk også gode resultater i januar. Vi har også testet en rekke andre modeller i denne Zenbook-serien de siste årene, og alle har fått gode skussmål.

De nye modellene viser at Asus og Dell er i storform, og begge har oppgradert sine lekreste modeller med den nyeste innmaten fra Intel, også kalt Skylake.

Dette er slanke og nette maskiner med en litt kantet design, og det må jo også kalles et kvalitetstegn at utseendet er så godt som uforandret over flere generasjoner.

Asus har børstet aluminium over det hele, og på lokket finner vi det velkjente sirkelmønsteret som de bruker på Zenbookene sine. Dell har karbonfiber med en myk overflate på håndleddsstøtten og aluminium på skjermlokket. Hva man liker best blir jo smak og behag.

Størrelse og tyngde

Lette, ultraportable toppmodeller laget for et liv på farten må ha god og solid konstruksjon. Her treffer begge nærmest innertier.

Skjermlokkene er solide og beskytter panelene godt, mens basene er stabile og tåler både vridning og press uten å komme med ulyder. Hvis vi skal være litt pirkete trekker nok Asus det lengste strået når det kommer til kvalitetsfølelse, men forskjellene er ikke store og har trolig ingen praktisk betydning.

Viktigere for folk på farten er det nok at Dell er mindre og lettere.

XPS 13 har en utrolig slank ramme rundt skjermen og da kan også basen krympes. Dell er også tynnest, men to gummibjelker på undersiden løfter XPS 13 opp og sørger for omtrent samme tykkelse når de står på bordet.

XPS er lettest og ved innveiing målte den 1,20 kg, mens Asus havnet på 1,54 kg.

Gode tastatur

Asus har en større base og dermed plass til et litt romsligere tastatur. Det er ikke snakk om mye, og skrivekomforten er uansett god på begge.

Men det kan hende at Dell faller best i smak hos dem som skriver mye, for trykkpunktet er mer definert og tastene virker litt fastere. Karbonfiberen på Dells håndleddsstøtte er også varmere mot huden enn Zenbookens aluminium.

Lys i tastene er så godt som standard på Ultrabooker, og her er det intet unntak. Da det begynte å komme syntes vi det var litt fjasete, men når man sitter i tussmørke i sofakroken er det praktisk. Dessuten ser det bra ut.

Pekeplatene er av klikketypen og de er jevnbyrdige på presisjon, men Asus sliter litt med å lystre vintertørre fingre.

IPS på plass

Asus har utstyrt vår Zenbook med en nydelig IPS-basert skjerm med 3200x1800 piksler.

Den høye oppløsningen er ikke helt uproblematisk, for av og til kommer vi over programvinduer som ikke lar seg skalere slik Windows vil.

Skjermen er berøringsfølsom, og det fungerer helt upåklagelig, men ulempen er at skjermen har blank front. Det hjelper ikke at lysstyrken er god, for det skal ikke så mye til før refleksjoner kan bli et problem.

XPS 13 er også utstyrt med IPS-panel, men her er det Full HD-oppløsning som gjelder. Fronten er matt og da spiller det ingen rolle at lysstyrken ligger noe bak Asus. Refleksjoner synes i mye mindre grad.

Begge har god bildekvalitet, men Asus leverer hakket bedre på alle områder. Dessuten har XPS en klart kjøligere innstilling, som gir bildet et lite blåstikk.

Mange liker nok det, og det er ikke uvanlig på skjermer som brukes mest på kontor. Til underholdning og bilderedigering er dog den varmere fargetemperaturen til Asus å foretrekke.

Lyden fra de innebygde høyttalerne sender ingen kjever i bordplaten, men det låter ikke så aller verst likevel. Holder man volumet unna maks, er lyden fra begge både uanstrengt og tydelig.

Kraftpluggen Asus

Sjette generasjon Core-prosessor fra Intel er på plass. Den er kjent som Skylake, og Asus stiller med et oppsett som er en del kraftigere enn rivalen Dell.

Her er det Core i7 mot Core i5, og Asus har klint til med Nvidia-grafikk. Begge har 8 GB minne og brikkedisk på 256 GB.

Begge har ytelse som klarer brasene i hjemmet eller til vanlige kontoroppgaver, men Asus er nok bedre til tyngre jobbing som redigering av bilder og video.

Nvidia-grafikk gjør at Asus faktisk er egnet til spilling, bare man er villig til å gå ned på oppløsning og kvalitet. Men vi er også litt imponert over at den integrerte Intel-grafikken i XPS 13 endelig har bikket 30 bilder per sekund med vanlige innstillinger i Dirt: Showdown i HD-testen vår.

Ingen av maskinen blir særlig varme, og viftestøy er ofte helt fraværende ved lett belastning. Når viften først spinner opp er Asus litt snillere mot ørene, men Dell er ikke på noen måte hissig. Det er bare varierende grad av susingen fra luft som flyttes.

Nytt og litt datert

Dell har utstyrt XPS 13 med Thunderbolt 3 som gjennom en USB-C-port støtter USB 3.1. Med overgang får man både Displayport og HDMI. Den har i tillegg to USB3-porter.

Asus er ikke like framtidsrettet men har Mini-Displayport og HDMI i full størrelse, samt tre USB3-porter. Trådløst AC-nett har begge, og for å få kablet nettverk må man bruke overgang.

I kategorien driftstid på batteri vinner Dell med en margin på to timer, og vi tipper at man får klemt ut et sted mellom en og to timer ekstra hvis man bare buker Word.

Konklusjon

Hva man skal velge av Asus Zenbook eller Dell XPS 13 handler nok mest om hva man skal bruke maskinen til og hva man liker best.

For studenter eller andre som skriver mye og har med maskinen på farten, er nok XPS 13 det beste valget. Den har matt skjerm, god batteritid, lav vekt og er muligens den mest kompakte 13-tommeren på markedet.

Asus er kraftigst, har best skjerm og gir utvilsomt mest for pengene. Trenger man bare middels batteritid, har behov for ekstra kraft på farten og skyr overganger er Asus å foretrekke.

Uansett er begge blant de aller beste i Ultrabook-klassen. Man får Asus fra knappe 10.000 kr og opp til 14.000 kr. Dell er hakket dyrere med en pris som begynner på 11.500 kr og går opp til 18.000 kr.

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også