Linksys EA9500 Max-Stream og RE7000

Trenger man en ruter til 4000 kroner?

Det meste er voldsomt med Linksys EA9500. Den er stor, den er tung, den har 8 antenner og 8 LAN-porter og en pris på 4000 kroner. Trenger man noe sånt?

STOR OG VOLDSOM: Det spørs om EA9500 vinner noen pris for utseendet, men det er ingen tvil om at det er en ruter som mener alvor.
STOR OG VOLDSOM: Det spørs om EA9500 vinner noen pris for utseendet, men det er ingen tvil om at det er en ruter som mener alvor. Foto: Tron Høgvold, HjemmePC
Først publisert Sist oppdatert
MU-MIMO: Du kan gi PC-en din MU-MIMO ved hjelp av denne lille trådløse USB-adapteren. Vi håper MU-MIMO dukker opp på nye PC-er, mobiler og nettbrett i tiden som kommer.
MU-MIMO: Du kan gi PC-en din MU-MIMO ved hjelp av denne lille trådløse USB-adapteren. Vi håper MU-MIMO dukker opp på nye PC-er, mobiler og nettbrett i tiden som kommer. Foto: Tron Høgvold

EA9500 er Linksys nye flaggskip, og den kommer utrustet med det aller siste av trådløsteknologi. Ruteren er enorm, og den veier 1,7 kg og kommer med en strømforsyning på størrelse med den som hører til en kraftig bærbar spill-PC.

Dette er nok en ruter som med all tydelighet forteller at trådløse rutere nå er kraftige datamaskiner, og ikke bare et enkelt kretskort med en antenne.

Hovedpoenget med EA9500 er MU-MIMO. MU-MIMO står for multi user multiple input multiple output, og er en videreutvikling av MIMO, som du sikkert har hørt om før. Også Netgear R8500 og Asus RT AC5300 støtter MU-MIMO, men Linksys EA9500 skal være den første ruteren som støtter det rett ut av esken, med den firmwaren den kommer levert med.

Hva er MU-MIMO?

MIMO er et begrep vi har blitt vant med i trådløsverdenen, men med MIMO kan kun én trådløs enhet kommunisere med den trådløse senderen av gangen. MIMO sørger for flere samtidige datastrømmer, noe som øker ytelsen, men senderen kan altså kun håndtere én trådløs klient i slengen – de andre blir satt i kø. Med MU-MIMO kan ruteren håndtere åtte trådløsklienter om gangen – alle med flere samtidige datastrømmer, så derfor er dette interessant i en verden hvor vi har mange trådløse enheter koblet til nettverket til enhver tid.

Les også: Nei, dette er ikke en ny iPad

ENDELIG: Vi har etterlyst flere LAN-porter på trådløse rutere i mange år, og endelig får vi hele 8 porter!
ENDELIG: Vi har etterlyst flere LAN-porter på trådløse rutere i mange år, og endelig får vi hele 8 porter! Foto: Tron Høgvold, HjemmePC

EA9500 og MU-MIMO er altså en forlokkende tanke, men som vanlig ligger utviklingen av trådløse rutere langt i forkant av klientene, altså trådløsbrikkene i mobiltelefoner, nettbrett, PC-er, TV-er osv. Klientene må nemlig også støtte MU-MIMO for at det skal ha noe for seg, og foreløpig er det svært få trådløsklienter som gjør det. Derfor la Linksys med fire trådløse USB-adaptere av typen WUSB6100M sammen med testeksemplaret av EA9500.

Spesifikasjoner: Linksys EA9500

  • Frekvensbånd: 1 x 2,4 GHz,
  • 2 x 5 GHz
  • 5 GHz-hastighet: 2167 Mbps
  • 2,4 GHz-hastighet: 1000 Mbps
  • MU-MIMO: Ja
  • Prosessor: Dualcore 1,4 GHz
  • Antenner: 8 stk
  • LAN-porter: 8 stk Gigabit
  • USB: 1 x USB 3, 1 x USB 2
  • Aksesspunktmodus: Ja
  • Mål: 26,5 x 31,8 x 6,7 cm pluss antenner
  • Vekt: 1727 gram

I tillegg til denne USB-adapteren, finnes det noen få andre løsninger som du kan oppgradere PC-en med for å få MU-MIMO, men sjansen for at de fleste av enhetene dine ikke støtter det er stor. Linksys har laget et fiffig statusfelt på ruteren, der stolpene blir blå dersom det er en tilkoblet MU-MIMO-klient på nettverket. Men alt i alt er dette med MU-MIMO noe som gjør denne ruteren framtidsrettet, og ikke noe man får utnyttet til det fulle riktig ennå.

På testøyeblikket hadde vi rett og slett ikke nok Windows-PC-er tilgjengelig for å teste alle fire USB-adapterne samtidig (det er ikke Mac-drivere til denne adapteren), så effekten av MU-MIMO fikk vi ikke opplevd. Linksys sier at ytelsesgevinsten er rundt 40 prosent  med fire MU-MIMO-enheter i forhold til vanlig MIMO.

WUSB6100M støtter dessuten AC-hastigheter (5 GHz-båndet) opptil 433 Mbps, mens ruteren støtter AC-hastigheter på 2167 Mbps, så det er ikke løsningen for deg som vil utnytte den trådløse hastigheten til det fulle. ASUS har en PCIe-basert adapter (PCE-AC88) med MU-MIMO-støtte og AC-hastighet opptil 2167 Mbps, så denne kan være aktuell for deg som trenger maks trådløs hastighet til en stasjonær PC.

Ruteren klassifiseres for øvrig som AC5400. Dette er fordi den har to separate 5 GHz-bånd på 2167 Mbps og ett 2,4 GHz-bånd på 1000 Mbps. Legger man sammen dette, får man 5334 Mbps, og så har Linksys rundet dette opp til 5400. Men dette er altså kombinert på tre frekvensbånd og har ikke noe med reell ytelse å gjøre.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Hva du faktisk får av trådløsytelse kommer altså an på klientkortet. Det vanligste for bærbare PC-er er at de støtter AC-hastigheter på 867 Mbps, og i praksis fikk vi da drøyt 300 Mbps opp/ned ut av Linksys EA9500, noe som er helt normale resultater. Vi hadde dessverre ikke ASUS sin PCE-AC88 for hånden, så vi fikk ikke testet hva EA9500 kan levere med slike klienter.

Les også: Handsfriløsningen for deg som trenger god lyd og lang batterilevetid

8 LAN-porter!

På baksiden av ruteren finner vi noe vi har savnet på trådløse rutere i alle år. Her er det nemlig 8 LAN-porter – en dobling av de fire, som har vært standarden de siste 15 årene. Vi satte i hvert fall pris på å kunne koble enda flere enheter til ruteren med kabel.

Der vi har testet EA9500 står ruteren i nærheten av TV-en, og ved hjelp av de ekstra LAN-portene kunne endelig AppleTV og TV-en få sin etterlengtede kablede forbindelse, i stedet for å kjøre trådløst, og hjemmekinoreceiveren, som hadde vært nedprioritert når det gjaldt nettverkstilgangen, kunne endelig få sin nettverkskabel inn.

SØMLØST: Om du vet at du trenger en extender, er Max-Stream-familien til Linksys helt klart noe du bør kikke nærmere på. Men det finnes rimeligere Max-Stream-rutere du kan bruke RE7000-extenderen med.
SØMLØST: Om du vet at du trenger en extender, er Max-Stream-familien til Linksys helt klart noe du bør kikke nærmere på. Men det finnes rimeligere Max-Stream-rutere du kan bruke RE7000-extenderen med. Foto: Tron Høgvold

I tillegg er det to USB-porter, hvorav den ene er USB 3.0. Disse kan du bruke til nettverkslagring, som en slags NAS, selv om ytelsen ikke er like god som på en dedikert NAS. Drøyt 30 Mbps les/skriv greide vi å få ut av EA9500, noe som er ganske standard for trådløse rutere med denne funksjonaliteten.

Sømløst med Max-Stram

Dekningen er, som på alle andre av de nyeste AC-ruterne veldig bra. Vi hadde ingen problemer med å dekke et 2-etasjers rekkehus med grunnflate på 70 kvadratmeter og etasjeskille i tre med gode 5 GHz-signaler.

Hvis du skulle ha behov for å utvide dekningen, har Linksys et lite ess i ermet med extenderen RE7000. Den har vi også testet. Også RE7000 støtter MU-MIMO, og den har en egen funksjon for å finne det rette stedet å plassere extenderen. Men esset er Max-Stream-teknologien.

Vanlige extendere har gjerne den ulempen at trådløsklientene blir «hengende» for lenge på enten extenderen eller den trådløse ruteren. Man vet aldri om man faktisk er tilkoblet det beste aksesspunktet dersom man bruker samme SSID på trådløs ruter og extender. Derfor er det vanlig å gi extenderen et eget navn, en egen SSID, slik at man selv bytter fra den ene til den andre idet man begynner å slite med dekningen.

Det Max-Stream gjør er å sørge for en sømløs opplevelse, der man kan bevege seg rundt i hjemmet og automatisk bli hektet på den enheten som til enhver tid gir best hastighet og signalstyrke. Dette skjer uten at nettverksforbindelsen forstyrres. Vi testet dette med Facetime-samtaler på iPad, og tilkoblingen ble aldri brutt når vi «roamet» mellom EA9500 og RE7500. Mange er, med god grunn, skeptiske til bruk av extendere. Men i mange situasjoner er extendere den eneste løsningen på et dekningsproblem, og da er Max-Stream-løsningen til Linksys helt glimrende. Dette er desidert den mest brukervennlige og fornuftige extender-løsningen vi har prøvd.

Likte du denne saken?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Full pakke

Vi gir karakter på den trådløse ruteren her, men det er helt klart at Linksys prøver å selge kundene en full pakke. MU-MIMO-funksjonaliteten er hovedsakelig framtidsrettet, og nettverksbevisste brukere bør absolutt vurdere MU-MIMO om det trengs en ny ruter akkurat nå. Hvis huset ditt har en utforming og består av byggematerialer som du vet byr på dekningsproblemer, er absolutt Max-Stream-funksjonen en attraktiv tanke. Men også Linksys EA8500 (ca 2400 kr) og EA7500 (ca 1800 kr) har støtte for dette, og de støtter også MU-MIMO. Dermed koker det ned til om du gjerne vil ha det ekstra 5 GHz båndet til EA9500, eller om du klarer deg med et enkelt 5 GHz-bånd.

EA9500 er i det minste noen hundrelapper rimeligere enn Netgear R8500 og over en tusenlapp rimeligere enn Asus RT-AC5300. Det eneste vi kan tenke oss at avanserte brukere vil savne, som både konkurrentene fra Asus og Netgear har, er mulighet for å sette opp en VPN-server. Ellers er EA9500 absolutt en sterk kandidat for deg som vil ha den siste og råeste trådløsteknologien, og en ruter du vil kunne beholde i mange år framover.

Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.

STOR OG VOLDSOM: Det spørs om EA9500 vinner noen pris for utseendet, men det er ingen tvil om at det er en ruter som mener alvor.
STOR OG VOLDSOM: Det spørs om EA9500 vinner noen pris for utseendet, men det er ingen tvil om at det er en ruter som mener alvor. Foto: Tron Høgvold, HjemmePC