Alienware 17 (2015)

Klar for overlysfart

Spillere som er ute etter heftige bærbare vil finne opplagte kandidater hos Alienware. Vi har tittet nærmere på den kraftigste i familien, en 17-tommer med toppspesifisert innmat.

ENKELT: Designen er enkel og stilren, der kanter og et hode på lokket er eneste bling. Men hvis man skrur på lysshowet skal det ikke mye til før det ser ut som om den er i ferd med å ta av.
ENKELT: Designen er enkel og stilren, der kanter og et hode på lokket er eneste bling. Men hvis man skrur på lysshowet skal det ikke mye til før det ser ut som om den er i ferd med å ta av. Foto: Andreas Jahren
Sist oppdatert

Spillspesialisten Alienware er et underbruk hos Dell, og de får tydeligvis lov til å holde på med sitt uten altfor mye innblanding.

De har en arv som er imponerende og holder fast ved en design som er temmelig smått. Vi har som oftest hatt sansen for utseendet på maskiner fra Alienware, og dagens 17-tommer gjør faktisk ikke så mye ut av seg, hvis man ser bort fra størrelsen.

Men for dem som liker det mer outrert, finnes det lyseffekter nærmest over alt som man kan justere til grelle farger.

Synes du en 17-tommer blir for stort, så har Alienware også en superkraftig 13-tommer i samme serie.

Slankere

I forhold til forrige generasjon er basen slankere og vekten kuttet med noen hundre gram. Byggekvaliteten og kvalitetsfølelsen er fortsatt meget god og legger seg helt i toppsjiktet.

Men selv om innpakningen er viktig, så er det innmaten som teller mest, og den skuffer ikke. Core i7-4980HQ og et stykk GTX 980 M-brikke sørger for ytelser man må opp på SLI for å tukte.

Dette er særdeles kraftige saker som drar alt av spill i skjermens oppløsning, nesten uten at man må forsake bildesnadder på tunge og nye titler. Det er også nok kraft til at alt av andre oppgaver kjøres smertefritt.

FLOTT: Vi liker at store kabler kobles til på baksiden, men vi skulle ønsket at strømkontakten hadde fått plass bak også.
FLOTT: Vi liker at store kabler kobles til på baksiden, men vi skulle ønsket at strømkontakten hadde fått plass bak også. Foto: Andreas Jahren

Viftelyd

Det blir varme av slik ytelse, men ved lett bruk kommer det nesten ikke lyd fra romvesenet. Viften jobber seg opp i takt med at belastningen øker, og viften følger denne tett ned også. Men når den jobber tungt er det veldig mye viftelyd. Det er heldigvis ingen ulyder eller hvining, bare et jevnt sus. Undersiden blir temmelig varm og siden vi målte struping av ytelsen under stresstesten, er trolig ikke kjølingen god nok. Under spilling var det ingen antydning til struping, så det er nok ikke et stort problem ved reell bruk, men det burde vært unngått på en så romslig maskin.

Spesifikasjoner: Alienware 17 (2015)

  • Prosessor: Intel Core i7-4980HQ
  • Grafikk: NVIDIA GTX 980 M 4GB, Optimus
  • Grafikk: Intel HD Graphics 5200
  • RAM: 8 GB
  • Lagring: 256 GB, SSD
  • Lagring: 1 TB, 7200 opm
  • Skjerm: 17,3 tommer, IPS, matt
  • Oppløsning: 1920x 1080 piksler
  • Trådløst: 802.11 AC, Bluetooth
  • Ethernet: Ja
  • Kamera: Ja
  • OS: Windows 8.1
  • Vekt: 3,78 kg

Bra skjerm og god lyd

IPS-panelet har Full-HD-oppløsning og det passer meget godt på en spillmaskin. Skarphet, bildekvalitet og fargegjengivelse er meget bra, og høy lysstyrke gjør at maskinen takler varierende forhold godt.

Klipsch har bidratt med høyttalerteknologi og lyden er meget god, selv på høyt lydnivå. Som vanlig mangler det litt nederst, men det kommer man ikke unna uten egne basshøyttalere.

Tastaturet er behagelig å skrive på, med lang vandring og et definert trykkpunkt. Makroknapper er plassert lengst til venstre, for dem som bruker slikt. Pekeplaten har egne knapper, men vi synes platen er litt lite glatt. Heldigvis er den presis, så det koker ned til smak og behag.

Alle tilkoblinger sitter langt tilbake på sidene, eller bak. Den har fire USB3, både HDMI og Mini-Display, og kablet nettverk. Det er også tilkobling for Alienwares Graphics Amplifier. En driftstid på batteri på rett over tre timer er bra, og skyldes at systemet bytter til Intel-grafikk når belastningen er lav.

ENKELT: Designen er enkel og stilren, der kanter og et hode på lokket er eneste bling. Men hvis man skrur på lysshowet skal det ikke mye til før det ser ut som om den er i ferd med å ta av.
ENKELT: Designen er enkel og stilren, der kanter og et hode på lokket er eneste bling. Men hvis man skrur på lysshowet skal det ikke mye til før det ser ut som om den er i ferd med å ta av. Foto: Andreas Jahren

Oppsummering

Alienware lager gjennomførte og solide maskiner for en kresen målgruppe, og de fleste spillere der ute vil nok trives godt med denne 17-tommeren. Vi er overrasket over at viften bråker såpass mye ved tung last, og at maskinen blir så varm at prosessoren i noen tilfeller reduserer hastigheten. Prisen er stiv, men topp ytelse og kvalitet kostet. Testmodellen er nest dyrest i serien, men hvis man er villig til å fire på kravene får man den fra 15.000 kr med litt daffere prosessor og grafikk.

Testresultatene for Alienware 17.
Testresultatene for Alienware 17. Foto: HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også