Geni.com

Slektsforskning med Facebook-vri

Med Geni.com blir slektsforskning både morsomt og sosialt.

Sist oppdatert

Del på slekta

Slektsforskning med Facebook-vri er tittelen vår og kommer av at du kan dele dine oppdateringer av Geni.com på Facebook. Din familie og dine venner kan se at du har lagt til informasjon om «tippoldefar» eller oppdatert bilder av «Sjuende far i huset».

Men i Geni.com kan du også vise treet ditt på din egen hjemmeside. Ved å dele (Share) treet kan får man HTML-kode til å lime inn på en nettside.

Hvem står bak?

Er du som folk flest er du kanskje litt skeptisk til å legge ut hele «krøniken» til din slekt på et nettsted du ikke aner noe om. Bak Geni.com finner du personer som tidligere har vært sjefer i eller jobbet i selskaper som PayPal, eGroups, eBay og Tribe og er blant annet delvis eid av såkalte venture - eller såkornselskaper - som Founders Fund og Charles River Ventures. Bli ikke overrasket om en type selskap som Geni.com blir solgt til f.eks. Google, Time Warner, Microsoft eller andre i løpet av noen år. Uansett bør du ta backup av treet ditt i ny og ne for å være sikker dersom Geni.com skulle være utsatt for endringer som gjør at du mot formodning ikke skulle få tilgang til "treet" ditt.

Jeg tilstår gjerne. Jeg har mange ganger tenkt at det kunne vært både fornuftig og viktig å samle informasjon om slekta i et slektsforskningsprogram.

Men - for det er et stort MEN med slektsforskning.

Det fremstår som utrolig - og her sier jeg unnskyld på forhånd til alle dere som gjør en god og viktig jobb for deres egen (og andres) slekt og etterkommere - kjedelig.

Morsomt

Stor var derfor overraskelsen da jeg begynt å skrive denne artikkelen - at slektsforskning faktisk kan være morsomt.

Jeg har ikke mye erfaring med slektsforskningsprogram, men likevel ble vi positivt overrasket over den nettbaserte slektsforskningstjenesten Geni.com.

Geni.com må være slektsforskningens svar på Facebook. For det første er brukergrensesnittet så enkelt at alle som kan bruke Facebook klarer å bruke Geni.com.

Les også: Test av Asus W90VP - Rå bærbar for spill

Logisk

ENKELT: Det er utrolig enkelt å komme i gang med slektsforskning på Geni.com.
ENKELT: Det er utrolig enkelt å komme i gang med slektsforskning på Geni.com. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

Oppbyggingen av innsamling av informasjon er lagt opp på en logisk måte.

Geni.com bruker også gode pedagogiske verktøy for å få deg til å fylle ut mest mulig informasjon - uten at det blir kjedelig eller masete.

Det fine med Geni.com er at det er bare å logge av når du blir lei - og logge på når du får lyst til å oppdatere slektstreet ditt med mer informasjon.

Det at tjenesten er nettbasert gjør den også genial i den forstand at du kan sette deg ned med mormor, oldemor, eldre tanter og andre med kunnskap om din slekt - og samtidig som du «intervjuer» dem fyller du inn informasjon på din side hos Geni.com.

Levende

Selv om jeg, og sikkert mange med meg, tenker på gamle døde slektninger når man snakker om slektsforskning, har nok de fleste av oss også flust med levende slektninger.

Og her kommer Facebook-vrien inn. Ved å legge inn e-postadresser kan du få andre slektninger og til og med venner til å redigere i ditt tre. Normalt blir det jo litt morsommere om flere kan bidra.

I Geni er det enkelt å legge til slektningers e-postadresse og invitere dem til ditt tre.

I tillegg kan du invitere inn personer som du ønsker å samarbeide med.

Kanskje har du en bekjent som er en «racer» på nettbaserte slektsdatabaser (se faktaboks) som kan bidra til å speede opp tempoet når du skal bygge ditt eget slektstre.

Les også: Test av Fujifilm F200 EXR - kompaktkamera med toppkarakter

Full kontroll

Mange grøsser sikkert litt ved tanke på å slippe andre til å redigere «oldefars» profil.

LOGISK: Geni passer på slektsforholdet og det er enkelt og logisk hva du skal legge til og hva du skal skrive inn på den enkeltes profil.
LOGISK: Geni passer på slektsforholdet og det er enkelt og logisk hva du skal legge til og hva du skal skrive inn på den enkeltes profil. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

Heldigvis ser det så langt vi har erfart at Geni har relativt detaljerte innstillingsmuligheter for personvern. Det gjør at man kan selv styre hvem som får se ditt tre og hvem som får lov til å redigere i det.

Minner

Geni.com er også en god «minnebok».

Du kan legge inn hendelser som bursdager, bryllupsdager, dåp og lignende.

FANER: Fanemenyen øverst (markert med rødt) gir deg raskt tilgang til de funksjonene du trenger.
FANER: Fanemenyen øverst (markert med rødt) gir deg raskt tilgang til de funksjonene du trenger. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet
BILDER OG VIDEO: Geni har lagt opp til at du på en lett mate kan laste opp bade bilder og video.
BILDER OG VIDEO: Geni har lagt opp til at du på en lett mate kan laste opp bade bilder og video. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

Tjenesten har også en god funksjon for å laste opp bilder og video.

Det gjør at det er lett å lage profiler på dine slektninger, samtidig som det gjør det mer spennende for andre å kikke innom din profil.

På litt lenger sikt vil det også bli en svært attraktiv minnebok for senere generasjoner.

Avansert

Geni.com taklet vårt forsøk på å sette Geni fast med litt avanserte slektsforhold, barn med flere partnere og mange besteforeldre og lignende svært godt.

Her har de tydeligvis tatt høyde for mange varianter.

Du får også beskjed om du for eksempel skriver inn to like profiler, to søsken med samme nummer i søskenflokken eller om det finnes tilsvarende profiler i systemet.

PERSONVERN: Geni har lagt opp til relativt avanserte innstillingsmuligheter som gir deg mulighet til å beskytte dine egne data ¿ om du vil. Om du ikke vil har du tilsvarende muligheter for å slippe hvem som helst inn i ditt slektstre.
PERSONVERN: Geni har lagt opp til relativt avanserte innstillingsmuligheter som gir deg mulighet til å beskytte dine egne data ¿ om du vil. Om du ikke vil har du tilsvarende muligheter for å slippe hvem som helst inn i ditt slektstre. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

I det siste tilfellet må du være Pro-kunde (betalt abonnement) for å få tilgang til informasjonen.

Ulemper

Geni.com er gratis og noe må de som har laget systemet også leve av.

Det ene er at du som bruker må akseptere et reklamebanner øverst på siden og Google Adwords nederst på siden.

I tillegg kan du oppgradere til en Pro-versjon som gir deg tilgang til flere funksjoner.

Tjenesten fungerer som en abonnementstjeneste og koster fra 5 dollar (35 kroner) i måneden til 300 dollar (2100 kroner) for et livstidsabonnement. Du må også ha en Pro-konto for å kunne eksportere hele «slektsskogen» og ikke bare ditt tre til en såkalt GEDCOM-fil.

STARTSIDE: Når du har jobbet med Geni en stund vil du nok sette pris på startsiden. Det er et «kontrollpanel» som raskt gir deg oversikt om du har fått nye meldinger, hendelser eller om det er andre ting du må ta tak i.
STARTSIDE: Når du har jobbet med Geni en stund vil du nok sette pris på startsiden. Det er et «kontrollpanel» som raskt gir deg oversikt om du har fått nye meldinger, hendelser eller om det er andre ting du må ta tak i. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet
Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

Dette er et filformat som også kan leses av andre slektsforskningsprogrammer. Det kan være en nyttig øvelse å lagre ned «treet» sitt i ny og ne i tilfelle Geni.com plutselig en dag ikke lenger eksisterer.

Les ogå: Test av speilreflekskameraer

Konklusjon

Geni.com er en nettjeneste som gjør slektsforskning morsomt.

Det er utrolig «lettvint» å kunne legge til og endre informasjon uten å måtte være lenket til en PC med en installert programvare.

Samarbeidsmulighetene er også en stor pluss.

Her kan flere i slekta jobbe sammen slik at mest mulig av familiehistorikken blir tatt vare på. Muligheten for opplasting av bilder og video er også nyttig og gjør tjenesten mer interessant for andre «lesere».

Vi kom aldri så langt at vi koblet oss til andres trær, men her ser vi mange muligheter.

GRATIS: Geni er «gratis», men du må betale i form av å akseptere reklame. I tillegg vil du i ny og ne møte «stengte dører» der du må ha et Pro-abonnement for å få tilgang til bestemte funksjoner.
GRATIS: Geni er «gratis», men du må betale i form av å akseptere reklame. I tillegg vil du i ny og ne møte «stengte dører» der du må ha et Pro-abonnement for å få tilgang til bestemte funksjoner. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet
DEL: Mye av vitsen med Geni er at du skal dele informasjonen din med andre. Først og fremst slekten, men også venner og andre kan inviteres inn til å se på og jobbe med slektstreet ditt. I den røde rammen på bildet ser du noen av flere delealternativer i Geni.
DEL: Mye av vitsen med Geni er at du skal dele informasjonen din med andre. Først og fremst slekten, men også venner og andre kan inviteres inn til å se på og jobbe med slektstreet ditt. I den røde rammen på bildet ser du noen av flere delealternativer i Geni. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

Plutselig har du koblet deg til noen som du er i slekt med lang langt der ute.

Andre alternativer

Geni.com er ikke alene med nettbasert slektsforskning. MyHeritage.com er en mye brukt tjeneste. Kindo.com er en annen. Dersom du søker litt rundt på nettet finner du nok flust av både nettjenester og programmer for slektsforskning.

Et problem for enkelte brukere vil nok være at programmet kun er på engelsk. En norsk versjon ville gjort programmet komplett. På selskapets nettsider står det at de jobber med flere språkversjoner.

Siden programmet er både gratis og enkelt så anbefaler vi at du bare prøver det ut.

Ønsker du ikke å bruke det, er det bare å slette «treet» man har laget.

Les også: Her finner du alle våre tester

Denne saken ble første gang publisert 18/07 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også