32-bit vs. 64-bit
PC-en blir dobbelt så effektiv
Du har alt å vinne på å lære hva 32 og 64 biter betyr.
Minnebegrensninger
Minnebegrensningen til 32 bit programvare kan enklest forklares med litt matematikk. Et 32 biters system har maksimalt tilgang til cirka 4,2 millioner adresser - som tilvarer det 4 GB minne kan tilby. Regnestykket er 2 opphøyd i 32. Med et 64-bit system får man plutselig regnestykket 2 opphøyd i 64. Det gir 17,2 milliarder gigabyte med minne. På samme måte som da man gikk fra 16 til 32 bit systemer, tror man også i dag et 64 bit system har nok adressemuligheter i overskuelig fremtid.
Les også gjerne:
Har du en nyere PC, nærmere bestemt en som kjører en prosessor av typen Intel Core Duo eller nyere, har du et system som er basert på 64-bit.
Da er valget enkelt. Du bør installere 64-bit-versjonen av Windows 7.
Skal du kjøpe ny PC, bør du også be om versjonen med 64-bit.
En oppgradering til Windows 7 kan også gi nytt liv til en eldre PC.
Slutt på minnegrensene
Hvis du ikke har hørt om dette begrepet før så får du det viktigste her: både Microsoft og Apple støtter 64-bit i sine siste operativsystemer. For å gjøre en lang historie kort, handler dette i første rekke om minne. Minnet forteller hvor mye data maskinen din kan holde styr på samtidig.
I dag setter et 32-bit system et tak på internminnet (RAM) på 4GB. Et 64-bit system har ikke et slikt tak. I praksis betyr det at mengden minne du kan installere ikke blir et tema på svært lenge.
Vi snakker som et tak på 16 exabyte. Altså i praksis ingen begrensning.
Ny standard
Selv om 32-bits systemer, både programvare og maskinvare, er dominerende i dag, er 64-bit definitivt på vei til å bli den nye standarden. Som sagt har et 32-bits system et minnetak på 4GB RAM. Du kan ha mer minne i en slik maskin, men programvare skrevet for 32-bit systemer lar deg ikke bruke mer enn 4GB.
Et 64-bit-system (forutsatt at både maskinvare og programvare støtter dette) kan benytte en nesten uendelig mengde minne. Det gir programvaren nesten uante muligheter.
Ikke for alle
Men hvis du i dag har et system som ikke har 4GB minne, og heller ingen planer om å kjøpe deg opp, er det liten vits i å satse på 64-bit.
Du trenger nemlig minst 4GB RAM for at et 64-bit system skal kunne utnytte et system fullt ut. I tillegg vil endel eldre, spesialiserte systemer fungere dårlig med et 64-bits system.
Problemene løst
I en periode har 64-bits systemer har fremstått som et lite sjansespill. Det har vært problemer både med drivere og kompatibilitet.
Dette er langt bedre nå. Windows Vista var egentlig skiftet for de aller fleste. Dette operativsystemet har på mange måter banet veien, og ryddet opp i mange av de problemene man hadde. Kort sagt ser det svært så bra ut i Windows 7. De fleste har nå driverstøtte både for 32- og 64-bit. Selv om de fleste programmer ikke er 64-bit ennå, så vil programvare skrevet for 32-bit fungere bra uansett.
Tilbehør med problemer
Det største problemet er gjelder tilleggsprodukter. Hvis en enhet ikke har 64-bit drivere er du på gyngende grunn.
Da vil det rett og sett ikke fungere, i og med at 32-bits-drivere ikke støttes. Nå skal det understrekes at dette hører til sjeldenhetene. Selv har jeg brukt et 64-bits system lenge, og problemene er så godt som ikke eksisterende.
Gammelt utstyr kan imidlertid innebære endel problemer. En idé er å sjekke PC-tilbehøret ditt før du starter den store overgangen. Du skal også være klar over en del problemer knyttet opp mot programvare.
Itunes, Flash og Chrome sliter
Adobe Flash er et godt eksempel på programmer som ikke liker seg særlig godt sammen med en webleser av 64-bit typen.
Måten å komme seg rundt dette problemet er å kjøre en nettleser av 32-bit typen. Google Chrome har en god del problemer sammen med Windows 7 av 64-bit typen.
Itunes i Windows kan også skape problemer.
De fleste problemene er rettet opp, men det er fremdeles noe små feil som skal fikses. Som tidligere nevnt gjelder det å være oppmerksom hvis du benytter spesialprogrammer og programmer som er kritiske i forhold til virksomheten din. Sjekk kompatibilitet først. Det kan spare deg for mye elendighet.
Skifte eller ikke
Om du skal skifte eller ikke kommer kort sagt mye an på hva slags utstyr du har. Er det en gammel maskin vil du nok måtte holde deg til 32-bit. Har du en maskin av nyere dato med nok minne eller planer om å kjøpe nok minne (4GB minimum), er 64-bit noe du bør vurdere sterkt.
Det er først og fremst hastigheten som blir bedre. Du kan ha oppe alle programmene du ønsker uten at systemet ditt svømmer i sirup.
Med dagens priser på minne skulle det ikke være noe problem å nå 4GB-grensen. Dette klarer du på et rimelig smalt budsjett.
Mye bedre spill
Så grafikkonsentrert som mange spill er, vil dette sammen med tunge grafiske programmer og ikke minst 3D, være blant applikasjoner som vil tjene stort på 64-bit.
At det ikke er altfor mange titler på markedet ennå, skal du ikke bekymre deg for. Disse kommer og det vil komme mange innen svært kort tid, så det er ingen grunn till å vente. 64-bit er fremtiden og fremtiden er her nå.
Med noen små forbehold som vi har nevnt er 64-bit definitivt å anbefale for de aller fleste. I og med at Windows 7 vil komme med 32-bit og 64-bit i samme pakke er det ingen grunn til å lure. Skulle du av en eller annen grunn velge å ikke oppgradere til 64-bit operativsystem med en gang vil du likevel ha muligheten til å velge 64-bit senere, uten at det koster deg noe ekstra.
Les også:
Velg riktig versjon av Windows 7
Så lett er sikkerhetskopiering i Windows 7
Denne saken ble første gang publisert 06/04 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.