Enda et hull i Internet Explorer:
På tide å bytte nettleser
Hackerne elsker Internet Explorer fordi den er så utbredt. Derfor er Firefox og Opera tryggere nettlesere.

Nok en gang har Microsoft blitt nødt til å "nødoppdatere" nettleseren sin.
Grunnen er at et sikkerhetshull har fått så lenge åpent at det nå utnyttes til angrep mot private brukere. Hullet har gjort det mulig å ta kontroll over PC-er.
- Vi undersøker saken hos våre norske kunder nå, men kjenner ikke til angrep i Norge som utnytter denne feilen ennå, sier Preben Nyløkken i sikkerhetsselskapet Watchom.
Microsofts sikkerhetsbulletin beskriver feilen nærmere (ekstern lenke).
LES OGSÅ: Teknogavene som redder ekteskapet
Farlig utbredt
Det kommer langt hyppigere meldinger om angrep mot de ulike versjonene av Internet Explorer, enn mot konkurrenter som Firefox, Safari, Opera og Googles nettleser Chrome.
Grunnen er først og fremst at Microsofts nettleser følger med alle PC-er med Windows (rundt 98 prosent).
Mange velger likevel å bruke en annen nettleser, men fortsatt brukes Internet Explorer av rundt 75-80 prosent av alle PC-brukere.
LES OGSÅ: Stem på årets produkt
Sikrere alternativer
Explorers popularitet gjør at nettleseren blir mer attraktiv for hackere, mener Nyløkken.
- Du får på en måte mer igjen for å hacke Explorer, sier han.
- Så lenge Explorer er mer utbredt enn andre nettlesere, vil det være sikrere å bruke alternativene?
- Det er absolutt mulig å tenke slik.
Mer lønnsomt
Gisle Hannemyr, lektor i informatikk ved Universitetet i Oslo, er enig i at Explorer gir hackeren større utbytte.
- På grunn av den tette integrasjonen med Windows, får du tilgang til langt mer informasjon hvis du først greier å hacke maskinen. Her er Microsoft i en særstilling.
At alt er flettet sammen, gjør det rett og slett mer lønnsomt å hacke Explorer.
- Jeg tror ikke det egentlig er enklere å hacke Explorer enn Opera. Men du får på en måte bedre betalt hvis du greier det.
Hannemyr er likevel overrasket over at den typen sikkerhetsull det er snakk om denne gangen, stadig gjentar seg. Microsofts ledelse har gjentatte ganger lovet at det skal bli vanskeligere å hacke produktene deres.
- Både Bill Gates og Steve Ballmer har forsøkt å skjerpe rutinene, så det er egentlig litt merkelig sier Gisle Hannemyr.
Sårbart uansett
Men når mer og mer innhold flyttes ut på nettet, vil faren og mulighetene for angrep øke uansett. Det skyldes ikke bare nettleserne, mener Nyløkken.
- Vi ser en ny bølge av angrep gjennom tredjepartsprogrammer som Adobe og Flash. Folk vil gjerne ha aktivt innhold og video i nettleseren. Alt dette er med på å øke sårbarheten.
Men helt håpløst er det ikke.
- Noen av nettleserne begynner å få gode filtre som advarer brukerne om de er på vei til usikre nettsteder. Det er jo en bra ting.
LES OGSÅ: