Toshiba Kira (102)
Nesten ultimat ultrabook
Kira er en slank og lett ultra fra Toshiba, og på hjemmesiden påstår de intet mindre enn at den er den ultimate Ultrabook. Det er en sterk påstand, som avhenger av bruksområde og smak, men helt løgn er det faktisk ikke.
Toshiba har en svært lang merittliste når det gjelder ultraportable bærbare. Maskinene har i stor grad vært rettet mot bedriftsmarkedet, så designet har nok ikke appellert mest til kjøpesterke hjemmebrukere. Men etter at Intel lanserte Ultrabook-initiativet i 2012 har Toshiba vært i siget med spenstige modeller.
Siste skudd på stammen heter Kira, og i god Toshiba-tradisjon er det brukt magnesium på flatene. Magnesium er solid og gjør at vekten bare er på 1,26 kilo, men gjør også at det blir litt plastfølelse i forhold til konkurrentene med aluminium rund baut. Byggekvaliteten er uansett overbevisende, for chassiset er dønn stabilt og helt uten myke områder. Skjermlokket er det eneste som vingler litt, men det er hardt og beskytter panelet meget godt.
Lyssvak skjerm
Spesifikasjoner: Toshiba Kira (102)
- Prosessor: Intel Core i7-4510U
- Grafikk: Intel HD Graphics 4400
- RAM: 8 GB
- Lagring: 240 GB, SSD
- Skjerm: 13,3 tommer, IPS, blank, berøring
- Oppløsning: 2560 x 1440 piksler
- Trådløst: 802.11 ac, Bluetooth
- Ethernet: Nei
- Kamera: 0,9 megapiksel
- OS: Windows 8.1 PRO
- Vekt: 1,26 kg (vår måling)
Den berøringsfølsomme skjermen har QHD-oppløsning, som er høyt for en 13-tommer. Panelet bruker IPS-teknologi, og ser ut til å ha meget god bildekvalitet og vide innsynsvinkler. Lysstyrken er det eneste som er skuffende, for den er omtrent halvparten av det de beste i klassen klarer. Siden fronten er glanset betyr det at bruken kan bli begrenset av gjenskinn i skjermen, særlig hvis man bruker den utendørs eller på steder med kraftige lyskilder eller store vinduer.
Lyden fra de innebygde høyttalerne leveres av Harman/Kardon og den er god til å komme fra en så slank pakke. Innmaten består av en stor brikkedisk, godt med minne og en kjapp, lavvolts Core i7 fra Intel. Det gir kvikk respons både ved oppstart og i bruk, samtidig som ytelsen duger til det meste av oppgaver en hjemmebruker har behov for. Spilling håndteres av den integrerte Intel-grafikken, og den drar det meste, bare man går langt nok ned i bildekvalitet og oppløsning.
Viften snurrer alltid, så helt lydløs blir Kira aldri, men det er ikke plagsomt ved lett til moderat belastning. Når den jobber tungt og viften spinner kjappere, kommer det etter hvert fram en litt hvinende viftelyd. Den bråker ikke så mye, men det er litt plagsomt. Basen blir knapt mer enn lunken, uansett belastning.
Tre USB3-porter, HDMI i normal størrelse og 4K-støtte, samt trådløst AC-nettverk er absolutt godkjent på en så slank maskin. Hvis man trenger kablet nettverk, eller andre ting, må man ty til overganger via USB.
Tastaturet har lys og tastene er lagt ut som fliser med litt mellomrom. Litt kort tastevandring er vanlig på så slanke baser, og da hjelper det at basen under tastaturet er temmelig fast. Skrivekomforten er god, spesielt for dem som ikke taster hardt. Pekeplaten har knappene som en del av platen, og til å være en klikkeplate fungerer det godt. Den berøringsfølsomme skjermen er også presis og har god respons.
Konklusjon
Det er liten tvil om at Kira er en meget god ultrabook. Den er solid og lett, har god batteritid og godt med tilkoblinger. Det eneste vi egentlig har å sette fingeren på er at skjermen er lyssvak, og det kan begrense bruken for dem som skal ha den utendørs eller i lokaler med kraftig belysning. For Toshiba-fans er Kira kanskje den ultimate ultrabooken, mens den for oss andre er et godt alternativ i en prisklassen der det finnes et mange gode ultraer. Synes du prisen på Toshiba Kira er for høyk, kan du se på denne ultraportable fra Asus eller kanskje kan Microsofts Surface Pro 3 være det du leter etter.
Les også:
Terningkast 6 til trådløst hodesett med støykansellering
Så bra er kameraet på iPhone 6 og iPhone 6 Plus
Slik utnytter du WiFi-signalet best
Denne saken ble første gang publisert 17/10 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.