Apple MacBook Pro Retina
Ler av Full-HD
Med oppløsning på hele 2880 x 1800 og en forbedring av MacBook Pro-formelen, er MacBook Pro Retina en farlig fiende for lommeboka.
Hvis det er noen som vet hvordan man får oppmerksomhet, så er det Apple. For noen dager siden publiserte vi en test av Apples supertynne og lette MacBook Air 11. Nå er det MacBook Pro Retina vi tar for oss. MacBook Pro Retina er Apples siste tilskudd til produktlinjen og har vekket mye interesse på grunn av skjermen, satsing på Thunderbolt og et nytt og tynnere chassis.
Luftig Unibody
MacBook Pro Retina er på mange måter utformet som en slankere MacBook Pro 15 uten optisk drev, og markerer ikke noen radikalt endring i stilen på utseendet. En ting vi merket oss med chassiset er at det har flere luftehull under på siden, fordi såpass kraftig maskinvare i et så tynt skall krever bedre ventilasjon enn bare den ene grillen ved skjermfestet. Vi lot maskinen jobbe for fullt under testing, noe som resulterte at den ble ganske varm bakerst på midten, og en del lunk ved labbene. Litt varmt å ha i fanget, men til lettere bruk har vi ingen betenkeligheter med det.
Maskinen føles temmelig solid i likhet med de andre Unibody-chassisene vi har sett tidligere, til tross for den tynne utførelsen. Det eneste vi har å sette fingeren på er at bunndekselet knirker litt hvis du presser på midten av det, men det virker ikke som en problematisk svakhet med konstruksjonen.
Apple har tydelig satset på at Thunderbolt blir en mye brukt standard fremover og har gitt MacBook Pro Retina to Thunderbolt-porter på siden. HDMI er også på plass, noe som er praktisk med tanke på at du nå slipper adapter for denne mye brukte tilkoblingen. Gigabit ethernet har måttet vike på grunn av tykkelsen på chassiset, men du har allikevel muligheten til å benytte deg av kablet nett med et Thunderbolt-til-ethernet-adapter som fås for 249 kroner fra Apple.
I OS X kunne vi skrive og surfe i rundt fem timer med full lysstyrke før vi måtte ta fram laderen, noe vi anser som god batterilevetid for en slik maskin. Reader-testen er med lavest lysstyrke, og selv om den er kjørt i Windows via Boot Camp blir resultatet høyt.
Høyoppløst
Spesifikasjoner: Apple MacBook Pro Retina
Prosessor: Intel Core i7 3720QM, 2,6 GHz
Chipset: Intel Panther Point HM77
Minne: 8 GB DDR3-1600
Skjermkort: Nvidia GeForce GT 650M 1 GB GDDR5, Intel HD Graphics 4000
Skjerm: 15,6 tommer (blank)
Skjermoppløsning 2880 x 1800 (16:10)
Harddisk: Apple SSD SM512E, 256 GB
Nettverk: 802.11a/b/g/n (Broadcom BCM4331)
Lyd: Cirrus Logic CS4206 , Nvidia HDMI
Batteri: 95 Wh, integrert
Operativsystem: Mac OS X Mountain Lion
Porter venstre side: Strøminngang, Thunderbolt / Mini DisplayPort x 2, USB 3.0, hodetelefon
Porter høyre side: USB 3.0, HDMI, minnekortleser
Dimensjoner: 247 mm x 359 mm x 18 mm
Vekt: 2,02 kg
Annet Webcam (FaceTime), Minnekortleser (SD, SDHC, SDXC), Bluetooth 4.0
Et av de store selgepunktene til MacBook Pro Retina er at den har en skjerm med oppløsning på hele 2880 x 1800, noe som mildt sagt gruser andre bærbarskjermer på markedet nå. En så høy oppløsning ville normalt ført til at alle skjermelementene ble knøttsmå, men det Apple har gjort er å la OS X skalere innholdet i bildet, slik at skjermen i praksis oppleves som eksempelvis 1440 x 900, 1680 x 1050 eller 1920 x 1200. Tanken er at bildet skal bli sylskarpt, og dette opplevde vi at fungerte svært bra jevnt over. Noen unntak var det her og der, og vi så at enkelte skjermelementer ble uskarpe eller kornete i blant annet Word 2011 og Twitter for Mac.
Det ble heldigvis ingen showstopper, og vi regner med at det fikses etter hvert som produsentene får ut oppdateringer til programvaren sin. Høyoppløste bilder gjør seg også svært bra på skjermen på grunn av den høye pikseltettheten. Apple mener skjermen er mindre reflekterende enn andre glossy skjermer. Den er blant de minst reflekterende vi har sett, men vi skulle fremdeles gjerne sett matt belegg som tilvalg. Foruten oppløsningen er skjermen svært fargeklar, og med en svært bra innsynsvinkel. Skjermkortet Nvidia GeForce GT 650 er relativt spenstig og kan dra de nyeste spillene. Oppløsningen 2880 x 1800 er svært krevende, så vi anbefaler egentlig at du holder deg til 1440 x 900, noe som gjør at du kan ha grafikken ganske høyt, i tillegg til at bildet ser helt kurant ut siden én piksel kan mappes til nøyaktig fire i forhold til skjermens egentlige oppløsning. Mangelen på hull til Kensington-lås er ganske grov, med tanke på hvor kostbar maskinen er.
Konklusjon
Apple har nok en gang laget en maskin du ikke finner maken til. Vi synes jevnt over at dette er en knall maskin, som absolutt leverer uansett om det kommer til ergonomi, støynivå, integrert lyd, Wi-Fi-dekning, tilkoblingsmuligheter, portabilitet eller generell ytelse. Prisen er også deretter, med startpris på 17.990 kroner for grunnmodellen. Trenger du mer enn 8 GB minne og 256 GB med lagring blir det fort vondt i lommeboka, men du kan uansett trøste deg med at du kjøper en særdeles veldreid maskin med den beste skjermen vi har sett hittil på en bærbar.
Les også:
Apples minimalistiske fristelse
Test: Allværskamera som tåler tøff utendørsbruk
Slik tar du tøffe bilder med lang lukkertid
Denne saken ble første gang publisert 03/08 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.