Alle mennesker har unik lukt:

Kroppslukt kan erstatte pass

Om noen år kan maskiner som lukter at du er den du er, erstatte passkontrollen.

KJENNES PÅ LUKTA: Selv ikke de villeste hvitløksorgier og rakfisklag kan skjule din egentlige kroppslukt. Derfor kan lukta bli din neste ID.
KJENNES PÅ LUKTA: Selv ikke de villeste hvitløksorgier og rakfisklag kan skjule din egentlige kroppslukt. Derfor kan lukta bli din neste ID. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert

Alle mennesker har en unik kroppslukt. Akkurat som fingeravtrykk kan kroppsodøren benyttes til identifikasjon, hevder amerikanske forskere.

De har funnet ut at kroppslukta kan identifisere et menneske helt nøyaktig, uavhengig av hva du har spist. Verken hvitløk, rakfisk eller krydder kan gjøre noe med det.

Pattedyr som mus og mennekser har en unik, genetisk bestemt kroppslukt, fastslår forskerne ved Monell Chemical Senses Centre i Philadelphia i USA. De har utført forsøk på mus som ble testet med forskjellige typer for for å se om dette påvirket kroppslukten.

LES OGSÅ: Ti som forandret verden

Den naturlige odøren forble den samme, slik at musene kunne kjenne hverandre igjen på lukta.

- Disse funnene indikerer at biologisk baserte odøravtrykk, på samme måte som fingeravtrykk, kan være en pålitelig måte å identifisere enkeltmennesker på, sier kjemiker Jae Kwak til Daily Mail.

Kwaks kollega Gary Beauchamp har brukt liknende metoder for å undersøke forskjeller i kroppslukt ved ulike sykdommer.

Dette kan gi grunnlag for å anvende elektroniske sensorer til å oppdage og raskt diagnostisere sykdommer som hudkreft, lungekreft og bestemte virussykdommer.

For dyrt i dag

- Vi vet at hunder kan lukte hvem vi er. Også veps har denne evnen til å skille mellom mennesker, sier gassforsker Alain Ferber ved Sintef til Klikk.no.

LES OGSÅ: Er ditt passord i faresonen?

Ferber har tidligere studert griselukt og forsker nå på spektroskopi (optisk behandling av gasser). Han bekrefter at det er mulig å knytte unike identifikatorer til kroppslukt. Men å gjennomføre slik teknologi i stor skala er praktisk vanskelig foreløpig.

- Det er riktig at kroppslukt inneholder unike signaturer. Og det er ingenting i veien rent teknisk for å utvikle teknologi som kan plukket ut signalene som forteller hvem vi er. Men et slikt instrument vil i dag koste mange millioner kroner. Teknologien må miniatyriseres for at den skal bli billig nok til å kunne brukes i praksis, sier Alain Ferber.

Forskningsarbeidet er i forklart i detalj i en artikkel publisert på forskernettstedet PLoS ONE 31. oktober .

LES OGSÅ:

Russisk mafia angriper norske nettsteder

B-mennesker gjør opprør

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2008, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også