Kjøpeguide
Kjøp riktig trådløs router
Alle skal ha trådløst nettverk hjemme, men det er ikke alle trådløse routere som er like gode.
Mange er i dag på sin andre eller til og med tredje trådløse router. Grunnen til å bytte ut den gamle boksen er ikke alltid at det kommer nye og raskere standarder, men at man sliter med ustabilt nettverk.
Trådløse nettverksprodukter følger standardene 802.11b og 802.11g, på henholdsvis 11 og 54 Mbps. Det finnes også noen «turbovarianter» av 802.11g, men disse trenger matchende klientkort for å gi nevneverdig ekstra guffe. I dag er det også aktuelt å gå for den nye 802.11n-standarden, men merk at denne faktisk ikke er ratifisert enda. Også for å utnytte fordelene ved disse såkalte PreN-routerne, må du ha matchende klientkort.
Mix and match
En 802.11g-router skal alltid fungere sammen med et 802.11g klientkort. Standardene skal sikre kompatibilitet, men likevel er det ikke til å stikke under en stol at enkelte produkter snakker dårlig med hverandre selv om de støtter den samme standarden. Her i redaksjonen sliter vi for eksempel med noen Belkin-kort som snakker dårlig med vår D-Link-router.
For å redusere risikoen for inkompatible nettverksprodukter, er det en god ide å kjøpe klientkort og router fra samme produsent. Produsentene kompatibilitetstester utstyr mot sitt eget, og dessuten kan det også være litt ekstra ytelse å hente siden de optimaliserer kommunikasjonen mellom egne produkter. Dette er mest aktuelt å sjekke opp for stasjonære PC-ers vedkommende, for bærbare PC-er har som regel integrert trådløst nettverk, der det vanligste er Intels nettverkskort (Centrino-PC-er).
Hvis det er umulig å matche produsenten av nettverkskortet med en routerprodusent, bør du i det minste holde deg til kjente og populære modeller. Forskjellige brukerforumer kan være nyttig for å samle erfaringer fra andre, men ikke bruk disse helt ukritisk. Når du har funnet en aktuell modell, kan det også være en ide å gå inn på produsentens nettsider og sjekke om det finnes ny og oppdatert firmware for routeren. Dersom du finner at siste firmwareoppdatering er 4 år gammel og at firmwaren aldri kom lenger enn versjon 1.0, er det all grunn til skepsis.
Hastighet og rekkevidde
Før du lar deg friste av lovnader om eksepsjonell ytelse, bør du tenke gjennom hva du skal bruke det trådløse nettverket ditt til. For de aller fleste er et standard 802.11g-nettverk mer enn nok, siden hastigheten her vil være større enn på internettlinja. Det er først når du skal flytte store datamengder mellom PC-ene i ditt eget nettverk at hastighet virkelig teller. Hastighet trenger du også når du skal streame video fra for eksempel en PC til en nettverksspiller, og jo høyere kvalitet (les: HD), dess høyere hastighet trenger du.
Tenk også på funksjonalitet. Trenger du ting som printserver eller mulighet til å koble til en USB-harddisk som nettverksdisk, finnes det trådløse routere som har det. Ting som alle bør sjekke opp, er hvorvidt routeren støtter WPA- og eventuelt WPA2-kryptering slik at du kan sikre nettverket på en skikkelig måte. Dessuten bør du kontrollere at den har ordentlig UPnP-støtte. UPnP står for universal plug and play, og betyr at programmer du installerer på PC-en selv kan konfigurere porter på ruteren, slik at du slipper å bry deg med vanskelige konfigureringer som Port-forwarding og NAT-ing for å få det til å fungere. Det kan også være lurt å vurdere mulighetene for kablet nettverk, og da spesielt med tanke på hvor mange porter routeren har, og om de støtter gigabit ethernet.
Denne saken ble første gang publisert 18/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.