Intels nye plattform:
Intel på hugget
Intel har gjort store endringer på sin seneste arkitektur. Vi har tatt en tidlig titt på Intel kommende brikkesett X58 og Intels kommende prosessor Core i7.
Ny plattform
Intel Nehalem er plattformen på den kommende generasjon PC-er. Den består av et nytt brikkesett, X58 og en ny prosessorgenerasjon, Intel Core i7. I tillegg vil standardminne på denne plattformen være det raske DDR3-minnet.
Etter det Klikk Teknologi erfarer vil man måtte ut med cirka 5.000 kroner dersom man ønsker å oppgradere hovedkort og prosessor. Men da har man også en ny PC-plattform. Men alle som er i målgruppen for oppgradering vil gjerne også gjerne gå for det beste minnet. X58 plattformen har fått seks plasser til minne, noe som gjør at man for eksempel kan putte på mye mer minne enn tidligere. Men mer minne er ikke alltid en løsning. For det første må du ha 64-biters versjonen av Windows for at PC-en skal nyttiggjøre seg for mer enn 3 GB minne, og mye minne kan skape trøbbel. Asus garanterer for at deres X58-hovedkort vil fungere med opp til 12 GB minne. 4 GB DDR3 minne (2 x 2 GB-brikker) koster i dag ca. 1.300 kroner. Skal du fylle opp et X58-hovedkort med 12GB koster det deg i dag ca. 3.900 kroner. Med DDR3-minne som "standard" forventes det at minneprisene på denne minnetypen vil synke raskt. NB! Du bør kjøpe minne i pakker på tre og tre minnebrikker for å få utnyttet minnekapasiteten optimalt.
Intels Nehalem-plattform er rett rundt hjørnet og for første gang på lenge har større deler av plattformen fått seg en overhaling. Dette betyr ny prosessor, ny sokkel og nytt brikkesett.
Et stort fokus denne gangen har vært på å øke båndbredden tilgjengelig for prosessoren. Core i7 har derfor fått en minnekontroller integrert, slik at minnet kan aksesseres mer direkte og raskere. Slikt er spesielt viktig etter hvert som antallet kjerner økes til åtte stykker, rett og slett for å kunne fore prosessoren med nok data fort nok.
Det samme gjelder QuickPath Interconnect (QPI), som erstatter dagens front side bus-arkitektur. QuickPath sørger i utgangspunktet for kommunikasjon mellom prosessor og brikkesett. På et flerprosessorsystem kobler den også de ulike soklene sammen slik at de får mer båndbredde og mindre latenstid seg imellom.
Etterlengtet funksjonalitet
Med Intels X58-brikkesett har manges drømmer endelig gått i oppfyllelse. Mens det tidligere bare har vært støtte for CrossFire, er det nå også mulig å bruke SLI. CrossFire og SLI er henholdsvis AMDs og Nvidias teknologi for å la to eller flere skjermkort samarbeide for økt grafikkytelse.
Dette er spesielt interessant fordi det nå endelig går an å sammenligne de to teknologiene på likt grunnlag, men også fordi det vil gi NVIDIA-baserte hovedkort enda mer beinhard konkurranse. De gjeveste Nehalem-hovedkortene har fått hele seks minneslotter.
Dette var kanskje noe som var mer etterlengtet da store minnebrikker var dyre, men det gjør det i det minste mulig å putte i 12 GB med DDR3-minne uten å tømme lommeboka helt. HyperThreading er tilbake igjen, etter en pause siden Pentium-prosessorene fra 2006. Med HyperThreading ser operativsystemet en kjerne som to. På denne måten økes parallellisert ytelse ved at prosessorens eksekveringsenheter sjeldnere står uten noe å gjøre.
Entusiastene først
Vi sitter i skrivende stund med Asus sitt P6T Deluxe-hovedkort og en Core i7-prosessor. Her har Asus slått på stortromma når det gjelder funksjonalitet.
OC Palm-enheten ligger med i pakken, som er et lite LCD-display med knapper som kan styre overklokking uten at du trenger å fikle på selve PC-en. Vi har også lagt merke til at det er støtte for SAS (Serial Attached SCSI), noe som åpner for bruk av SAS-harddisker med lengre levetid og høyere hastigheter enn de fleste S-ATA-disker.
Foreløpig er altså Nehalem for entusiastene, men hovedkort og prosessorer i alle klasser ventes å komme etter hvert. Vi har fått plundret litt med plattformen og så langt ser det ut til å bli et verdig sprang fra Core 2 og X48 / P45. Under er en rekke bilder av Intel Core i7 og Asus P6T. Foreløpig har vi måtte love Asus og Intel å ikke publisere ytelsestall, men vi kommer tilbake med benchmarks og strømforbruk om kort tid.
Denne saken ble første gang publisert 27/10 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.