Asus ZenBook UX31LA-C4012H (13 tommer)
Heftig ultrabook
Asus’ heftigste ultrabook er umulig ikke å like.
ZenBook UX31LA bygger videre på Asus' svært vellykkede ultrabook-konsept.
Dette er en svært slank og velbygd 13-tommer, med en herlig kombinasjon av aluminium og en stor, blank berøringsskjerm.
Maskinen er bare 1,8 cm tykk og veier 1,4 kg. Det gjør den godt egnet til å ha med seg overalt, og med Intels Haswell-innmat er det også duket for lang batterikapasitet og mindre behov for å plugge i laderen hele tiden.
ZenBook-modellene til Asus er altså svært tynne. Noe svikt i basen er det derfor ikke til å komme fra, men noe reelt problem er det ikke. Tastaturet svikter også litt. Heller ikke dette ville ha vært noe reelt problem hadde det ikke vært for at Enter-tasten på grunn av dette flere ganger ble sittende fastlåst og nedtrykt. Det er for dårlig uansett prisklasse, og totalt utilgivelig på en PC til nesten 15.000 kroner!
Resten av konstruksjonen har vi ingen problemer med. Til og med høyttalerne er ganske bra, størrelsen på PC-en tatt i betraktning. Noen ville kanskje hatt noe mer enn de to USB 3.0-portene, men det er det rett og slett ikke plass til. Alle porter (USB, Micro HDMI, Mini Displayport og SD-kortleser) er for øvrig trukket godt tilbake på sidene av maskinen. Pekeplaten er responsiv og nøyaktig, og med et behagelig og kontant klikk.
Berøring og full HD
Spesifikasjoner: Asus ZenBook UX31LA
- Prosessor: Intel Core i7-4500U
- Grafikk: Intel HD Graphics 4400
- RAM: 8 GB
- Lagring: 256 + 256 GB SSD, RAID 0
- Skjerm: 13,3 tommer, IPS, blank, touch
- Oppløsning: 1920*1080 piksler
- Trådløst: 802.11ac, Bluetooth
- Ethernet: Nei
- Minnekortleser: SD
- Kamera: 1,3 megapiksel
- OS: Windows 8 64-bit
- Vekt: 1,4 kg
Testmodell: Asus ZenBook UX31LA-C4012H. PC-en finnes med andre konfigurasjoner. Søk etter PC-er som begynner med UX31LA.
Skjermen har oppløsning på 1920 x 1080. Det liker vi. Panelet er av IPS-type, og dermed ligger alt til rette for en god skjermopplevelse med gode kontraster og fargegjengivelse. Overflaten er blank, så noe refleksjoner er det selvfølgelig, men siden skjermen også er ganske lyssterk er det ikke voldsomt sjenerende refleksjoner.
Vil du ha en ultrabook med høyoppløst skjerm, bør du ta en kikk på denne modellen fra Samsung.
Berøringsskjermen fungerer upåklagelig, og igjen må vi trekke fram at det etter litt bruk føles veldig naturlig å bruke berøring sammen med mus og tastatur på en slik type PC. På grunn av den lave vekten vil nok mange også foretrekke PC-en fremfor nettbrettet når man har fått en slik PC i hus.
Toppmodell i serien
UX31LA finnes i flere ulike tapninger. Den Asus sendte oss er av de heftigste. Her har de satt inn to Sandisk SSD-er på 256 GB hver og konfigurert det hele i RAID 0. Dette volumet er delt opp i en systempartisjon og en datapartisjon. Det hele er basert på fjerde generasjon (Haswell) Core i7 - 4500U. Dette er to kjerner som putrer av gårde på 1,8 GHz, med maksimal turboboost på 3 GHz.
SSD-ytelsen er meget bra, og prosessoren yter helt i toppsjiktet i ultrabook-klassen.
HD Graphics 4400 yter mye bedre enn forrige generasjon HD Graphics og takler litt lett spilling, men vi må innrømme at vi var litt skuffet over ikke å få se denne maskinen med en i7-variant med Intels nye Iris-grafikk.
Maskinvaren er strømgjerrig og utvikler lite varme. Ingen steder blir den mer enn lunken, og viftestøy er heller aldri plagsomt - heller ikke ved tung belastning.
Batteritiden er også svært så hyggelig. Vi klarte å tappe batteriet på 2 timer og 20 minutter, men i praktisk bruk kan du forvente at batteriet vil holde en arbeidsdag.
Vi må trekke for tastaturproblemet, men håper at det er et engangstilfelle og at du ikke vil oppleve det samme om du velger å kjøpe.
For bortsett fra dette problemet, er UX31LA helt etter oppskriften.
Les også:
Toppkarakter til rå, bærbar spill-PC
Dette bør du lese før du kjøper ny trådløs ruter
Slik jobber du effektivt i Windows 8/Windows 8.1
Denne saken ble første gang publisert 22/01 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.