Morsom gjenbruk av gammel harddisk
Harddisken skjuler en skatt
Du kaster vel ikke harddisken din når den krasjer? Pass i alle fall på å gjøre dette først.
Det er vel få som aldri har opplevd at harddisken må byttes ut. Enten den krasjer, blir ustabil, eller du bare må bytte den ut med en større på grunn av lite lagringsplass.
Det er flere grunner til at du ikke bør kaste harddisken i søpla så snart den er ødelagt eller du ikke har bruk for den lenger. For det første er det spesialavfall og skal leveres inn. For det andre så kan det fortsatt være mulig å hente ut data fra harddisken, selv om den tilsynelatende ikke fungerer i din PC, og du vil jo sjelden ha data-ene dine på ville veier.
Skal du oppgradere til Windows 10, så bør du også vurdere å oppgradere til en brikkeharddisk (SSD). Da vil du kanskje kunne frigjøre en gammel snurreharddisk som du kan bruke til dette trikset.
For det tredje så skjuler harddisken din en liten skatt, i alle fall snurrediskene (ikke SSD). De tradisjonelle harddiskene lagrer nemlig data gjennom magnetisme. Derfor sitter det to skikkelig sterke magneter i harddisken din.
Ved å hente ut disse slår du to fluer i en smekk. Du ødelegger harddisken slik at andre ikke kan hente ut data fra den, og du får to kule magneter med mange bruksområder.
1. Skru opp
Harddisker er ikke skrudd sammen med vanlige skruer. Derfor trenger du såkalt Torx-bit for å få skrudd ut skruene. Det finner du ofte i skrujernsett fra Clas Ohlson og andre spesialforretninger, eller du kan bestille det fra nett. Det er størrelsen T8 som vanligvis brukes på harddiskkabinettene.
Skru opp alle skruene på oversiden av harddisken.
Du vil merke at lokket fortsatt ikke løsner. Det er fordi det også sitter et par skruer under diverse merkelapper. Det er bare å rive bort merkelappene og skru opp disse og.
2. Fjern topplokket
Nå er det bare å løfte topplokket rett av harddisken, og du ser rett inn på lagringsplatene og skrivehodet. Den første magneten sitter helt ute i hjørnet ved festet av skriverhodet.
3. Ta ut magneten
I dette tilfellet er den øverste magneten festet med en skrue. I mange tilfeller er den ikke festet i det hele tatt siden magnetismen holder den på plass uansett. Når du har fjernet skruen er det bare å bende den av med et skrujern eller lignende. Det kan kanskje virke som om den sitter fast, men det er bare fordi magneten er så sterk, så med litt kraft skal du få den av.
4. Magnet nummer 2
Den siste magneten sitter i bunnen av harddisken, for å få løs den må du først løsne skriverhodene. Den sitter festet med en skrue på undersiden av harddisken. Skru først løs kretskortet på undersiden.
Når kretskortet er løst så kan du løsne skruen på undersiden. Den holdt skriverhodearmene på plass. Snu harddisken tilbake og sving skriverhodene bort fra platene og lirk den løs.
5. Bonus
Nå skal du ha fri sikt til den underste magneten. Løsne skruene som holder den på plass og ta den ut. Resten av harddisken kan du levere inn som spesialavfall. Siden den er åpnet og skrivehodene ødelagt er det liten sjanse for at noen skal gidde å prøve å få noe ut av lagringsplatene, men vil du være helt sikker kan du skrape opp platene litt i tillegg. Bonusen ved å gjøre det på denne måten er at du har sikret at ingen får tilgang til din informasjon og du har fått to veldig gode magneter til nytte og lek.
6. Mange bruksområder
Magnetene kan du bruke til mange ting.
• For eksempel som ekstremt sterke kjøleskapsmagneter som kan holde på plass et helt blad.
• Du kan feste den ene enden i nøkkelknippet og den andre på veggen, dermed kan du enkelt klappe nøklene fast i veggen ved utgangsdøren når du kommer inn (bare pass på ikke å ha den i samme lomme som bank- og kredittkort).
• Magnetene er faktisk sterke nok til å holde oppe en jakke, og kan dermed brukes som en kleshenger.
• På en litt tynn skapdør kan du også holde på plass ark og beskjeder ved å plassere en magnet på hver side av døren.
• Eller barna kan ha det gøy ved å føre den ene magneten rundt på bordet ved å holde den andre magneten på undersiden.
• Teoretisk sett kan du bruke magneten til å finne stendere i veggen, uten at vi har prøvd akkurat det. Mulighetene er uansett mange.
Likte du denne saken? Følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert.
Denne saken ble første gang publisert 10/08 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.