Samsung 305U1A (11,6 tommer)
Forvokst knøtt
Terningkast 5 til rimelig mini-PC.
Det er bare å innrømme det: Vi er blitt bortskjemte. Ytelsen øker, prisene faller og maskinene er lettere og stiligere. Såkalte Ultrabooks, tynne og lette bærbare, strømmer inn i markedet. Nå senest fra HP med Spectre XT og Sony med Vaio T. Dette er jevnt over dyre PC-er. Samsung 305U1A, som vi tester her, koster nesten halvparten av hva du må ut med for en god Ultrabook.
Det er en stund siden vi testet en klassisk minibærbar, og i dag er det bare en håndfull produsenter som har maskiner i klassen. Spenningen var derfor stor da vi fyrte opp Samsungs bidrag i en noe marginalisert produktgrein.
Utformingen er slank og designet stilrent, for vi møtes av flater som ligner eloksert og børstet aluminium, men det er nok plast. Unntaket er området rundt tastaturet, for her er det ekte, børstet aluminium. Kvalitetsfølelsen bærer preg av at det er kuttet på en del områder, for basen er lite stabil mot vridning og har flere myke områder.
Siden basen er temmelig slank, merker man at de myke områdene gir etter inntil de treffer innmaten. Skjermlokket er heller ikke blant de mest solide og det skal ikke så mye trykk til før det gir seg utslag i bølger på skjermen. Konstruksjonen innbyr derfor til relativt forsiktig behandling og en polstret bæreveske.
Tastaturet har tastene lagt ut etter fliseprinsippet, og er temmelig romslig til å være såpass kompakt. Det er stort nok til at de aller fleste klarer å organisere fingrene, og skrivekomforten er god. Tastene har passelig vandring og basen er stabil. Vandringen er behagelig lang og motstanden er relativt godt definert. Tastene er så godt som lydløse og helt flate med en litt ru overflate.
Pekeplaten er temmelig stor og presis, med en litt ru overflate. Den støtter berøring med alt fra én til tre fingre, og har museknapper som er hengslet på midten. Det gjør at klikking fungerer best mot kantene. Museknappene er for øvrig nesten helt lydløse.
Duger godt
Lydkvaliteten er som forventet, med total mangel på bass og laber gjengivelse av alt over øvre mellomtone. Lydtrykket er heller ikke tilstrekkelig til annet enn lytting mens man sitter foran maskinen. Heldigvis klarer den å gjengi lyden uten skurr selv på høyeste nivå.
Skjermen er på 11,6-tommer med matt overflate og HD-oppløsning. Den er relativt lyssterk, og siden den har matt overflate gjør det at den kan brukes under de fleste lysforhold. Det er omtrent bare direkte sollys den ikke liker.
Kontrasten ser ut til å være lav, og fargerommet er heller ikke mye å skryte av. Innsynsvinklene er i beste fall moderate og man kan ikke gå langt unna rett på om man skal behold bildet feilfritt med maskinen i fanget.
AMD gir kraften
Spesifikasjoner: Samsung 305U1A
Prosessor: AMD E-Serie E-450
Minne: 4 GB DDR3
Skjermkort: AMD Radeon HD 6320
Skjerm: 11,6 tommer (matt)
Oppløsning: 1366 x 768 (16:9)
Harddisk: 500 GB
OS: W7 HP 64-bit
Vekt: 1,38 kg
Under panseret sitter en AMD-prosessor og det er viktig å være klar over at den gir en ytelse som ikke er egnet til stort mer enn surfing og tekstbehandling. Spilling er helt utelukket, med unntak av svært gamle titler. Likevel klarer den å spille av video i full HD, siden videoavspilling håndteres av grafikkbrikken som er integrert på prosessoren. Harddisken snurrer med 5.400 omdreininger, og det hindrer responsen til systemet noe.
Ved normal bruk er den temmelig stillegående, og i stillemodus nærmest lydløs, men da klokker prosessoren ned til halv hastighet.
Under belastning er den fortsatt temmelig stillegående. Den slanke basen blir litt varm, men ikke ubehagelig å ha i fanget. Når den jobber hardt bør den ligge på et bord, for midt på undersiden blir den svært varm. Heldigvis holder varmen seg til undersiden, for håndleddsstøtten blir aldri mer enn lunken.
Portene er plassert bra for høyrehendte, tilbaketrukket fra håndleddstøtten. Den har det mest nødvendige, men ikke USB 3. Batteritiden er noe laber, så man må passe på å ta "pit stop" med jevne mellomrom.
Konklusjon
Her har Samsung laget en prisgunstig og svært portabel knøtt som bruker AMDs plattform.
Byggkvaliteten er preget av visse svakheter, men den er likevel et godt alternativ for dem som trenger en ultraportabel og ikke vil bruke mye penger.
Et godt tastatur og matt skjerm gjør at den duger godt som et skikkelig arbeidsredskap under de fleste forhold.
Les også:
Test: Heftig spill-PC med Ivy Bridge
Se NRK.no på iPad fra utlandet. Slik gjør du det
12 smarte funksjoner på Samsung Galaxy S III
100.000 har kjøpt denne mobilhøyttaleren
Testresultater
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.