Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch
Denne PC-en er laget i karbon
Lenovos ThinkPad-serie har en dedikert kundegruppe å ta vare på. Nå er den slankeste oppdatert med ny skjerm, innmat og pekeplate. Den treffer godt, men kanskje ikke så godt som Lenovo hadde håpet.
ThinkPad-serien til Lenovo er rendyrkede bedriftsmaskiner for forretningsfolk som trenger det beste. Ultrabooken ThinkPad X1 Carbon skiller seg ut som lettest og slankest av ThinkPad-gjengen. Den er ikke uventet et lite hakk større og tyngre enn de argeste konkurrentene i klassen, men det er ikke noe man merker i praksis.
Man kan nok heller ikke si at designen har samme wow-faktor som nevnte konkurrenter, men vi synes den likevel er stilig. Flater i matt karbon gjør seg bra, samtidig som det er solid, skjuler fingermerker og er godt å holde i.
Byggekvaliteten er overbevisende, som seg hør og bør på en maskin av dette kaliber. Stabiliteten er god og det er ingen myke områder på basen. Vi klarte heller ikke å få gjennomslag skjermen, som man kan legge flatt ned mot underlaget.
Som forventet på en ThinkPad har tastaturet skrivekomfort i absolutt toppklasse. Tastene er buede, har lys og er så godt som lydløse i bruk. Dønn konservative er Lenovo uventet nok ikke. Istedenfor taster med funksjoner, har de slengt på en berøringsstripe ovenfor tastaturet. Den har fem forskjellige visninger som erstatter funksjonsknappene man vanligvis finner over rekken av talltaster.
Pekeplaten har alt integrert, og med styrepinne på plass blir det mange klikkefelt å holde orden på. Bare rullefeltet midt på øverst har nupper som gjør det lett å kjenne igjen. Platen føles litt slarkete, men det skyldes sikkert at den skal kunne trykkes ned på alle bauger og kanter. Bortsett fra det er den god å bruke, men litt i overkant følsom når man beveger pekeren.
Kameraet gjenkjenner også bevegelser, så man kan bytte slides i PowerPoint ved å veive med hendene. Trening må til før vi ville stolt på det under en presentasjon, og man bør ikke stå mer enn et par meter unna.
Spesifikasjoner: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch
- Prosessor: Intel Core i7 4550U
- Grafikk: Intel HD Graphics 5000
- RAM: 8 GB
- Lagring: 256 GB SSD
- Skjerm: 14 tommer, IPS, matt, touch
- Oppløsning: 2560*1440 piksler
- Trådløst: 802.11 ac, Bluetooth
- Ethernet: 1000 Mbp/s
- Kamera: 1,3 megapiksel
- OS: Windows 8.1 64-bit PRO
- Vekt: 1,41 kg
- Laveste nettpris: 15.613 kroner hos ateadirect.no
Grumsete plast
Skjermberøringen kommer gjennom en plastfilm, og fungerer helt på nivå med integrerte løsninger.
Dessverre ser man det finmaskede mønsteret som registrerer berøringen, og det gjør bildet en anelse uklart. Det er synd for skjermen er et IPS-panel med QHD-oppløsning. Vi mistenker også at plastfilmen stjeler noe lysstyrke, for den er ikke bedre enn midt på treet. Bortsett fra dette er skjermen super med matt front, og kontrast og svartnivå helt i toppen.
Innmaten treffer en kresen målgruppe godt, med en kraftig lavvolts Intel-prosessor, stor brikkedisk og mye minne. Den klarer brasene som kontorforlenger bra, selv om batteritiden kunne vært bedre for dem som er digitale nomader.
Spilling er et marginalt bruksområde for dem som kjøper X1 Carbon, men den integrerte grafikken fra Intel drar det meste bare man firer nok på kravene.
Stort sett er viften avslått, men den er grei å overse om den spinner den opp. På det varmeste blir undersiden ikke mer enn lunken.
Mulighet for dokking er på plass, og ellers duger nok to USB3-porter, 4G, AC-trådløst nett, Ethernet, HDMI og miniDisplayPort for de fleste. Mangelen på VGA plager nok bare målgruppen. Fingeravtrykks-leser er på plass, så det er lett å bruke lange passord.
Konklusjon
Lenovo har gjort mye bra med ThinkPad X1 Carbon, og med unntak av en pekeplate uten museknapper har de trolig prioritert rett for målgruppen av forretningsfolk.
Soliditet, et tastaturet i toppklasse, tilstrekkelig lyssterk og matt skjerm, samt 4G og sikkerhetsløsninger rettet mot bedrifter gjør denne meget bra i bedriftssegmentet.
Hjemmebrukere som ikke skriver mye og får igjen på skatten bør heller vurdere den omtrent like dyre Asus Zenbook UX301, som gir bedre ytelse til omtrent samme pris. Eller gå noen lapper ned og bruke resten på en lagringsboks.
Les også: