D-Link DIR-890L
Futuristisk ruter med familiekapasitet
D-Link 890L har båndbredde nok til at hele familien kan være på nett samtidig.
Google har visstnok funnet ut at en av grunnene til at folk har nettverksproblemer er at de stadig legger fra seg ting oppå ruteren. Kanskje er det derfor D-Link har utformet sin DIR-890L som en blanding av en pyramide og et romskip?
Den innbyr i alle fall ikke til å legge noe oppå den, men utseendet kan kanskje bli litt vel framtredende for noen.
Dir-890L er en direkte konkurrent til Netgear Nighthawk X6 R8000, som vi testet til terningkast seks.
En gammel og dårlig ruter kan være flaskehalsen i nettverket, slik denne familien opplevde.
Kraftkar
Smak og design til side, så er dette en kraftpakke av en ruter. Den byr på det ruterprodusentene kaller AC3200. Det kan man fort bli lurt til å tro at det betyr en trådløs overføring på 3,2 Gbps, men her må man dele opp hastigheten på de forskjellige båndene, og D-Link DIR-890L har tre av dem.
Du får 600 Mbps på 2,4 GHz båndet og to 5 GHz bånd med en hastighet på 1300 Mbps hver, altså 3200 Mbps til sammen. Men selv dette er teoretiske hastigheter under så optimale forhold at du aldri kommer til å oppleve dem i ditt eget hjem. I praksis vil du få mindre enn halve farten. Det er likevel noe som gjelder alle ruter-produsenter, og ikke D-Link alene.
Dobbel 5 GHz
Det spesielle med DIR-890L er altså de doble 5 GHz-båndene. En enhet kan bare bruke ett bånd av gangen, så du får ikke dobbel hastighet, men det hjelper på farten likevel.
Med flere bånd kan nemlig trafikken fra flere forskjellige enheter fordeles på hvert sine bånd slik at ikke hastigheten senkes for alle sammen. D-Link lar deg også opprette et eget trådløst nettverk for hvert bånd slik at man kan reservere et nettverk bare for de enhetene som trenger størst fart. Eller du kan gjøre det enkelt og la ruteren styre fordelingen mellom de forskjellige båndene slik at du bare har ett nettverk å forholde deg til.
I tillegg tilbyr DIR-890L også på såkalt beamforming, hvilket vil si at den kan forsterke signalene akkurat i den retningen enheten befinner seg.
Her kan du lære mer om hvordan du bør utnytte ruteren din.
God fart
I D-Link DIR-890L sitt tilfelle fikk vi en skrivehastighet på 415 Mbps og en lesehastighet på 548 Mbps. Det er langt unna de lovte 1300 Mbps, men samtidig veldig bra til trådløs overføring å være. Det er i klasse med hva vi tidligere har fått fra Netgear Nighthawk X6, en direkte konkurrent til DIR-890L.
D-link lover at ruteren skal greie å streame 4K, og det gikk fint mellom to maskiner i nettverket vårt. Om du også greier å streame 4K fra for eksempel Netflix eller YouTube kommer mer an på bredbåndshastigheten din.
Den kablede hastigheten målte vi til 718 Mbps skrivehastighet og 823 Mbps lesehastighet, noe som er ganske typisk for 1 Gbps ethernet.
Enkel og avansert
Spesifikasjoner for D-Link DIR-890L
- Wi-fi støtte: 802.11 a/b/g/n/ac
- CPU: 1 GHz dual-core
- Wi-fi bånd: 1 x 2,4 GHz, 2 x 5 GHz
- RAM: 512 MB
- Beamforming: Ja
- USB: 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0
- Ethernet: 4 x 10/100/1000, 1 x WAN
- Mål: 38,7 x 24,73 x 11.95 cm
- Vekt: 1,13 kg
- Laveste nettpris: 2890 kroner hos Komplett.no
For dem som vil gjøre minst mulig med ruteren har D-Link gjort det enkelt. Du trenger egentlig bare plugge i kabelen fra modemet ditt, skru på og bruke det ferdige nettverksnavnet og passordet som er klistret på ruteren.
For dem som vil ha litt mer kontroll så er det som vanlig et eget nettgrensesnitt du kan bruke.
Her har D-Link fornyet seg og grensesnittet ser nok langt mindre avskrekkende ut enn det gamle tabellformatet i trauste farger. Likevel synes vi kanskje det har blitt litt vanskeligere å finne fram om du leter etter en spesifikk funksjon, men det er nok også en vanesak.
Ruteren har også to USB-porter, én USB 2.0 og én USB 3.0. Disse kan du bruke for å koble til skrivere eller harddisker som du vil skal være tilgjengelig på nettverket. Du kan la alle ha tilgang, eller administrere hvilke brukere som skal få tilgangen.
Slått på pris
D-Link DIR-890L er altså en konkurrent til Netgear Nighthawk X6 R8000, en ruter vi har testet tidligere til terningkast 6. Både spesifikasjoner, ytelse og funksjoner er veldig lik for DIR-890L. Faktisk koster D-Links modell nå akkurat like mye som Netgears modell kostet da vi testet den.
Forskjellen er at Netgear i mellomtiden har falt ned til 2395 kroner, altså ca. 500 kroner billigere. D-Link har også et litt mer prangende utseende, uten at vi skal dømme så altfor mye på akkurat det. Så like som disse ruterne er ellers synes vi dermed Netgear har et litt bedre kjøp i skrivende stund.
Likte du denne testen? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss gjerne på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 03/09 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.