Acer Chromebox CXI
Chrome på boks
Chromebooks bør nå være et kjent konsept for deg som er fast leser av HjemmePC. Nå kommer Chromebox-ene, og først ut hos oss er Acer.
Disse billige bærbare PC-ene med Googles operativsystem Chrome OS, Chromebooks, er blitt populære. Hvor populære vet vi ikke helt, bortsett fra at vi stadig hører at salget til nå har vært bra, uten at noen i bransjen enda har lagt fram noen tall.
Uansett, konseptet med en rimelig PC utstyrt med Googles operativsystem er slett ingen dum idé, og vi har hatt mange positive møter med Chromebooks til nå
Den stasjonære broren til Chromebook er Chromebox. Konseptet her er stort sett det samme. Det er en billig stasjonær PC med maskinvare og lagringskapasitet som er ganske beskjedent på papiret, men som takket være det lettkjørte Chrome-operativsystemet kjører overbevisende likevel.
Liten og kompakt
Acer CXI er en veldig liten stasjonær maskin, men til tross for den lille boksen, har den en annen innmat enn det vi har sett på Chromebookene vi har testet så langt.
Mens vi har sett Celeron-prosessorer på over 2 GHz på Chromebookene, er CXI utstyrt med en Intel Celeron 2975U-prosessor, som har to kjerner på 1,4 GHz. På papiret er det en svakere prosessor enn vi til nå har sett i Chromebookene, og med bare 2 GB RAM var vi litt spent på hvordan den ville klare seg.
Acer tilbyr også bare 16 GB med SSD-lagring. Dette er vanlig for en del Chromebooker også, men noen produsenter gir i det minste 32 GB. ChromeOS er uansett tuftet på nettlagring, og en stasjonær Chromebox vil jo gjerne være tilkoblet nett hele tiden, så noe stort problem er det ikke.
Av tilkoblinger er det naturligvis WiFi, men også Ethernet (som Chromebookene gjerne mangler). Det er også Bluetooth 4.0. Acer har for øvrig her valgt akkurat de samme spesifikasjonene som HP har i sin Chromebox.
Spesifikasjoner: Acer Chromebox CXI
- Prosessor: Intel Celeron 2975U
- Grafikk: Intel HD Graphics
- RAM: 2 GB
- Lagring: 16 GB
- Ethernet: 1000 Mbps
- Trådløst: 802.11 b/g/n, BT 4.0
- OS: Chrome OS
Å ta i bruk Chromebox CXI er like enkelt som å ta i bruk hvilken som helst Chromebook. Her logger du simpelthen på Google-kontoen din, og vips er alt du har på Google Disc/Drive og Google Chrome tilgjengelig og klart til bruk.
Som sagt var vi litt skeptisk til de forsiktige spesifikasjonene, men Chrome kjører likevel veldig bra på denne maskinen. Man vil imidlertid merke litt hikke dersom man kjører veldig mange tabs i Chrome samtidig, for eksempel om man har to skjermer tilkoblet og fyller dem opp med Chrome apps og nettsider. Da vil man også høre viften, men til all normal bruk er verken ytelse eller støy noe problem.
God brukeropplevelse
Maskinen starter lynkjapt, og dette er en billig og smart måte å få se en stasjonær PC. Om du har behov for å redigere bilder og video, spille spill eller har en nettbank som krever Java, skal du ikke ha verken Chromebook eller Chromebox. Vil du derimot ha en enkel og diskret stasjonær PC (Chromebox CXI kan henges på baksiden av skjermen) er dette et annerledes valg vi tror mange vil kunne ha stor nytte av. Chromebox er heller ikke noe dumt valg til stua om du ikke har smart-TV og ønsker deg surfemulighet, Netflix og annen videostreaming fra sofaen.
Da CXI kommer for salg 1. november vil den koste 1869 kroner. Vi regner dog med at «gateprisen» fort blir liggende omtrent som HP sin, som koster 1695 kroner.
Det er billig for en PC, men husk at du trenger skjerm, mus og tastatur i tillegg, for i esken ligger kun boksen og strømforsyningen. Akkurat mangelen på tastatur er litt kjedelig, for selv om USB-tastaturer for både Windows-PC og Mac fungerer, er ikke layouten på et Chrome-tastatur helt lik.
Et Chrome-tastatur er absolutt å foretrekke, og dem finnes det ikke mange av enda. Vi håper Acer kommer til å selge varianter av CXI med egnet tastatur og mus inkludert, men det har vi ennå ikke fått noen bekreftelse på om vil skje.
Les også:
Kompakt og effektivt nettbrett
Bli ekspert på Galaxy - 10 smarte tips
Godt og komfortabelt støydempet hodesett - til terningkast 6
Denne saken ble første gang publisert 03/11 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.