Asus Eee Pad Transformer Prime

Brettmonsteret

Asus har knekt koden og laget et nettbrett som imponerer stort og er en svært verdig konkurrent mot iPad.

SUPER: Asus Eee Pad Transformer Prime er det råeste nettbrettet på markedet akkurat nå.
SUPER: Asus Eee Pad Transformer Prime er det råeste nettbrettet på markedet akkurat nå. Foto: Produsent
Først publisert Sist oppdatert
KOMBI: Transformer-navnet spiller på at du kan koble av og på et ekstra tastatur, noe som gjør at nettbrettet til for veksling ligner en lekker bærbar PC.
KOMBI: Transformer-navnet spiller på at du kan koble av og på et ekstra tastatur, noe som gjør at nettbrettet til for veksling ligner en lekker bærbar PC. Foto: Produsent

Asus Eee Pad Transformer Prime er et råskinn. Intet mindre.

Den etterfølger den første Transformer-nettbrettet fra Asus, som vi kåret tidligere har kåret til best i test foran iPad 1. Transformer Prime er et langt skritt videre i forhold til første generasjon, både når det gjelder byggekvalitet og ytelse. Vi er rett og slett litt imponert over det Asus har fått til her.

Vi snakker om en design og byggekvalitet som vi ikke har sett fra en PC-produsent tidligere. Her er det brukt kvalitetsaluminium som er behandlet på en slik måte at våre våre julegodterifete fingre ikke setter merker. Byggekvaliteten imponerer oss. Her er alt fast og fint og det er ingen steder som gir etter for press. Sluttresultatet er at Transformer Prime akkurat nå er det lekreste nettbrettet du kan kjøpe for penger. Finishen er upåklagelig og kvalitetsfølelsen er helt i toppklasse. Asus setter rett og slett en ny standard.

Skal vi være superkritiske og peke på et mulig problemområde, har Transformer Prime en del åpningen i konstruksjonen, som festepunktet for tastaturet, USB-inngang, inngang for minnekort med mer. Putter du maskinen regelmessig og ubeskyttet ned i en skitten og støvete sekk, kan vi se for oss at dette er potensielle støvsamlere som igjen kan gi deg problemer. Løsningen er selvsagt å kjøpe et pent deksel/etui til Tansformer Prime. Det fortjener den.

Transformeringen

Navnet Transformer spiller på at nettbrettet kan gjøres om til en «PC» når du kobler til tastauret. Selve tastaturet er enkelt å koble til og du løsriver skjermen ved å skye på en låseknapp og nappe av skjermen. Selve tastaturet er ikke veldig stort. Husk at dette er tastaturet til en 10,1 tommer skjerm.

Skrivekomforten er ikke like god som på en bærbar PC. Vi brukte også noen timer på å venne oss til å skrive raskt og riktig på tastaturet. Er du på jakt etter en liten og lett PC, kan en PC i Ultrabook-klassen være et langt bedre valg.

Men totalt sett gir et tasatatur koblet til nettbrettet på denne måten absolutt mening. Tastaturet fungerer også som holder for skjermen når man bare vil lese litt nettaviser eller se på en film. Tastaturet trenger du ikke bare bruke til lange avhandlinger, men gjør det også mye raskere å skrive inn nettadresser, svare på e-post eller søke på Google.

Og når du vil lene deg tilbake i sofaen, kan du enten la enheten stå igjen på sofabordet eller du kan nappe av skjermen og kose deg vider i sofakroken. At tastaturet også inkluderer et batteri er heller ingen ulempe.

God skjerm

DOKK: Det er uproblematisk å løsrive skjermen fra tastaturet.
DOKK: Det er uproblematisk å løsrive skjermen fra tastaturet. Foto: Produsent

Skjermen på Transformer Prime gjør en svært god jobb. Den er lysstyrk og har sterke og klare farger. Asus har laget en skjerm som også skal takle skape lysforhold utendørs. En egen funksjon i innstillingene lar deg slå på en utendørsfunksjon, som blant annet booster baklyset på skjermen. Denne funksjonen har vi ikke fått testet ut på grunn av manglende kraftig sol-/dagslys, men innendørs har vi sett at lysstyrken på skjermen øker kraftig. Du må regne med at denne funksjonen øker batteribruken.

Ny batterirekord

Batteritesten av Transformer Prime ga oss en svært positiv overraskelse. Vi trodde nesten ikke vår egne øyne, for Transformer Prime holder det gående som en overbetalt Duracell-kanin.

Batteritesten tok ikke slutt før den viste 13 timer og 43 minutter. Det er over 5 timer mer enn hva iPad 2 kan vise til! Og ikke nok med det. Dette er batteriet til selve nettbrettet (skjermen). Kobler du til tastaurenheten, som også har et batteri, har du minst like mye batterilevetid igjen. Vi minner om at batteritesten er relativt krevende med skjermen på maksimal lysstyrke med en video som går i en evig loop. Det gjør at til normal bruk kan du nok forvente at batteriet på Transformer Prim, inkludert tastaturet, holder i dagevis med normal bruk. Vi tror du sjelden eller aldri kommer til å oppleve batterilevetiden på Transformer Prime som et problem. En smart funksjoner er også at tastaturet overfører sin batterikapasitet til selve nettbrettet, slik at om du er tom for strøm, kan du koble til tastaturet og etter en stund er nettbrettet ditt fulladet igjen.

God ytelse

Ytelsestestene våre takler Transformer Prime helt greit. Det er kun testen av datakraften (regnekapasitet) vi ser at den skiller seg fra nettbrett vi har testet tidligere. Her gjør firekjerners prosessoren sitt til at resultatet er mer enn det dobbelt av for eksempel Samsung Galaxy Tab 8.9.

LIKHET: Asus Transformer Prime har mange likheter med PC-slektningen, Asus ZenBook.
LIKHET: Asus Transformer Prime har mange likheter med PC-slektningen, Asus ZenBook. Foto: Produsent

Spesifikasjoner: Asus Eee Pad Transformer Prime

Operativsystem: Android 3.2.1, oppgraderbar til Android 4.0

Skjerm: 10,41 tommer, Super IPS+

Oppløsning: 1280 x 800

Prosessor: Tegra 3 Quad Core 1,3 GHz

Minne: 1 GB

Lagringplass: 32 GB + 8 GB nettlagring

Minnekort: microSD

Kamera: 8 MP

Frontkamera: 1,2 MP

Porter: 3.5 mm minijack, microHDMI, microSD

GPS: Ja

Vekt: 537 gram

Vekt med tastatur: 1123 gram

Størrelse: 263 x 180,8 x 17/19,4 mm BxHxD (med tastatur)

Hovedkameraet på 8 megapiksel gjør også en brukbar jobb. Erfaringsmessig bruker vi ikke kameraet på nettbrettet noen særlig, men dette kan jo endre seg når man faktisk har et brukbart kamera.

Transformer Primer byr kun på en høyttalere og lyden er ikke veldig kraftig. Med hodetelefoner på savner vi også litt trøkk i lyden. Her gjør en del mobiler og MP3-spillere en bedre jobb.

En liten detalj, som kanskje kan ergre noen, er at siden mye av vekten er samlet i skjermen, balanserer enheten litt dårlig. Normalt vil fingre eller håndleddene fungere som en motvekt på tastaturet, men uten en slik støtte kan hele "PC-en" vippe litt når du trykker på skjermen.

Konklusjon

Asus Eee Pad Transformer Prime er et imponerende produkt. Det har nesten alt vi trenger og manglene er få. Vi har nevnt at ulike portåpninger kan skape et fremtidig problem. Nettbrettet har heller ikke plass til et SIM-kort for mobilt bredbånd. Men de positive egenskapene er relativt overveldende. Prisen inkludert tastatur er heller ikke avskrekkende. Med på kjøpet får du også ulike Asus-apper, der kanskje 8 GB gratis lagring er den mest interessante. Vi tar også med at Transformer Primer også vil bli oppgradert til Android 4.0 når det slippes. Fra vår side betyr det at vi må frem med toppkarakteren til Asus for Eee Pad Transformer Prime. Anbefalt pris er 4.995 kroner, mens den nå priset til 5.190 kroner på enkelte nettsteder. Transformer Prime kommer i salg i løpet av januar.

Under ser du en film der Asus viser fra Eee Pad Transformer Prime med Android 4.0.

</p> </div>

Les også:

Dyr eller billig mobil: Her er de beste kjøpene

Terningkast 6 til Samsung Galaxy Note

Lekker hjemmekinoanlegg

Superlekker Ultrabook

PC: Med de riktige appene, kan du bruke Transformer Prime nesten som en liten bærbar PC.
PC: Med de riktige appene, kan du bruke Transformer Prime nesten som en liten bærbar PC. Foto: Produsent