Asus C200M - KX003
Bra PC til under 2500!
Vi har tidligere testet Chromebooks fra HP og Toshiba. Her er et av Asus sine bidrag.
Dette er Asus' minste Chromebook, en 11-tommer med skjermoppløsning på 1366 x 768. Asus har også en 13-tommers Chromebook med stort sett de samme spesifikasjonene.
Men i og med at oppløsningen er den samme på disse to, er nok 11-tommeren den mest interessante - i hvert fall for brukere som er mye på farten og som ser høvelig godt.
11-tommeren er nemlig også billigere enn 13-tommeren. Asus C200M er faktisk en av de billigste bærbare PC-ene vi noen gang har testet. Og det er utvilsomt den eneste PC-en til under 2500 kroner som vi har hatt innom som virkelig duger. Jakter du på en rimelig og bra PC med 13 tommers skjerm så må du raskt ut med nærmere 6.000 kroner, som for denne modellen.
Billig plast som funker
Det er ikke noe spennende ved designet her. Det er svart og sølvblank plast hele veien, og den tykke rammen rundt skjermen gir C200M et litt gammeldags uttrykk. Den har en slags gummiert overflate som ser ut til å tåle litt bruk, og byggekvaliteten virker helt ok.
Skjermen er kanskje ikke så bra beskyttet mot trykk fra baksiden, men akkurat det syndromet har vi sett på maskiner som har kostet det mangedobbelte også. Basen derimot er stabil og fin.
Dette er ikke en maskin man kjøper for utseendet, men heller fordi det er en rimelig maskin som funker.
Vi er ikke kjempefan av tastaturet, for det har litt dårlig motstand i tastene. Kombinert med kort vandring og et kontant bråstopp når tastene trykkes inn, føles det litt hardt å skrive på.
Litt tilvenning hjelper, men det ikke vår tastefavoritt. Museflaten fungerer imidlertid helt ok.
Spesifikasjoner: Asus C200M - KX003
- Prosessor: Intel Celeron N2830
- Grafikk: Intel HD Graphics
- RAM: 4 GB
- Lagring: 32 GB SSD
- Skjerm: 11,6 tommer
- Oppløsning: 1366 x 768
- Trådløst: 802.11ac + BT 4.0
- Ethernet: nei
- Kamera:
- OS: Chrome OS
- Vekt: 1,1 kg
Skjermen gjør en helt ok jobb, men det er også tydelig at det ikke er de råeste LCD-panelene som benyttes her. Den er sånn passe lyssterk, og takket være et blant kontrastbelegg fremstår fargene som friske og kontrastfulle.
Innsynsvinklene er imidlertid dårlige, og særlig den vertikale innsysnvinkelen kan være problematisk.
Foreløpig er Chromebook-markedet her til lands ganske kjedelig rent spesifikasjonsmessig. De fleste maskinene er tuftet på mer eller mindre identisk maskinvare.
Strømgjerrige Celeron-prosessorer med HD Graphics og 4 GB RAM er liksom gjengangeren, så kan det være enten 16 eller 32 GB lagring på SSD. Celeronprosessoren her, en N2830, går på 2,16 GHz, og det er de sedvanlige 4 GB med RAM.
Der enkelte Chromebook-produsenter holder tilbake med 16 GB, gir heldigvis Asus deg 32. Så kommer skylagring i tillegg.
Lurer du på hvordan det er å bruke en Chromebook? Les våre inntrykk etter å ha brukt en Chromebook noen uker.
AC-usikkerhet
Det Asus skiller seg litt ut på, er at de har en moderne WiFi-adapter som gir deg AC-nettverk. AC (802.11 ac) er den raskeste trådløse nettverksstandarden akkurat nå og både ruteren din og det trådløse kortet i PC-en må støtte standarden for å utnytte den økte hastigheten.
På nettsidene til Asus står det imidlertid med liten skrift at AC-hastigheter først blir tilgjengelig via en programvareoppdatering, sannsynligvis i 3. kvartal. De som velger denne Chromebooken fordi den har AC-nettverk, kan altså komme til å bli skuffet dersom denne oppdateringen lar vente på seg.
Asus C200M føyer seg fint inn blant de andre Chromebooks som er på det norske markedet pr. nå. Den har spesifikasjoner som gjennomsnittet, og dermed også en opplevd ytelse som gjennomsnittet.
Men den er også den billigste, og det samtidig med at den leverer en helt ok byggekvalitet.
Vi har ingen problemer med å anbefale denne til dem som vil ha en billigst mulig hverdagsmaskin, selv om vi selv venter på Chromebooks med bedre oppløste skjermer og enda mer spennende design.
Les også:
10 funksjoner du bør kunne på nye iOS 8
Videoredigering på iPad: Her er de beste appene
Vi har testet Microsoft Surface