Asus VivoPC UN65H

Denne lille boksen er en bra PC

En stasjonær PC trenger ikke å ta så stor plass. Men små PC-er er ikke nødvendigvis billige heller.

DISKRET: VivoPC er en liten og ganske stilig sak, og akkurat denne varianten håndterer det aller meste av helt vanlige PC-oppgaver. Skjerm, mus og tastatur kommer i tillegg.
DISKRET: VivoPC er en liten og ganske stilig sak, og akkurat denne varianten håndterer det aller meste av helt vanlige PC-oppgaver. Skjerm, mus og tastatur kommer i tillegg. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Blant såkalte barebones som Intel NUC, Gigabyte Brix og Shuttle XPC Nano, finner vi ferdigmaskinen Asus Vivo-PC.Alle disse er bitte små stasjonære PC-er, som er blitt mer og mer populære de siste årene.

Denne PC-en er på størrelse med en liten stabel med CD-er.  I dette lille kabinettet har Asus fått plass til hovedkort, trådløskort, SSD (M2-formfaktorer), en tradisjonell roterende harddisk og en vifte. Det er egentlig ganske imponerende, men slett ikke uvanlig nå til dags.

Asus VivoPC selges også som barebone, som er en halvfabrikert PC der du selv kan bestemme mye av innmaten som prosessor, harddisk og minne.

VivoPC-en plasserer seg litt mellom disse to, med sin to-kjernede i3-prosessor på 2,3 GHz av siste Skylake-generasjon.

Prosessoren har Hyperthreading-teknologi, noe som gjør at hver prosessorkjerne kan gjøre flere ting samtidig. Operativsystemet ser prosessoren som en quad-core-prosessor, og dette gjør at prosessoren vil yte bedre enn en dobbeltkjernet Pentium-prosessor på samme klokkefrekvens, men ikke like bra som en prosessor faktisk har fire fysiske kjerner.

ALT DU TRENGER: En kombinert mikrofon- 
og hodetelefonkontakt, fire USB-porter, kortleser, nettverk, HDMI og DisplayPort. Sistnevnte forer 4K-skjermen din med 60 Hz.
ALT DU TRENGER: En kombinert mikrofon- og hodetelefonkontakt, fire USB-porter, kortleser, nettverk, HDMI og DisplayPort. Sistnevnte forer 4K-skjermen din med 60 Hz. Foto: Produsent

Både SSD og harddisk

Siden operativsystemet kjører fra en rask SSD, føles maskinen rask og responsiv, slik en moderne PC skal være. I tillegg setter vi stor pris på at det også sitter en 500 GB harddisk i maskinen, slik at det er plass til å lagre en anstendig mengde data på den.

Spesifikasjoner: Asus VivoPC UN65H

  • Prosessor: Core i3 6100U
  • Grafikk: HD Graphics 520
  • RAM: 4 GB
  • Lagring: 128 GB SSD + 1 TB HDD
  • Trådløst: 802.11 b/g/n, BT
  • Ethernet: 1 Gbps
  • OS: Windows 10

Kabinettet brukes som sagt også for barebone, så det er svært enkelt å åpne maskinen for å gjøre oppgradering av for eksempel harddisken, hvis du en dag skulle trenge enda mer lagringsplass.

Det kan også være en idé å oppgradere minnet. 4 GB er ikke mye, og hovedkortet takler 16. Vi synes godt at Asus burde ha spandert i hvert fall 8 GB RAM på en maskin som dette.

Les også: Denne PC-en er forbeholdt proffene

Mangler AC

Vi er heller ikke helt fornøyd med at ASUS har satt inn et trådløst nettverkskort som ikke har støtte for AC-standarden. Faktisk har det ikke støtte for 5 GHz-nett i det hele tatt, noe som vil være en skuffelse for alle som har investert i en moderne AC-ruter. For å få en VivoPC med AC-nettverk, må du opp på en dyrere modell med i5-prosessor. Det er imidlertid Ethernet-kontakt for kablet nettverk på baksiden.

Dette er ikke en maskin man setter til de heftigste tallknusingsoppgavene, ei heller spilling. Du kan få spillbare resultater i enkelte litt eldre spill om du går ned på både oppløsning og kvalitetsinnstillinger, men vi fikk for eksempel bare 23,6 FPS, som ikke er spillbart, i Dirt-testen vår i oppløsning 1366 x 768.

VivoPC-en vil derimot fungere ypperlig som en kontor-PC for mer vanlige oppgaver. Den vil fungere ypperlig til alt annet av underholdning, og kan for eksempel fint brukes under TV-en til å spille av 4K-innhold. Til dette har den også DisplayPort, som vil gi deg mulighet til å sette oppfriskingsraten til 60 Hz.

Maskinen er viftekjølt, og man kjenner godt varmen som blåses ut av den når vi stresstester prosessoren. Viften høres, men er ikke plagsom, og vil neppe representere noe problem hverken i stua eller på kontoret.

Derfor er det en bra PC for deg som vil ha noe lite og diskret, men husk at du kan få en kraftigere PC for samme pris om du bygger selv i et større kabinett.

Les også: 8 tøffe apper for iPad Pro

Testresultater: Asus VivoPC UN65H

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også