Apple MacBook Pro 13 med Retina-skjerm ME865H/A (2013)
Er dette den beste Mac-en?
Vi skjønte at Apple hadde noe mer i skjorteermet da de lanserte MacBook Air i sommer. Her er Macbook Pro med Retina-skjerm.
Vi ga MacBook Air strålende omtale da vi testet den i sommer. Men vi syntes skjermløsningen på bare 1440 x 900 er for dårlig i dagens laptop-marked.
MacBook Air er, akkurat som nye MacBook Pro med Retina, basert på Intels Haswell-plattform. Men Air har ikke den nye Iris-grafikken til Intel, og da vi spurte Apple om dette var svaret at noen «pro-løsninger» alltid forbeholdes pro-serien deres. Av det tolket vi at MacBook Pro ville få det, og det har vist seg å stemme.
13-tommeren på testbenken er grunnmodellen med 2,4 GHz Intel Core i5-4258U. Denne prosessoren har altså den nye Iris-grafikken til Intel. For øvrig har maskinen 8 GB RAM og 256 GB SSD-lagring. Det er med andre ord ikke den rimeligste grunnmodellen - den har nemlig bare 4 GB RAM og 126 GB SSD.
Det du får ved å velge en MacBook Pro som denne i stedet for en Air, er med andre ord kraftigere prosessor, kraftigere grafikkløsning og ikke minst en langt bedre skjerm.
Med en oppløsning på 2560 x 1600 har denne maskinen en pikseltetthet på 227 pr. tomme. Det er høyere enn 15-tommeren, og gjør at det nesten er umulig å se de individuelle pikslene. Skjermen er dermed sylskarp. Men den er også både lyssterk og har bra fargegjengivelse og ganske bra svartnivå.
Kjent stil
Spesifikasjoner: Macbook Pro 13 (2013)
- Prosessor: Intel Core i5 - 4258U
- Grafikk: Intel Iris 5100
- RAM: 8 GB
- Lagring: 256 GB SSD
- Skjerm: 13,3 tommer, IPS, blank
- Oppløsning: 2650*1600 piksler
- Trådløst: 802.11 ac, Bluetooth
- Ethernet: nei
- Kamera: 720p
- OS: Mac OS X Mavericks
- Vekt: 1,57 kg
Designet fortsetter i velkjent stil. Basen er skåret ut i ett stykke aluminium. Det sitter svært diskrete luftehull på undersiden av kantene, ellers er luftehullene elegant gjemt av skjermhengselet.
Museløsningen er stor og svært brukervennlig, og tastaturet er en drøm å skrive på.
Siden den optiske stasjonen er droppet, er faktisk denne MacBook-en ganske tynn. En god del tykkere enn Air er den selvfølgelig, men fordelen med det er at det da blir plass til flere porter i full størrelse. Det er to Thundrbolt-porter, to USB 3.0-porter, en HDMI-utgang, SD-kortleser og kombinert hodetelefon- og mikrofonkontakt.
Noen Ethernet-port finnes ikke, men 802.11ac med datarate på 887 Mbps er på plass. Har du en AC-ruter, vil du neppe komme til å savne Ethernet-porten.
Ytelse
13-tommeren tilbys kun med integrert grafikk. Iris 5200 er kraftigere enn HD Graphics 4200 som sitter i Air, men spillresultatene forteller tydelig at dette ikke er spillmaskin.
Spilling og enkelte av de prosessorkrevende testene våre er for øvrig det eneste som får varmeutvikling og viftestøy til å ta av.
Ellers er ytelsen ganske hyggelig, og særlig SSD-løsningen til Apple er lynrask. Batteritiden oppgis til 9 timer ved surfing og videoavspilling fra iTunes. I batteritesten vår, som er noe tøffere, fikk vi 4:42 timer.
Maskinen holder seg kjølig og stille under normal bruk, og skjermen, tastaturet og museløsningen gjør den til en drøm i bruk. Til og med lyden er ganske bra til å komme fra en såpass slank maskin.
Konklusjon
13-tommersutgaven av MacBook Pro med Retina er dyrere enn 13-tommersutgaven av Air. Likevel synes vi det er vel anvendte penger, og skulle vi først ha kjøpt en Mac nå, ville det ha blitt denne. Antakelig i akkurat denne konfigurasjonen også.
Du får en kraftigere maskin og flere porter, men først og fremst får du en fantastisk god skjerm i forhold til Air.
Du må leve med en tyngre og tykkere maskin, men vi synes den er tynn og lett nok. Bare om vi var avhengige av å bære laptopen svært mye i en veske på skulderen, ville vi hatt Air i stedet.
På plussiden noterer vi også at de utmerkede iLife- og iWork-pakkene til Apple nå er inkludert i prisen - det er bare å laste dem ned fra App Store.
Les også:
Test av Nexus 5 med Android 4.4
Test av iPad mini med Retina-skjerm
Denne saken ble første gang publisert 06/12 2013, og sist oppdatert 24/06 2017.