Anonym på nettet:
Gjør pc-en anonym på nettet
Se uten å bli sett. Vi viser deg hvordan.
Dersom du ønsker å opptre helt anonymt på nettet, er det viktig at nettstedene du besøker ikke kan oppdage IP-adressen til pc-en.
IP-adressen (Internet Protocol Address - pc-enes "adresse", som består av en laaang rekke tall) fungerer litt ulikt etter som pc-en tilhører jobben eller er privat.
De fleste bedrifter bruker en statisk ip-adresse, som gjør det ganske enkelt å spore koblingen mellom person og pc.
Les også:
Dynamisk og statisk
Private leverandører bruker som regel dynamiske ip-adresser. Den blir da fornyet hver gang forbindelsen faller ut, for eksempel om ruteren er nede.
Internettleverandøren kan for praktiske formål ta vare på forbindelsen mellom abonnent og ip-adresse for en kort periode, men det er nå bestemt at informasjonen skal slettes etter 3 uker, etter et vedtak i Datatilsynet.
Økt interesse
Det kan altså bli endret når det nye datalagringsdirektivet trer i kraft. Og dersom loggingen av ip-adresser trappes opp, kan det bli aktuelt for flere å ønske å opptre anonymt på nettet.
Selvsagt finnes det også politiske årsaker til å surfe anonymt, særlig i regimer med et litt annet forhold til ytringsfrihet enn vi er vant med i Norge.
Les også: Test om passordet ditt er sikkert
Skjuler id-opplysnigner
Det finnes en rekke anonymiseringstjenester som gjør det mulig å nettsurfe uten å røpe opplysninger om din nettleser, pc, landet du er i, ip-adressen til datamaskinen og så videre.
Vanligvis gjøres det slik:
Nettadressen (URL-en) du besøker, oppgis til et nettsted som huser en proxy-server (server som tjener som et mellomledd, red.anm) - denne henter så siden du ønsker å besøke og viser den for deg.
Nettstedet med proxy-serveren skal sikre anonymitet fordi det ikke videreformidler detaljer om deg og din pc. Nettstedet får se IP-adressen til proxy-serveren, men aldri til din pc.
Gratisprogrammer
Det finnes en rekke fritt tilgjengelige programmer du kan laste ned til dette formålet. Eksempler er Anonymouse.org , nettleseren Tor og Torpark, et ekstraprogram for Firefox.
Her forklares hvordan Torpark fungerer (ekstern kilde).
Tor er et relativt kjent og omfattende omfattende prosjekt der anonymisering er ett av formålene. Du finner informasjon og programvare her.
Du kan også sette opp en slik proxy-server selv. Denne wikien forklarer hvordan du gjør det og gir deg også en lang liste over tilgjengelige proxy-tjenester som tilbyr anonym surfing.
Les også: Spotify på flere mobiler
Til å stole på?
Problemet med disse programmene er påliteligheten.
Siden du stoler på at en utenforliggende server henter netttadressen for deg, må du også stole på at den ikke logger dine aktiviteter.
"Proxier er viktige for å skjule ip-adresser, men da må de være ekstremt sikre, og etter min erfaring bør loggene slettes umiddelbart, ellers opprettes bare nok en logg over dine aktiviteter", skriver en anonym (sic!) blogger på anonymous-proxies.org .
De du betaler for
Det kan derfor være sikrere å investere i et kommersielt produkt. Sjekk at tilbyderen har navn, adresse og tilbyr support.
Anonymizer, som koster rundt 40 dollar, ruter all trafikk via sin egen proxy-server og skal gi god bekyttelse mot spionprogrammer.
Private Proxy tilbyr omfattende tilleggsprogrammer og kryptering.
Identity Cloaker er et annet anonymiseringprogram som får god omtale her. Fordelen med dette programmet er at det fører en kontinuerlig oversikt over proxier du kan velge mellom og tilbyr omfattende sikkerhet tillegg til proxy-tjenesten.
Alle disse tjenestene gjør det også mulig å "late som" pc-en din er i et annet land, ved å velge en proxy fra dette landet. Det kan være nyttig også hvis du vil skaffe deg adgang til en tjeneste som egentlig ikke er tilgjengelig i ditt land (som tv-tjenesten Hulu).
- Bruk en annen pc
Gisle Hannemyr, universitetslektor i informatikk ved Universitetet i Oslo, er i likhet med bloggeren sitert over skeptisk til anonymiseringstjenester.
- Jeg ville ikke tatt for gitt at den sånn tjeneste gjør deg anonym. Det finnes mange falske Tor-noder som er opprettet av kriminelle. Informasjon om surfevaner kan brukes til utpressing. Jeg ville ikke stolt på en slik løsning om jeg ønsket å sikre meg anonymitet på nettet, sier Hannemyr.
Hvis man absolutt vil skjule sitt trafikkmønster, er det da bedre å oppsøke en pc man som person ikke kan knyttes til , for eksempel på en nettkafé, mener han.
Les også: De beste tv-kjøpene
Denne saken ble første gang publisert 03/12 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.