Windows 10
12 «tjuvtriks» i Windows 10
Bli kjent med Windows 10 og noen smarte «tjuvtriks» som du kan bruke til alt fra problemløsning til å få mer fart på PC-en.
Antall Windows 10-installasjoner har nå passert 200 millioner enheter, ifølge Microsoft. Alle nye PC-er får nå Windows 10. Har du fortsatt Windows 8.1 (eller Windows 8), så er det bare å oppgradere, for det er mye å glede seg over med Windows 10. Har du Windows 7, har vi en viss forståelse for at du er skeptisk. Det er likevel mye bra med å oppgradere.
Det er mye som minner om Windows 7 og maskinvaremessig vil en Windows 7 PC kjøre like greit på Windows 10.
I tillegg bør du oppgradere mens det ennå er gratis. Her er uansett 12 «tjvutriks» du kan bruke. Noen av dem vil nok også gjelde for Windows 7 og Windows 8.1.
Innstillinger? Hvor er kontrollpanelet?
Innstillingsmenyen på Windows 10 er blitt bedre, men hvor har Kontrollpanelet blitt av?
Den nye innstillingsmenyen på Windows 10 er blitt bedre enn hva den var på Windows 8.1. Innstillingsmenyen finner du bak startknappen. Vi liker fortsatt godt det gode gamle kontrollpanelet. Det finner du lettest ved å bruke Windows-tasten og søke etter «Kontrollpanel». Da dukker Kontrollpanelet opp i resultatlisten. For å ha lett tilgang til Kontrollpanelet anbefaler vi at du høyre klikker på ikonet og velger «Fest til oppgavelinjen». Da vil du alltid har raskt aksess til Kontrollpanelet. Forsøk også å høyreklikk på Kontrollpanel-ikonet og se hva du får aksess til da! Smarte snarveier!
Les også: 30 hurtigtaster du bør kunne i Windows 10
Handlingssenteret
Handlingssenteret i Windows 10 er verdt å følge med på.
Det nye handlingssenteret i Windows 10 finner du bak et lite tekstikon nederst til høyre på oppgavelinjen din. Du vil kanskje kjenne igjen «formen» fra din mobil og nettbrett? Handlingssenteret er delt i to. Den øverste delen fungerer som et meldingssenter. Her får du meldinger og informasjon fra Windows og apper som kan sende deg meldinger. Den nederste delen er snarveier til ofte brukte innstillinger som Bluetooth, WiFi, stillemodus og så videre. Du kan selv velge hvilke tjenester du skal få varsler fra. For å endre dette høyreklikker du og velger innstillinger.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!
Åpen dør?
Du trenger ikke logge på Windows 10, selv om vi anbefaler det.
Normalt så anbefaler vi absolutt alle å bruke innlogginsskjermen der du må skrive inn et passord for å komme inn på PC-en. Men, vi ser også at enkelte kan ha bruk for å fjerne både brukernavn og passord. I Windows 10 kan du forbigå innloggingsbildet ved å i Windows skrive «netplwiz» i søkefeltet. Her velger du bort «Bruker må angi et brukernavn og passord for å bruke denne datamaskinen». Husk da bare på at alle som har tilgang til PC-en har tilgang til alt innhold på den.
Les også: Disse gir deg kino hjemme
PIN-kode?
Slik kan du logge på Windows 10 med en PIN-kode.
Er «åpen dør» litt for vågalt for deg, kan du prøve en litt enklere variant for pålogging – nemlig med en pinkode. Trykk på Windowstasten og søk etter «Påloggingsalternativer» og trykk på ikonet som dukker opp i søkefeltet. I feltet «PIN-kode» velger du «Legg til» og lager deg en PIN-kode. Den kan du nå bruke for å logge på PC-en.
Les også: Har ruteren din denne porten?
Strømtyver?
Hva er det som egentlig tømmer PC-en din for strøm? Slik avslører du PC-ens strømtyver.
Spiser din bærbare PC opp batterikapasiteten din uten at du forstår hvorfor? Da kan du finne ut hvem synderen er ved å lage en batterirapport.
Trykk på Windowstasten og skriv «cmd». Før du åpner Ledetekst-vinduet må du høyreklikke og velge «Kjør som administrator».
Skriv inn følgende kommando i ledetekstvinduet: powercfg -energy -output C:\report.html og trykk «Enter».
Du vil nå etter en liten tid finne en rapport med navnet report.html på rotkatalogen til C:-disken din. Her står det hva PC-en din bruker batteriet til. Det kan hjelpe deg til å avsløre potensielle batterislukende apper, tjenester eller programmer.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!
Treg oppstart?
Starter PC-en tregt, kan du ha for mange programmer som starter opp samtidig med PC-en.
Med en moderne Windows 10 PC er som regel ikke treg oppstart noe problem. Rett og slett fordi du nesten aldri trenger å slå av PC-en.
Bruk primært "Hvilemodus" og PC-en er alltid raskt klar til en ny dyst.
Går det likevel tregt de gangene du må restarte eller du er av typen som liker å slå PC-en helt av, kan du sjekke om du har for mange programmer som starter opp sammen med PC-en din.
Trykk «Ctrl + Alt + Delete» og velg «Oppgavebehandling». Du kan også bruke snarveien «Ctrl + Shift + Esc» for å gå direkte til Oppgavebehandlingen eller du kan rett og slett høyreklikke på oppgavelinjen og velge «Oppgavebehandling».
Velg fanen «Oppstart». Gå gjennom listen med programmer som starter opp sammen med Windows. Programmer som du aldri bruker bør du avinstallere (gå til Kontrollpanelet og velg Programmer -> Avinstaller et program). Programmer som du vil beholde, men som strengt tatt ikke trenger å kjøre i bakgrunnen kan du «deaktivere». Det betyr kun at du ikke starter samtidig med PC-en din.
Les også: Disse gir deg kino hjemme
Nettverkstyver?
Det trenger ikke være ruteren din det er noe galt med om nettverket er tregt.
Føler du at PC-en din går tregt på nettet? Da kan du selvsagt sjekke dette.
En rask sjekk med www.speedtest.net avslører om det er nettlinjen din det er noe galt med.
Neste skritt kan for eksempel være igjen å gå til Oppgavebehandlingen og sjekke hva på PC-en din som forsyner seg av båndbredden din.
Bruk «Ctrl + Alt + Del» eller «Ctrl + Shift + Esc» for å gå til Oppgavebehandlingen.
Velg fanen «Applog» og sorter kolonnen «Nettverk» i synkende rekkefølge. Da får du listet de appene og programmene på PC-en din som forbruker mest data.
Her kan du kanskje avinstallere eller endre innstillingen på apper og programmer som du egentlig ikke bruker eller trenger. Det kan gjøre at du får en bedre nettverksytelse spesielt om du ofte sitter på litt skrale nettverk med liten båndbredde.
Les også: Har ruteren din denne porten?
Hva har jeg?
Slik finner du informasjon om PC-en din.
Av og til lurer man på hvilket skjermkort eller hovedkort man har i PC-en man jobber på.
Dette og annen informasjon finner du om du trykker på Windows-tasten og skriver inn «Systeminformasjon». Førstesiden gir deg et oversiktsbilde. Vil du ha flere detaljer, så må du gå i trestrukturen til venstre og klikke på «Komponenter».
Vil du ha enda mer informasjon kan du for eksempel sjekke ut HWiNFO (www.hwinfo.com) som er et program som gir deg mange muligheter – inkludert overvåkning av systemtemperaturen.
Les også: Tregt trådløst nett? Dette kan være løsningen.
Perfekt gaming?
Slik får du optimalisert skjermene dine for gaming.
Sliter du med innstillingene av skjermen når du spiller, bør du sjekke ut GeForce Experience (NVIDIA) eller AMD Gaming Evolved (AMD) som er to programmer som optimaliserer spillinnstillingene automatisk. De sjekker faktisk din maskinvare mot en database for å finne de optimale innstillingene.
Les også: Test av Garmin Vivosmart HR
OneDrive
Har du Office 365 bør du også bruke OneDrive.
Har du kjøp Office 365 fra Microsoft (abonnement), så får du også tilgang til gratis skylagring via OneDrive. Bruker du OneDrive så oppnår du to ting. Det første er at ting er synkronisert på tvers av Windows-dingsene dine og det andre er at du alltid har en sikker backup av tingene dine. Har du ikke koblet en lagringsmappe til OneDrive finn fram OneDrive-symbolet i systemvinduet til høyre på oppgavelinjen. Her velger du «Velg folder»-knappen og tilordner en mappe. Har du alt tilordnet en mappe, kan du sjekke det under innstillinger. Høyreklikk på OneDrive-symbolet for å finne innstillingene. Her kan du også sette opp at alle dokumenter automatisk lagres på OneDrive.
Les også: Tregt trådløst nett? Dette kan være løsningen.
Har alle tilgang til nettet ditt?
Ups! Har alle i kontaktlisten din tilgang til dine trådløse nettverk?
WiFi Sensor er en litt «skummel» funksjon på Windows 10 siden den lar deg dele «dine» nettverk med alle dine kontakter.
Det er litt skummelt for både på Facebook, Skype og Outlook.com, så har vi mange kontakter som vi ikke ønsker skal ha uhindret adgang til alle våre nettverk.
For å slå av WiFi-sensor (som er aktivert som standard) må du gå til Start -> Innstillinger -> Nettverk -> WiFi og klikk på «Behandle WiFi-innstillinger».
Legg merke til den litt vage formuleringen under koble til, så står det faktisk «Gi og få ...». Du kobler altså ikke bare til, du gir også bort din egen WiFi-tilkobling. Skru av begge knappene her om du vil være sikker.
Les også: 30 hurtigtaster du bør kunne i Windows 10
Forvirrende fliser
De omskiftelige flisene på Windows 10 kan være forvirrende. Slik hindrer du at flisene endrer utseende.
Blir du også forvirret av fliser i startmenyen som til stadighet endrer utseende? Du kan skru det av. Høyreklikk på en flis i startmenyen og velg «Mer» og «Deaktiver» dynamisk flis.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 27/01 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.